e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 12/54 RECENZIA: Kultúrne pestovanie jedlých zemolezov

    RECENZIA: Kultúrne pestovanie jedlých zemolezov

    E-mail Print

    54-12-knihaZemolez pochádza z juhovýchodnej Ázie a u nás je známy skôr ako dekoratívny ker s voňavými žltými kvetmi a nejedlými tmavomodrými bobuľami horkej chuti. Niektoré druhy, ako zemolez kamčatský a zemolez jedlý, sa však vyznačujú vynikajúcimi chuťovými vlastnosťami a vysokou nutričnou hodnotou.

    Agrobiologické aspekty pestovania jedlých zemolezov, obsah nutričných látok a antokyanínov v plodoch predstavuje rovnomená monografia, ktorú v uplynulých dňoch vydal vo Vydavateľstve SPU kolektív autorov pod vedením prof. Ing. JÁNA MATUŠKOVIČA, PhD. S pestovaním zemoleza kamčatského začali na univerzitnej pôde v roku 1994. V súčasnosti na pokusnom poli testujú a skúmajú 27 klonov.

    Publikácia sa skladá z piatich kapitol, ktoré sa zaoberajú dynamikou rastu kríkov, úrodnosťou, morfometrickými a morfologickými vlastnosťami plodov, obsahom nutričných látok, optimalizáciou výživy jedlých zemolezov. Samostatnú kapitolu tvorí štúdia obsahu selénu v jedlých zemolezoch, ktorej sa venovala doc. RNDr. Alžbeta Hegedűsová a Ing. Ondrej Hegedűs, PhD., z UKF. „Obsah selénu v plodoch zemolezu je porovnateľný s obsahom v plodoch marhúľ, malín, zeleninovej papriky, t. j. je vyšší ako v mnohých druhoch dovážaného južného ovocia,“ uvádzajú odborníci.

    Skúsenosti so založením plantáže jedlých zemolezov v obci Látkovce v okrese Bánovce nad Bebravou prináša plantážnik Ing. Ivan Jurík, PhD.

    Cennosť plodov, najmä zemoleza jedlého a zemoleza kamčatského, je vo vysokom obsahu vitamínu C, minerálnych a polyfenolických látok, ktoré ich predurčujú na využitie vo farmaceutickom priemysle. Zrelé plody sú vhodné na priamu konzumáciu, alebo sa spracúvajú na džem, kompót, šťavu, mrazené drene, zákvas a tonizujúce nápoje. V ľudovom liečiteľstve sa plody využívajú pri liečení chudokrvnosti, znižovaní krvného tlaku, pri liečení srdcovocievnych chorôb, malárie, pri poruchách trávenia, ochoreniach pečene, krvných a žalúdočných ťažkostiach. Majú priaznivý účinok na zrak, upevňujú imunitný systém a sú efektívne i v prevencii proti rakovine. Extrakt z kvetov sa používa pri zápaloch močového mechúra. Odvar z listov sa vyznačuje antiseptickými účinkami a využíva sa pri liečení  angíny, chorôb očí  a hrdla.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ

     

    54-12-zemolez

    Autorský kolektív vedeckej monografie o pestovaní jedlých zemolezov.

    Foto: rch