
Podľa neho najkvalitnejšiu zeleninu ponúkajú veľkopestovatelia, pretože majú naštudované, ako odborne zaobchádzať s produkciou, aby bola zdravá a zároveň musia dodržiavať pravidlá hry. Približne pred desiatimi rokmi bolo na Slovensku okolo 75 veľkopestovateľov, v súčasnosti ich počet poklesol na polovicu.
Súčasná situácia v zeleninárstve je kritická, dôvodom sú vyššie výrobné náklady ako realizačné ceny. „Pestovatelia sa každoročne zamerajú na určitý druh zeleniny, v tomto roku väčšina z nich plánuje pestovať zemiaky, a potom majú problémy s cenami a odbytom. V niektorých rokoch mnohí slovenskí pestovatelia zeleniny, po zvážení nákladov na zber, zeleninu radšej zaorali,“ hovorí doc. A. Uher.
V zahraničí, napr. v Holandsku, funguje iný systém odbytu, realizácie i pestovania zeleniny. „Štruktúra pestovania a výrobný plán sa každoročne menia zhruba o päť percent. U nás je to v priemere o 50, ale niekedy aj o sto percent.“ Podľa odborníka slovenským zeleninárom chýba dlhodobá koncepcia. „Pestovateľom by pomohlo ľahšie zabezpečiť odbyt, keby sa združovali, napojili na obchodné reťazce a naučili sa s nimi obchodovať. U nás si odbyt zabezpečuje každý ako môže, s myšlienkou, hneď na tom čo najviac získať,“ upozorňuje na problémy v zeleninárstve doc. Uher.
Zdravotný význam zeleniny pre obyvateľstvo je nesporný. Napriek tomu sme v súčasnosti svedkami nízkej spotreby zeleniny na Slovensku v porovnaní s inými krajinami Európy, ale i sveta. „Odporúčaná spotreba 128 kg na obyvateľa sa v skutočnosti pohybuje na úrovni 85 kg na obyvateľa za rok. Naopak, v Španielsku, Francúzsku a v Taliansku je spotreba zeleniny 160 až 200 kg na obyvateľa za rok, v Grécku je to až 230 kg. Najviac konzumujeme hlávkovú kapustu, 17,5 kilogramu na obyvateľa a rok, nasledujú rajčiaky (11 kg), karfiol a karotka (10 kg) a cibuľa (9,50 kg). Najmenej baklažán, kel špargľový či rebarboru (0,10 kg).“
Dietetické požiadavky na zeleninu vyžadujú, aby sa konzumovala čo najviac v surovom stave, čím sa zachová jej vysoká biologická hodnota. Aj tepelne upravená je však zdrojom dôležitých obsahových látok (voda, bielkoviny, sacharidy, sušina, vlákniny) potrebných pre zdravie človeka.
Pokiaľ ide o konzumáciu zeleniny zo zahraničia, predávanú v obchodných reťazcoch, doc. Uher podotýka, že napriek tomu, že tieto produkty (rajčiny, paprika atď.) sú zvyčajne bez chuti a vône, (pretože plody pestovatelia zberajú predčasne, nezrelé), taktiež obsahujú všetky nevyhnutné bioaktívne látky.
RENÁTA CHOSRAVIOVÁ