e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 15/55 Bezpečnosť a kontrola potravín

    Bezpečnosť a kontrola potravín

    E-mail Print

    55-15potravinyKatedra hygieny a bezpečnosti potravín usporiadala 30. a 31. marca už 8. vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou odborníkov z Česka, Poľska a Rakúska. Hovorilo sa hlavne o aktivitách Slovenskej republiky v rámci spolupráce s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), systéme kontroly hydinového mäsa, antimikrobiálnej rezistencii a bezpečnosti potravín, nutrigenomikách a ich vplyve na zdravie, ale aj o kvalite vzdelávania v kontexte požiadaviek trhu práce.

    Pozitívom konferencie bola účasť takmer päťdesiatich zástupcov potravinárskych firiem, pre ktorých boli určené predovšetkým témy zamerané na certifikáciu nového systému bezpečnosti potravín, kontrolu prenosných ochorení, krízový manažment počas záplav, rýchlu detekciu patogénnych baktérií a alergénov. Druhým kladom je pravidelná účasť firiem s laboratórnou technikou, tentokrát ich bolo osem, z ktorých sedem sa aj prezentovalo a vystúpilo s prednáškou. Prístrojová technika, textúrometer, zariadenie na testovanie obalov, analyzátor obsahových zložiek v mlieku, univerzálny viacúčelový analyzátor potravín a iné, boli umiestnené v samostatnej miestnosti, kde sa  záujemcovia mohli bližšie s nimi oboznámiť a zmerať si vlastné vzorky. Je to prínos nielen pre našich študentov, ale aj pre študentov stredných škôl potravinárskeho zamerania z Nitry a Nového Mesta nad Váhom, ktorí sa na konferencii každoročne zúčastňujú.

    V oblasti bezpečnosti potravín živočíšneho pôvodu odzneli zaujímavé prednášky o hodnotení účinnosti sanitačných prostriedkov na devitalizáciu mikrobiálnych biofilmov,  oxidačnej stabilite a profile mastných kyselín tukov mäsa kurčiat, bezpečnosti kozieho mlieka a iné. Práce z oblasti chemickej bezpečnosti potravín boli zamerané na mykotoxíny v obilninách a výrobkoch z nich, hodnotenie rizika vybraných kontaminantov, monitoring etylkarbamátu v destilátoch a riziko príjmu hliníka zo stravy. Z konferencie vyšiel zborník plných textov a vybrané príspevky boli uverejnené v časopise Potravinárstvo, ktorý je vydávaný aj v e-verzii (www.potravinarstvo.com).

    Už tradične sa konal aj spoločenský večer s prezentáciou kvalitných, tradičných slovenských výrobkov. Boli tu vína z východného Slovenska, syry  z farmy v Pružinej, z PD Liptovské Revúce a zo Slovenskej Ľupče. Kvalitné syry a mliečne výrobky prezentovali aj Agrotami Nitra a Milsy Bánovce nad Bebravou.

    Na záver chcem poďakovať všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k úspešnému priebehu konferencie. Veríme, že tradícia je nasmerovaná správne, pretože bezpečnosť a kontrola potravín sú témy, ktoré bude treba dlhodobo riešiť a hľadať nové cesty a spôsoby v záujme ochrany spotrebiteľa a jeho vzdelávania.

    Doc. Ing. JOZEF GOLIAN, Dr.  vedúci KHBP