Významom aplikácie fyzikálneho výskumu na poľnohospodárske účely sa zaoberá vedecká monografia v anglickom jazyku pod názvom Selected Physical Properties of Agricultural and Food Products (Fyzikálne vlastnosti vybraných poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov), ktorú vo Vydavateľstve SPU publikovali autori RNDr. Monika Božiková, PhD., a Mgr. Peter Hlaváč.
Prezentujú v nej rôzne typy termofyzikálnych a reologických meracích metód a výsledky merania termofyzikálnych a reologických parametrov rôznych druhov poľnohospodárskych a potravinárskych materiálov, ktoré boli získané počas desaťročnej experimentálnej práce vo vedeckom laboratóriu na Katedre fyziky TF. Publikácia sa člení na tri hlavné časti. Prvá je venovaná prezentácii teoretických poznatkov z termofyziky a reológie, sú v nej definované základné parametre, termíny, pojmy a matematický aparát. V ďalších častiach sú opísané metódy merania. V rámci metodiky je uvedený opis reálne používaných experimentálnych zariadení. Najväčšia pozornosť je venovaná prezentácii experimentálnych výsledkov, ktoré boli získané na vybratých vzorkách poľnohospodárskych a potravinárskych materiálov (mlieko, zrnité materiály). Z výsledkov je zrejmé, že fyzikálne parametre môžu determinovať stav poľnohospodárskeho a potravinárskeho materiálu a môžu byť zahrnuté medzi ich signifikantné charakteristiky. –rch-