„Úroveň výživy, kvantitatívne, ale najmä kvalitatívne zabezpečenie energiou a ostatnými živinami v súlade s fyziologickými potrebami organizmu predstavujú najdôležitejšie faktory, limitujúce využívanie produkčných schopností prežúvavcov. Rozhodujúci význam z hľadiska optimálnej transformácie živín z krmív na živočíšne produkty majú sacharidy. V kŕmnych dávkach tvoria najväčší, 60 až 70-percentný, podiel. Z neštrukturálnych sacharidov má vo výžive prežúvavcov dôležité postavenie škrob, významnou obsahovou zložkou a zdrojom energie pre zvieratá v objemových krmivách je aj vlákninový komplex. Pri prežúvavcoch je využitie štrukturálnych sacharidov dané jedinečnou anatómiou tráviacej sústavy a symbiotickým vzťahom s bachorovou mikroflórou, ktorá svojím hydrolytickým enzymatickým systémom fermentuje polysacharidy, najmä celulózu a hemicelulózy, až na unikavé mastné kyseliny, ktoré sú hlavným zdrojom energie pre zviera. Na rozdiel od škrobu majú štrukturálne polysacharidy významný efekt v zachovaní správnej funkcie bachora, frekvencii prežúvania a zdravia prežúvavcov,“ uvádzajú autori.
V jednotlivých kapitolách nájdeme výsledky vedeckovýskumných projektov riešených na Katedre výživy zvierat SPU v Nitre a na Oddelení výživy zvierat CVŽV v Nitre. Monografiu tvorí šesť kapitol, ktoré sú vhodne doplnené tabuľkami, obrázkami, schémami, grafmi a farebnými fotografiami.
-rch-