V poslednú augustovú sobotu celou obcou Veľké Držkovce (okr. Bánovce n. B.) rozvoniavala držková polievka. Dvadsaťpäť súťažných tímov z rôznych kútov Slovenska bojovalo o víťazstvo v 2. ročníku súťaže vo varení tej najlepšej.
Akciu organizovalo miestne Občianske združenie Hodoču. Vôňa a chuť tejto obľúbenej špeciality prilákali do Horných Držkoviec stovky návštevníkov.Presadiť sa v silnej konkurencii nebolo jednoduché. Takmer každé družstvo použilo vlastné, originálne triky. Sušené dubáky, špeciálny mäsový vývar, vhodné drevo a kotlík, ktoré zaručia výrazne lepšiu, odymenú chuť, to sú len niektoré z najčastejších. Väčšina z nich zostala pre verejnosť a konkurenciu utajená. O to náročnejšiu úlohu mala odborná porota, na čele s predsedom doc. Ing. Ladislavom Laginom, CSc., z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU. Sedmička porotcov využila pri hodnotení anonymných vzoriek desaťbodovú stupnicu v štyroch kritériách: vôňa polievky, jej chuť, vzhľad a konzistencia. V špeciálnej kategórii, zameranej na gastronomickú úroveň prípravy a prezentácie, prihliadala porota najmä na prezentáciu súťažných tímov, kultúru a hygienu v procese prípravy a na spoluprácu tímu, poroty a divákov.
Držkovská držka 2010 zaznamenala množstvo pozitívnych ohlasov. Tí, ktorí držkovú obľubujú, sú už teraz pozvaní na ďalší ročník. A ak by niekto práve vtedy držal diétu, určite ho zaujme bohatý sprievodný program, veď ide najmä o zábavu.
Ing. STANISLAV VARÉNYI,
absolvent FEM (2009)
Porota na čele s docentom Laginom (vľavo) veru nemala jednoduchú úlohu.
Foto: autor