e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 12/54 Osteoporóza môže byť niekedy aj bez príznakov

    Osteoporóza môže byť niekedy aj bez príznakov

    E-mail Print

    osteo3Katedra výživy ľudí (KVĽ) FAPZ v spolupráci so Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada Zobor-Nitra, n.o., a Slovenskou úniou proti osteoporóze zorganizovali 11. februára 2010 v Kongresovom centre SPU vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou XXVII. Zoborský deň a VIII. Západoslovenský deň o osteoporóze.

    Jej cieľom bolo poukázať na význam správnej výživy a životného štýlu v prevencii civilizačných chorôb u mladých ľudí, v prevencii a liečbe osteoporózy v strednom a vyššom veku, ako aj informovať o nových prístupoch v diagnostike a liečbe tohto závažného ochorenia.

    Prof. Ing. Daniel Bíro, PhD., dekan FAPZ, v úvode podujatia oboznámil účastníkov s činnosťou KVĽ. Zdôraznil, že v rámci vedeckovýskumnej činnosti sa podieľa na riešení epidemiologického výskumu stravovacích zvyklostí jednotlivých regiónov Slovenska, monitoringu rizikových faktorov a hodnotení nutričného stavu v jednotlivých populačných skupinách. Taktiež sa orientuje na štúdium významu prírodných látok s antioxidačným účinkom v rastlinných zdrojoch a ich vplyvu na zdravotný stav človeka. V rámci spolupráce so ŠN sv. Svorada Zobor - Nitra sa zameriava aj na problematiku osteoporózy, jej prevenciu správnou výživou a životným štýlom.

    Prvá časť konferencie bola zameraná edukačne, vzdelávacia časť programu bola vyhradená hlavne vedúcim školských jedální a študentom stredných škôl.

    Odbornú časť otvoril MUDr. Peter Chlebo, PhD., vedúci KVĽ, s prednáškou Osteoporóza a jej rizikové faktory. „Pod osteoporózou rozumieme úbytok kostnej hmoty, štruktúry a funkcie, ktorý vedie k bolestivej mechanickej instabilite kostry s nebezpečenstvom zlomenín. Spôsobuje ju viacero faktorov ako genetické predispozície, nedostatočná telesná aktivita, slabé kosti (tzv. konštitučný faktor), nedostatočné zásobenie kalciom a vitamínom D, drastické diéty na chudnutie, zvýšený príjem sodíka, sacharidov, alkoholu a kofeínu, ale aj rasa - biela má najväčší sklon k vzniku osteoporózy,“ povedal P. Chlebo. Osteoporóza je aj vážny socioekonomický problém, a to hlavne preto, že jej prevalencia neustále stúpa. „V ekonomicky rozvinutých krajinách trpí na túto chorobu 7 až 10 % populácie. Vo veku nad 50 rokov je postihnutá najmenej tretina populácie žien a u žien nad 70 rokov až jej polovica. Každý piaty pacient, ktorý utrpí v dôsledku osteoporózy zlomeninu, zomiera.“

    Ako predísť tomuto „tichému zlodejovi kostí“? „Dôležitý je pravidelný telesný pohyb, príjem potravín s vysokým obsahom vápnika, vitamínu D a K2 a slnenie. Významný efekt má pomer zastúpenia príjmu esenciálnych kyselín. Nevyhnutnosťou sa zdá upraviť pomer príjmu nenasýtených mastných kyselín omega3/omega6 v prospech omega3 mastných kyselín, a to zo súčasných 1:16 na aspoň 1:4 až 6. Mlieko obsahuje 3 - 5 % tuku, ktorý je zložený z približne 140 rozličných mastných kyselín. Mnohé z nich sú esenciálneho charakteru, to znamená, že ľudský organizmus si ich nedokáže syntetizovať. Preto je nevyhnutné prijímať tieto kyseliny z potravín,“ zdôraznil MUDr. Chlebo.

    Súčasťou konferencie bola aj sprievodná výstava prístrojovej techniky, produktov farmaceutických firiem a iných zdravotníckych pomôcok v priestoroch ŠD A. Bernoláka. Z podujatia bude vydaný zborník recenzovaných prác na CD.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ