V nitrianskom Agroinštitúte sa 15. októbra konalo podujatie k Svetovému dňu potravín na tému Spoločne proti hladu. Kým počet ľudí trpiacich nedostatkom potravín presiahol v minulom roku jednu miliardu, v súčasnosti podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo - FAO, nemá dostatok potravín približne 930 miliónov ľudí.
Svetový deň potravín sa oslavuje vo viac ako 150 krajinách sveta. V niektorých sa venujú najmä problematike nových technológií pri produkcii potravinových surovín, v iných riešia základný problém – nedostatok potravín a hladovanie. „V každom prípade extrémy zdraviu neprospievajú. Kým v bohatých krajinách ide o prejedanie sa a nadmernú konzumáciu potravín, v krajinách tretieho sveta ľudia umierajú kvôli nedostatku jedla. Dopady na zdravie a život človeka sú v oboch prípadoch alarmujúce. Štatistiky hovoria, že v súčasnosti žije 17 % obyvateľov Európskej únie pod hranicou chudoby. Aj z tohto dôvodu bol rok 2010 vyhlásený Európskou komisiou za rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu,“ odznelo na konferencii. Odborníci vo svojich prednáškach informovali o vplyve klimatických zmien na rozvoj poľnohospodárstva na Slovensku, o plnení miléniových cieľov v oblasti potravinovej bezpečnosti a rozvoji vidieka, základných aspektoch potravinovej dostatočnosti, význame chleba vo výžive ľudí a pod. Z bohatého sprievodného programu účastníkov podujatia najviac zaujala výstavka pekárskych a cukrárskych výrobkov žiakov SOŠ potravinárskych z celého Slovenska. Nechýbal ani seminár o vzdelávaní vidieka a potravinovej sebestačnosti a panelová prezentácia vybraných projektov podporených z fondov EÚ. Aj v tomto roku bolo súčasťou oslavy Svetového dňa potravín vyhlásenie výsledkov súťaže Biofarma roka. Ocenenie získalo PD Važec za tohtoročné oslavy 50. výročia založenia družstva, na ktorom sa zúčastnilo približne 400 ľudí. –rch-