e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 14/55 RECENZIA: Antioxidanty v rastlinných materiáloch z prírodných a agroekologických podmienok

    RECENZIA: Antioxidanty v rastlinných materiáloch z prírodných a agroekologických podmienok

    E-mail Print
    55-14knihaPod týmto názvom vyšla vo Vydavateľstve SPU vedecká monografia Ing. Marty Habánovej, PhD., a Ing. Miroslava Habána, PhD., v ktorej zhŕňajú súčasné poznatky o antioxidantoch v rastlinných zdrojoch.

    Cieľom bolo stanoviť obsah významných antioxidantov a antiradikálovú aktivitu i antioxidačnú kapacitu vo vybraných druhoch drobného ovocia, ako aj obsah organických kyselín v liečivých a koreninových rastlinách, získaných zberom z prírodných zdrojov a z kultúrnych agroekologických podmienok.

    „Význam ovocia a zeleniny ako zložiek zdravej stravy je úplne zrejmý. Z priaznivých účinkov na zdravie sú známe rôzne antioxidanty, medzi ktoré patrí vitamín C a E, karotenoidy, selén, foláty a fenolové zložky vrátane flavonoidov. Liečivé, aromatické a koreninové rastliny sú tiež zdrojom viacerých účinných obsahových látok, napr. flavonoidov, fenolov, glykozidov, farbív, ktoré  sa podieľajú na oxidoredukčných procesoch v ľudskom organizme. Antioxidanty obsiahnuté v rastlinách sú možným vysvetlením redukcie výskytu chronických ochorení vrátane kardiovaskulárnych a nádorových ochorení,“ píšu autori monografie. Tiež vysvetľujú, že antioxidanty majú uplatnenie aj v potravinárskom priemysle. Predlžujú trvanlivosť potravín tak, že ich chránia pred znehodnotením spôsobeným oxidáciou, ktorej prejavom je žltnutie prítomných tukov a ďalších ľahko sa oxidujúcich zložiek potravín (napr. vonných látok).

     

    Publikácia pozostáva z ôsmich kapitol. Úvodná sa zaoberá súčasným stavom riešenej problematiky, charakteristikou a klasifikáciou antioxidantov, metódami stanovenia antioxidačnej aktivity biologických vzoriek, ďalšie vyhodnocujú biologický materiál, výsledky vybraných kvalitatívnych ukazovateľov drobného ovocia a obsahu organických kyselín vo vybraných liečivých a aromatických rastlinách. Predposledná kapitola zhŕňa obsah v anglickom jazyku, v záverečnej je uvedený bohatý zoznam použitej literatúry, až 233 zdrojov, z ktorých autori čerpali zaujímavé informácie. Publikácia je vhodne doplnená obrázkami, tabuľkami, grafmi a farebnými fotografiami.

    –rch-