Jedna z mála akcií, pri ktorých sa môžu uplatniť aj chuťové bunky účastníkov, je Milkfest, zameraný na propagáciu mlieka a mliečnych výrobkov a Festival krajových klobás. Obe podujatia sa už tradične konajú pri príležitosti jesenných Študentských dní nitrianskych univerzít.
V spoločenskej miestnosti ŠD Mladosť si 24. novembra v rámci Milkfestu študenti zasúťažili v rôznych zábavných disciplínach spojených s konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov. Účastníci fandili skupine dievčat a chlapcov v disciplíne, kto najdlhšie udrží vo vystretej ruke mlieko v litrovej škatuli, čo najrýchlejšie skonzumuje jogurt, nakŕmi šľahačkou svoju partnerku. Po „mliečnych súťažiach“ prišiel na rad obľúbený festival krajových klobás, ktorý organizačne zabezpečil Ing. Peter Štefanka a Jana Emrichová. Odborná porota pozostávajúca zo siedmich pedagógov a študenta ochutnala vzorky desiatich klobás, ktoré pripravili súťažiace družstvá študentov a doktorandov, najmä z Katedry hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov (KHSŽP) FBP. Členovia jednotlivých tímov vábili porotcov a účastníkov festivalu ochutnať oravskú, poľovnícku, kráľovskú, mikulášsko-cesnakovú, farmársku, paličskú, svetovú oravsko-spišskú klobásu. Čerešničkou na torte boli klobásky lásky s hľuzovkou, ale aj litovské a vojvodinské, z dielne zahraničných študentov. Napokon zvíťazilo družstvo, ktoré prezentovalo svoj výrobok pod názvom Kráľovná klobás. Na druhom mieste skončila mikulášsko-cesnaková klobása, na treťom farmárska a na štvrtom litovská. Cenu za celkovú propagáciu svojich výrobkov získala klobáska lásky s hľuzovkou a ocenenie dekana FBP putovalo výrobcom vojvodinskej klobásy. Ako nám prezradilo víťazné družstvo, pozostávajúce z doktorandov Katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov FBP, Štefana Drába, Mariána Tokára a Evky Ivaničovej, už minulý rok sa im osvedčila tradičná receptúra, keď s PhD. klobásou skončili ako strieborní, a svoj úspech korunovali aj v tohtoročnej súťaži. „Naša klobása mala všetko, čo má mať vynikajúca klobása,“ jednohlasne zhodnotili a dodali, že sa im podarilo dosiahnuť aj vyváženú pikantnosť výrobku, čo je mimoriadne dôležité. Spolu s klobáskami mali účastníci festivalu možnosť ochutnať aj chlieb a pečivo, vyrobené na Katedre skladovania a spracovania rastlinných produktov FBP a pivo z pivovaru TF a FBP.
RENÁTA CHOSRAVIOVÁ
fotogaléria z festivalu klobás