e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 14-15/54 Bezpečnosť a kontrola potravín

    Bezpečnosť a kontrola potravín

    E-mail Print

    Pod týmto názvom organizuje Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP už tradične vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou, tohtoročná siedma sa konala v dňoch 24. - 25. marca. Zúčastnilo sa na nej 130 účastníkov, z toho 30 zahraničných, najmä z Česka, Poľska, Rakúska a Ukrajiny.

    Hlavnou témou boli aktivity Slovenskej republiky v rámci spolupráce s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), problematika výskytu a eliminácie kontaminantov v potravinách na Slovensku, trendy vývoja v našom potravinárskom priemysle so zameraním na bezpečnosť potravín, výživu a zdravie. Pozitívom konferencie bola účasť takmer 40-tich zástupcov potravinárskych firiem, pre ktorých boli určené predovšetkým témy zamerané na certifikáciu nového systému bezpečnosti potravín, praktické dopady kritérií hygieny procesu výroby produktov z nepasterizovaného mlieka, predaj mlieka z automatov a jeho úskalia. Druhým pozitívom je pravidelná účasť firiem s laboratórnou technikou. Tento raz ich bolo sedem, päť z nich vystúpilo s prezentáciou a prednáškou. Zároveň predviedli prístrojové vybavenie, na ktorom si záujemcovia mali možnosť zmerať aj vlastné vzorky mlieka, resp. vidieť meranie online. To je prínos nielen pre našich študentov, ale aj pre študentov stredných škôl potravinárskeho zamerania z Nitry, ktorí sa každoročne  na konferencii zúčastňujú. V oblasti bezpečnosti potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu odzneli zaujímavé prednášky o hodnotení účinnosti sanitačných prostriedkov na devitalizáciu mikrobiálnych biofilmov, využití molekulárno-genetických metód na identifikáciu a vysledovateľnosť mäsa, o hodnotení podmienok skladovania ovocia či vplyvu aditívnych látok na kvalitu a bezpečnosť potravín. Rozsiahlu diskusiu vyvolali aj práce z oblasti chemickej bezpečnosti potravín, zamerané na hladiny rezíduí pesticídov v potravinách, výskyt mykotoxínov v obilninách či migráciu ftalátov z plastových nádrží do rastlinných olejov.

    Z konferencie bol vydaný zborník plných textov a vybrané príspevky boli uverejnené v časopise Potravinárstvo, vydávanom aj v elektronickej verzii (www.potravinarstvo.com). Na záver podujatia sa konal spoločenský večer, s podporou firiem a s prezentáciou kvalitných a tradičných slovenských výrobkov. K jeho obohateniu prispela prezentácia vín z východného Slovenska, syrov z farmy v Pružinej a zo Slovenskej Ľupče. Na záver chcem poďakovať všetkým, ktorí prispeli k úspešnému priebehu konferencie, podporili ju svojou prítomnosťou, aktívnym vystúpením, ukážkami prístrojovej techniky, ako aj zabezpečením spoločenského večera.

    Doc. Ing. JOZEF GOLIAN, Dr., vedúci KHBP