Dvojtýždňový intenzívny program Erasmus s názvom Pozícia poľnohospodárstva vzhľadom k územnej identite a konkurencieschopnosti vidieckych oblastí (The role of agriculture in teritorial identity and competetiveness of rural areas) sa tento rok konal v Taliansku. Slovensko v ňom úspešne reprezentovali študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu.
Garantom projektu je doc. Ing. Iveta Zentková, PhD., dekanka FEM. Slovenskú delegáciu tvorili traja študenti, Alena Gabašová, Katarína Gurčíková a Andrej Rakovský, pod vedením autorky tohto príspevku. Intenzívny program sa konal v provincii Belluno na severe Talianska od 3. do 16. apríla. Okrem našich tam boli študenti a ich tútori z ďalších dvanástich krajín Európy vrátane Talianska. Účastníci naberali nové vedomosti na odborných prednáškach týkajúcich sa poľnohospodárstva, turizmu, lesného hospodárstva a rozvoja vidieka. Súčasťou programu boli aj odborné exkurzie v regiónoch provincie Belluno. Navštívili múzeá, turisticky vyhľadávané mesto Cortina, aj národný park Dolomity s jeho atrakciami. Veľký úspech mala aj tzv. Syrová cesta (Cheese way), t. j. sieť farmárov a producentov tradičných obľúbených syrových produktov. Okrem ochutnávky mali študenti možnosť porovnať aj sortiment piva v pivovare. Večerný program spestrili národné prezentácie jednotlivých krajín. Slováci sa prezentovali bryndzou, syrovými korbáčikmi, oravskou slaninou a inými pochutinami vrátane tradičnej slovenskej pálenky a vína.
Študenti odviedli kvalitnú tímovú prácu. Zdokonalili sa nielen v tvorbe prípadových štúdií podľa stanovenej metodiky, ale aj v anglickom jazyku. Šesťdesiat študentov a dvadsať tútorov si okrem suvenírov z exkurzií a nových zážitkov či skúseností odnieslo aj certifikát z intenzívneho programu. Študenti po úspešnej finálnej prezentácii záverečných prípadových štúdií získali aj ECTS kredity.
Deviaty ročník dvojtýždňového programu v Taliansku nadväzoval na minuloročný intenzívny program na Slovensku. Na budúci rok budú študenti SPU reprezentovať Slovensko v Litve.
Ing. EVA CVENGROŠOVÁ, FEM
Kulinárium - jedna z možností, ako sa predstaviť!
Foto: archív autorky