e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Na tému: ovocinárstvo

    E-mail Print
    54-1415jablkas doc. Ing. OLEGOM PAULENOM, vedúcim Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI

    Z hľadiska produkcie ovocia majú významnú úlohu predovšetkým jablone, na Slovensku najpestovanejší ovocný druh. Ich dominantné postavenie vyplýva z dobrej prispôsobivosti podmienkam prostredia, spoľahlivosti z hľadiska úrod, širokého sortimentu a možnosti zásobovať trh plodmi takmer po celý rok.

    „V súčasnosti nie je problém dopestovať ovocie, ale predovšetkým jeho kvalita a odbyt,“ hovorí doc. Oleg Paulen.

    Na svetovom trhu je každoročne prebytok jabĺk. Nový, významný producent, Čína, dynamickým tempom zvyšuje produkciu. Ovocinári sa obávajú, že trh bude zaplavený lacným ovocím z tejto krajiny. Byť konkurencieschopný je prvoradou záležitosťou každého pestovateľa.

    „Pestovanie jabloní na Slovensku sa po 90-tych rokoch dostalo na novú kvalitatívnu úroveň, už nie je iba lokálnou záležitosťou drobných pestovateľov a zastaraných pestovateľských systémov. V dnešnej dobe sa okrem ceny a kvality stávajú hlavnými konkurenčnými nástrojmi servis, marketingová úprava, spoľahlivosť a pružnosť v obchodovaní. Problém našich producentov je v tom, že nie sú schopní zabezpečiť požiadavku obchodných reťazcov, ktoré vyžadujú rovnakú kvalitu plodov počas celého roka. Ak by aj vedeli vyprodukovať potrebné množstvo jabĺk pre našu spotrebu, pri zohľadnení skladovacích kapacít (celková kapacita skladov na ovocie podľa Registra ÚKSUP-u bola k minulému roku 44 080 ton), by len ťažko vedeli ponúknuť rovnakú kvalitu odrody počas celého roka. Svetový trend je totiž taký, že spotrebiteľ vyžaduje určité odrody v rovnakej vysokej kvalite počas celého roka. A reťazce sa obracajú k tým dodávateľom, ktorí sú to schopní zabezpečiť. Sú roky, keď sa celková produkcia jabĺk u nás pohybuje len okolo 40-tisíc ton. V tom vidím aj problém iných druhov ovocia - napr. čiernych ríbezlí, egreša, čučoriedok, ktorých objemy sú veľmi malé, a tak časovo obmedzené, že obchodný reťazec siaha tam, kde sú výhodnejšie nielen ceny, ale aj pokrytie, aké požaduje,“ hovorí na margo odbytových problémov odborník.

    Z hľadiska štruktúry odrôd jabĺk sa naše moderné sady orientujú predovšetkým na trhovo zaujímavé odrody.

    „Dôvodov je viacero - po prvé, súčasný konzument pri výbere nehľadí iba na vzhľad, cenu, kvalitu a marketingovú úpravu, svoju pozornosť upriamuje aj na chuť plodov, možnosť skladovania, technologickej úpravy (sušenie, muštovanie, kompótovanie a pod.)a zdravotnú bezchybnosť plodov. Toto chápu aj producenti. Po druhé, na Slovensku máme veľké množstvo škôlkarských výpestkov, ktoré sa uplatňujú nielen na domácom, ale aj na zahraničnom trhu.“

    Vo svete existujú tisíce odrôd jabloní, u nás sa bežne pestuje okolo sto, z toho je však iba zopár nosných. Pestovateľ pri zakladaní sadu musí totiž prihliadať na dlhodobú perspektívu odbytu danej odrody.

    Zimné odrody by sme mohli obrazne rozdeliť do troch kategórií. Prvú tvoria klasické odrody, z ktorých sa stále najviac vysádza Golden Delicious. Do pestovania boli zavedené jej nové klony, ktoré majú menej hrdzavú šupku. Druhú skupinu tvoria odrody, z ktorých čoraz väčšiu obľubu získava skorozimná odroda Gala a jej klony (Gala Must, Royal Gala) a tiež Jonagored, jabloň s veľkými červenými plodmi výbornej chuti, s dobrou skladovateľnosťou a čiastočnou odolnosťou proti chrastavitosti. V roku 1999 boli zapísané do LRO mimo iných i odrody Fuji a Braeburn. Sú to vynikajúce zimné odrody s dlhým skladovaním (máj - jún). Napriek tomu, že ich výpestky sú v predaji prvú sezónu, sú veľmi žiadané a ich predajnosť je veľmi dobrá. Tretiu skupinu tvoria odrody rezistentné proti chrastavitosti jabloní. Z nich si najväčšiu obľubu získala Rubinola, náhrada za známy Rubín, ktorej predané množstvo bolo v minulej sezóne porovnateľné s najobľúbenejšou odrodou Golden Delicious. Z ďaľších odrôd sú to Selena, Rosana, Prima, Melodie, Florina, Rajka, Angold, ale najmä Pinova a Topaz.

    „Novšie odrody si svoje miesto u zákazníkov nachádzajú ťažko a pomerne zdĺhavo. Najmä konzervatívni zákazníci majú predsudky z nepoznaného. V západnej Európe sa ekologická produkcia predáva za podstatne vyššie ceny ako produkcia zo sadov s klasickou ochranou. U nás sa, žiaľ, spotrebiteľ riadi predovšetkým cenou,“ uzatvára doc. Paulen.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ


    Zimné výkyvy teplôt u nás úrodu nepoškodili

    V tomto roku bude mať náš východný sused - Ukrajina - málo ovocia a jeho cena bude vysoká. Dôvodom je chladná a mrazivá tohtoročná zima. Už pravidelne niekoľko rokov odborníci konštatujú, že marhule a broskyne budú na Ukrajine exotickým ovocím a môžu úplne vymiznúť. Zaujímalo nás, v akom kondičnom stave sa nachádzajú ovocné dreviny na Slovensku.

    „Tohtoročné úrody ovocia na Slovensku zatiaľ nie sú ohrozené dlhotrvajúcou zimou a výkyvmi teplôt. Zimné teploty boli na hranici, ktorá ešte nepoškodzuje ovocné stromy. V nížinách decembrové teploty klesli na -16 až

    -18 °C, čo v tomto období nie je kritická teplota ani pre teplomilné dreviny. Problém mohol nastať tým, že v priebehu dvoch dní teplota vystúpila na 10 až 12 °C. V tom období však ovocné dreviny ešte nie sú veľmi vnímavé na kolísanie teplôt," hovorí O. Paulen. Dodáva, že druhé kritické obdobie bolo koncom februára, keď teplota vystúpila na 16 °C a vzápätí klesla až na -14 °C. V niektorých oblastiach, napr. na Záhorí, mohlo dôjsť k poškodeniu teplomilných ovocných druhov, no toto poškodenie bude len lokálne, z celoslovenského hľadiska nebudú škody významné. Aké budú tohtoročné úrody ovocia, je podľa odborníka zatiaľ ťažké predpovedať už v tomto období, lebo nevieme, čo prinesie jar.