Fakulta biotechnológie a potravinárstva má v názve biotechnológie. Zaujímalo nás, aké problémy považuje za najzávažnejšie v tejto oblasti jej dekan, prof. Ing. Ján Tomáš, CSc., ale aj to, ako sa realizuje vedecký výskum na FBP, s akými problémami v súčasnosti zápasia a akým spôsobom chcú uplatňovať najnovšie poznatky v prvovýrobe a v spracovateľskom priemysle.
Pán dekan, aké problémy sú z vášho pohľadu najzávažnejšie v oblasti biotechnológie?
- Donedávna si svet myslel, že biotechnológia vyrieši všetky globálne problémy ľudstva, ako je výživa, energie, ochrana životného prostredia atď. Ukázalo sa, že je to schodná cesta, ale v porovnaní s tradičnými technológiami ešte stále finančne veľmi náročná. Sme svedkami obrovského zdražovania klasických produktov, a tak možno za pár rokov biotechnológie začnú byť veľmi zaujímavé aj z hľadiska cien. No a štát, ktorý bude na túto situáciu pripravený, bude mať obrovskú výhodu. Žiaľ, na Slovensku si to akosi neuvedomujeme.
V slovenskom vysokom školstve a vede sa v ostatných rokoch prejavuje strata konkurencieschopnosti v porovnaní so zahraničím a tento fakt je podľa programového vyhlásenia vlády SR daný najmä nízkou úrovňou materiálno – technického vybavenia vysokoškolských pracovísk. Čo je potrebné pre zvýšenie výkonnosti fakúlt a zlepšenie kvality výskumu?
- Problematiku výskumu považujeme zo strany štátu za výrazne finančne podhodnotenú. Potrebné je zvýšené financovanie projektov, predovšetkým z domácich zdrojov, adekvátne vybavenie laboratórií s možnosťou akreditácie, ale aj kvalifikovaný personál a dostatok doktorandov. Chýbajú nám finančné prostriedky, nakoľko vedeckovýskumná činnosť v chemických a biologických laboratóriách je náročná nielen na prístrojovú techniku, ale aj na chemické látky, ktoré sú nevyhnutné pre analýzy. Absentuje nezáujem praxe objednávať si výskum na VŠ vrátane spolufinancovania. Pretrváva nezáujem študentov o vedeckú prácu. Najväčším problémom katedier FBP je nevyhovujúce a nedostatočné priestorové vybavenie.
Kde pociťujete najväčšie nedostatky?
- V nevyhovujúcom stave sú priestory v T-pavilóne, je nevyhnutné dokončiť jeho úpravy, premiestniť vivárium, ktoré nemá opodstatnenie v technologickom pavilóne, zameranom na spracovanie potravín. Prebieha rekonštrukcia pavilónu BH (hala), kde plánujeme vybudovať senzorické laboratórium minimálne pre 16 hodnotiteľov a ďalších laboratórií vrátane enologického. Katedra biochémie a biotechnológie buduje od septembra 2010 Centrum excelentnosti pre bielo-zelenú biotechnológiu, ktorého cieľom je vybudovať nové laboratórium zodpovedajúce najvyšším európskym štandardom. Prebehlo aj rokovanie rektora SPU, prof. Petra Bielika, s ústredným riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, prof. Jozefom Bírešom, na ktorom som sa zúčastnil spolu s doc. Jozefom Golianom. Dohodli sme sa na spôsobe a postupe, akým by sme mohli získať priestory bývalého Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (ŠVPÚ) na Akademickej ulici v Nitre. Prebehlo aj rokovanie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zsolta Simona s rektorom SPUO nájme alebo vlastníctve ŠVPÚ.
Napriek uvedeným priestorovým či finančným problémom vaša fakulta podáva nadštandardné výkony a v rámci SPU stojí na čele vedeckovýskumnej a publikačnej aktivity. Vaše pracoviská majú exkluzívne postavenie v rámci SR. Môžete ich priblížiť?
- Katedra hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov je v súlade s aktuálnymi trendmi v skvalitňovaní surovín a potravín živočíšneho pôvodu orientovaná na sledovanie účinku probiotík na mäsovú úžitkovosť, histologickú a technologickú kvalitu mäsa kurčiat rôznych hybridných kombinácií a na analýzu zdrojov kontaminácie mlieka a mliečnych výrobkov enterokokmi s antibiotickou rezistenciou. Katedra hygieny a bezpečnosti potravín je jediná svojho druhu na Slovensku, ktorá priamo nadväzuje na myšlienky a činnosť Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín. Katedra mikrobiológie má exkluzívne postavenie v SR v oblasti pôdnej mikrobiológie, nakoľko sa komplexne na jednom pracovisku hodnotia biologické a najmä mikrobiologické vlastnosti pôdy, ktoré v SR nikto v takom rozsahu nehodnotí. V oblasti potravinárskej mikrobiológie má exkluzivitu sledovanie mikrobiologickej kvality včelích produktov a zisťovanie ich antimikrobiálnej aktivity vo vzťahu k črevnej mikroflóre in vitro a k patogénnym mikroorganizmom in vivo. Významné postavenie má aj antimikrobiálna rezistencia na antibiotiká. Katedra skladovania a spracovania rastlinných produktov sa zaoberá kvalitatívnym hodnotením surovín dopestovaných v rámci poľnohospodárskej produkcie, ale v plynulej nadväznosti aj technológiami spracovania týchto surovín v potravinárskom priemysle. Niektoré spôsoby hodnotenia možno komplexne realizovať v rámci SR iba na tomto pracovisku, napr. v reologických výskumoch a laboratórnom minipivovare. Katedra fyziológie živočíchov disponuje kompletným vybavením na sledovanie základných a špeciálnych vlastností ejakulátov zvierat. Je schopná pomocou optimalizovaných metodických postupov a prístrojového vybavenia vyhodnotiť kompletný spermiogram podľa zásad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Na Katedre biochémie a biotechnológie máme komplexné, v danej sústave jedinečné, materiálno-technické vybavenie pozostávajúce z najmodernejších analytických postupov potrebných pre analýzy rastlinných bielkovín, bielkovinových alergénov a markérov významných technologických vlastností obilnín a pseudoobilnín. Výskum Katedry chémie sa dlhodobo orientuje na problematiku starých environmentálnych záťaží na Slovensku a riziko vstupu ťažkých kovov do potravového reťazca, ako aj na výskum jeho minimalizácie s cieľom zachovania potravinovej bezpečnosti. Druhým smerom výskumu je orientácia na obsah potenciálne chemoprotektívnych zložiek potravinových surovín, s cieľom ich využitia na prípravu funkčných potravín
V súčasnosti je poľnohospodárstvo na Slovensku v útlme. Akým spôsobom chcete uplatňovať najnovšie poznatky v prvovýrobe a spracovateľskom priemysle, pri zvýšení produkcie kvalitných a hygienicky bezpečných potravín pre naše obyvateľstvo, ako pozitívnej alternatíve k čoraz masívnejšiemu dovozu potravín zo zahraničia?
- Podľa mňa je nevyhnutné vyriešiť problém prvovýrobcov potravinárskych výrobkov, ich vzťah so spracovateľom, následne predajcom. Chceme prispieť k tomu, aby sa vyrábali hygienicky bezpečné, ale aj finančne nenáročné výrobky. Na to treba, aby spracovateľské podniky vychádzali v ústrety pri riešení problémov, ktoré sa vyskytujú v oblasti ich výroby a spolupracovali pri aplikácii našich vedeckých poznatkov do praxe.
Vaša fakulta vzdeláva a vychováva absolventov pre poľnohospodársku a potravinársku prax. Aké majú uplatnenie?
- FBP má nezastupiteľné miesto v príprave odborníkov v oblasti technológie potravín, aplikovanej biológie, biotechnológií, bezpečnosti a kontroly potravín, ktoré sú nevyhnutné pre agropotravinársky komplex a vedeckovýskumnú základňu. Uplatňujú sa najmä v potravinárskych, pivovarníckych, pekárenských, mliekarenských a poľnohospodárskych podnikoch, napr. v Heinekene Hurbanovo, v agrokombináte Mecom, a.s., Humenné a podobne, ale aj na odborných pracoviskách v aplikovanom a základnom výskume, v šľachtiteľských ústavoch, v úradoch územného plánovania a ochrany prírody, v štátnej správe národných parkov, v školstve a podobne. Pociťujeme však nedostatočné absolvovanie praxe.
Môžete to bližšie charakterizovať?
- Naším zámerom je, aby sa prax študentov vo vyšších ročníkoch realizovala priamo vo výrobných podnikoch, kde sa zoznámia so skutočnou prevádzkou. Chystáme spoluprácu s výrobnými podnikmi v potravinárskom a poľnohospodárskom sektore, ktorá by umožnila rozšíriť tieto možnosti. Nedávno sme rokovali so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, zástupcami výrobných podnikov z potravinárskeho a spracovateľského priemyslu. FBP má záujem ponúknuť svoje služby vo všetkých oblastiach potravinárskeho priemyslu.
Neoddeliteľnou súčasťou vašej fakulty je poradenstvo a podnikateľské aktivity. Budete ich rozširovať?
- Chceme rozšíriť samoplatiteľské vzdelávacie aktivity pre absolventov SPU, ale aj záujemcov z iných vysokých škôl a absolventov s ukončeným odborným alebo maturitným vzdelaním. V spolupráci s MP SR a SPPK chceme organizovať celoživotné a špecializované formy vzdelávania pre cielené skupiny potenciálnych záujemcov, pre ktoré má fakulta akreditovaných osem kurzov, ako aj ďalšie aktivity, ktoré prispejú k rozvoju našej prvovýroby a hlavne fakulty.
Aký je váš názor na aktuálnosť študijných programov na FBP, nechystáte sa niektoré prehodnotiť?
- Máme akreditované štyri bakalárske programy (agropotravinárstvo, agrobiotechnológie, aplikovaná biológia, bezpečnosť a kontrola potravín) a štyri inžinierske programy (technológia potravín, biotechnológie, aplikovaná biológia, bezpečnosť a kontrola potravín). Pri súčasnom stave 64 pedagogických a 18 vedecko-technických pracovníkov FBP, ako aj počte 1013 študentov, sú tieto programy postačujúce.
Mojím cieľom je v spolupráci s inými fakultami SPU pripraviť študijný program pre vinohradníctvo a vinárstvo. Myslím si, že na Slovensku pri súčasnom rozvoji vinárstva absentuje ucelený študijný program, ktorý by umožňoval pripraviť takých absolventov, ako sa to darí napríklad Ledniciam.
Pred štyrmi rokmi bol zámer FBP v spolupráci s vedeckovýskumnou základňou podnikateľskými subjektmi vybudovať v Nitre biotechnologické centrum. Chystáte sa tento projekt obnoviť? Ak áno, aké bude jeho zameranie?
- Je to jeden z našich plánov a mal by to byť zámer aj predstaviteľov spracovateľského priemyslu v poľnohospodárstve. Myšlienkou centra je vybudovať priemyselný park na úrovni vedeckovýskumnej činnosti a ponúknuť nové výrobky výrobnej sfére. Budú tam pracovať najmä vedecko-technickí pracovníci a doktorandi.