e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 13/55 Pripomenuli význam vitamínu D i nebezpečenstvo osteoporózy

    Pripomenuli význam vitamínu D i nebezpečenstvo osteoporózy

    E-mail Print

    Viac ako 650 lekárskych pracovníkov, vysokoškolských a stredoškolských pedagógov, pracovníkov sociálnych ústavov, vedúcich školských jedální, členov Únie proti osteoporóze a študentov sa 17. februára stretlo v Kongresovom centre SPU na konferencii 28. Zoborského dňa a 9. Západoslovenského dňa o osteoporóze.

    Cieľom bolo prezentovať poznatky o osteoporóze, najnovších trendoch v jej liečení, ako aj význame D vitamínu a jeho možných účinkoch vo vzťahu k iným ochoreniam.

    Podujatie už tradične organizuje Katedra výživy ľudí (KVĽ) FAPZ v spolupráci so Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada na Zobore v Nitre, s ktorou realizuje viacero výskumných projektov. V rámci podujatia sa konali aj krajské semináre reumatológov a pneumológov Nitrianskeho kraja a sprievodná výstava prístrojovej techniky, farmaceutických firiem a zdravotníckych pomôcok.

    V dopludňajšom bloku prednášok sa účastníci konferencie venovali edukačnej činnosti a oboznámili sa s najnovšími trendami vo výžive. Keďže odborníci kladú hlavný dôraz na  úlohu výživy v prevencii vzniku civilizačných ochorení, prezentované boli bioúčinné látky, ktoré sú súčasťou fytochemických látok a znižujú antioxidačný stres. „Tieto aktívne látky sa nachádzajú prakticky v každej potravine, ale ich najväčší obsah je v ovocí a v zelenine, liečivých rastlinách, vo víne, ako aj v obohacovaných potravinách napr. selénom, pohánkou a podobne. Pre dobré zdravie potrebuje náš organizmus okolo 10-tisíc fytoaktívnych látok. Niektoré sa dajú umelo nahradiť, ale účinnosť látok z prírodných zdrojov je oveľa vyššia,“ informoval MUDr. Peter Chlebo, člen predsedníctva konferencie a vedúci KVĽ. Zdôraznený bol aj význam mlieka a minerálnych vôd vo výžive. „V surovom kravskom mlieku je optimálny pomer vápnika, tukov a omega tri nenasýtených kyselín, takže dochádza k jeho lepšiemu vstrebávaniu do organizmu. Treba ho iba tepelne ošetriť. Pokiaľ ide o minerálne vody, na Slovensku máme novinku Aqua os, obohatenú o 600 až 800 mg vitamínu D. Je v nej optimálny pomer medzi sodíkom a draslíkom a vysoký, až 180 mg, obsah magnézia,“ dozvedeli sme sa. Osobitný blok prednášok sa venoval účinkom D vitamínu, a to nielen tých, ktoré má v rámci metabolizmu kalcia a osteoporózy. D vitamín má široké pole pôsobnosti, zúčastňuje sa na rôznych procesoch a pri jeho nedostatku vznikajú nádorové ochorenia pľúc, prostaty, hrubého čreva atď., ale aj artritída, zápalové, infekčné a respiračné ochorenia.

    Niekedy sa môže zdať, že ľudia už všetko potrebné vedia. Avšak prax prináša nové poznatky. Napríklad, v minulosti si odborníci mysleli, že keď chcú ľudí liečiť zdravou výživou, musia zabezpečiť potravinovú dostatočnosť základných živín, to znamená tuky, cukry, bielkoviny a podobne v optimálnom pomere. Dnes je hlavnou úlohou zabezpečiť potravinovú bezpečnosť, čiže bezpečné potraviny s protektívnym efektom.

    Podľa MUDr. P. Chleba, to, čo by sa malo neustále robiť, je pripomínať a pripomínať prevenciu. Skúsenosti lekárov sa totiž dajú zhrnúť jednou vetou: Väčšina ľudí o chorobách nechce hovoriť a ich prevenciu podceňuje.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ