e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Voda rovná sa život

    E-mail Print

    54-13-vodaV uplynulých dňoch vyšla vo Vydavateľstve SPU monografia Voda, úprava a použitie vo výžive ľudí.Autori, prof. Ing. Štefan Poláček, CSc., prof. Ing. Jozef Bulla, DrSc., a doc. Ing. Helena Frančáková, CSc., sa v nej zaoberajú vlastnosťami, kvalitou, úpravou a dezinfekciou vody a jej využívaním vo výžive ľudí.

    Voda a jej kvalita sa stávajú limitujúcim faktorom hospodárskeho rozvoja. Okrem toho bezprostredne ovplyvňujú zdravotný stav obyvateľstva. „Spotreba pitnej vody na Slovensku je veľmi malá, pod priemerom vyspelých štátov, kde je v rozmedzí 170 – 350 litrov na človeka. V roku 1996 spotreboval jeden obyvateľ Slovenska denne iba 170 litrov. V niektorých regiónoch nedosahuje spotreba ani 40 litrov, pričom odporúčané hygienické minimum je 80 litrov. Od roku 1991 má spotreba spoplatnenej vody klesajúci trend v domácnostiach a v priemysle,“ upozorňujú autori. Naša krajina je mimoriadne bohatá na výskyt kvalitných pramenitých minerálnych vôd. Máme zaregistrovaných viac ako 1600 prameňov, ale len jedna stotina z nich je intenzívne využívaná na pitné a kúpeľné, liečebné účely. „Je nerozumné, že napriek uvedenej skutočnosti dovážame veľké množstvo balených pramenitých a minerálnych vôd, často menej kvalitných, ako sú naše slovenské,“ hovoria odborníci.

    Po vstupe Slovenska do EÚ sa uskutočnila aproximácia našich právnych noriem k normám EÚ, vzťahujúcim sa na kvalitu a využívanie rôznych druhov prírodných vôd a ich uvádzanie na trh. Všetky najnovšie zákony, vyhlášky a smernice sú uvedené v publikácii. Ďalej v nej čitateľ nájde rady, aké druhy vôd z pestrého sortimentu nášho trhu, sú najvhodnejšie pre rôzne kategórie konzumentov, zdôraznená je zdravotná prospešnosť pitia tvrdých vôd a zdravotné riziká pitia demineralizovaných a sýtených vôd. Uvedené je aj chemické zloženie prírodných pitných vôd a obsah ich minerálnych látok. Autori podrobne zdôvodnili najvhodnejší pitný režim detí, mládeže a dospelých. Samostatnú kapitolu venovali problematike používania vody v potravinárskom priemysle a významu vody pre hospodárske zvieratá.

    -rch-