e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 10-11/55 Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín

    Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín

    E-mail Print

    55-10-11koferenciaV dňoch 2. a 3. februára sa už po šiestykrát uskutočnila rovnomenná vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, ktorú v Kongresovom centre SPU organizovala Fakulta biotechnológie a potravinárstva pod záštitou Odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied.

    Konferencia sa uskutočnila  v Kongresovom centre SPU v Nitre za účasti 135 vedeckých pracovníkov zo Slovenska, ale aj Česka, Poľska, Litvy, Slovinska a zo Španielska, ako aj spoluautorov z ďalších krajín. Úvodné slovo patrilo prodekanke doc. RNDr. Dane Urminskej, CSc., po nej sa slova ujal prorektor prof. Ing. Marián Brestič, CSc., a prof. Ing. Jozef Bulla, DrSc. Tematicky bola náplň podujatia smerovaná do 4 rokovacích sekcií, a  to: 1. Biotechnológie rastlinnej a živočíšnej produkcie, 2. Hygiena a bezpečnosť potravín, 3. Kvalita surovín a potravín rastlinného pôvodu, 4. Kvalita surovín a potravín živočíšneho pôvodu. Predchádzali im plenárne prednášky prof. Jozefa Bullu, Ing. Milana Kováča, prof. Štefana Mihinu, prof. Dr. Ivana Krefta a prof. Dr. Ángela A. Carbonell-Barrachina.

    Cieľ konferencie, ktorým bolo prezentovanie najnovších poznatkov z oblasti kvality, bezpečnosti, hygieny surovín a potravín, rastlinných, živočíšnych a mikrobiálnych biotechnológií, genetických zdrojov, molekulárnych markérov hospodársky významných vlastností s perspektívami šľachtenia na kvalitu produkcie, bol v plnom rozsahu splnený. Rokovania a diskusie sa niesli v otvorenej a priateľskej atmosfére. Pokračovali galavečerom, na ktorom sa hosťom prihovoril dekan FBP, prof. Ing. Ján Tomáš, CSc. Na základe prezentovaných výsledkov, ktoré boli skutočne na vysokej odbornej úrovni, konštatujeme, že podujatie bolo pre všetkých zúčastnených nielen príležitosťou podeliť sa o skúsenosti, získať nové vedomosti, ale aj spoločenskou udalosťou, „odborným sviatkom“ s možnosťou prehĺbenia už existujúcich pracovných vzťahov a nadviazania nových medzinárodných partnerských kontaktov. Výstupom z konferencie bol vedecký časopis Potravinárstvo. Všetkým, ktorí sa podieľali na organizovaní konferencie, ĎAKUJEME!         

    Doc. Ing. ADRIANA KOLESÁROVÁ, PhD.

     

    55-10-11koferencia