O CIEĽOCH A ZÁMEROCH NAŠEJ NAJMLADŠEJ FAKULTY
Fakulta biotechnológie a potravinárstva (FBP), ktorej činnosť reálne začala 1. januára 2003, je síce novou inštitúciou, ale založenou na trvalých rozvojových aktivitách SPU v oblasti vzdelanosti, vedy a techniky. Jej vytvorenie je plne v súlade s Koncepciou rozvoja vysokoškolského vzdelávania na Slovensku pre 21. storočie a Dlhodobým koncepčno-programovým zámerom komplexného rozvoja SPU.
Vznik FBP si vyžiadala doba. Ukázalo sa, že nastal čas inovovať aj prípravu vysokoškolsky vzdelaných odborníkov. V dôsledku reštrukturalizácie poľnohospodárstva, globálnych spoločenských zmien a ekonomických podmienok sa do popredia dostáva problematika kvalitatívnej intenzifikácie a efektívneho využívania zdrojov poľnohospodárskej produkcie v potravovom reťazci, minimalizácie nežiaducich látok v potravinách a krmivách a optimalizácia výrobných procesov pri spracovaní potravín. Významné je poznanie a využívanie nových biotechnológií pri produkcii špecifických a užitočných látok s dôrazom na rešpektovanie legislatívnych a etických princípov tvorby geneticky modifikovaných organizmov.
Poslanie
Poslaním fakulty je výchova a príprava kvalifikovaných, vysokoškolsky vzdelaných odborníkov, orientovaných na poznanie a zvládnutie najnovších poznatkov biologických, chemických, technologických, ekonomických a informačných vied orientovaných na moderné postupy výroby, hodnotenia, spracovania a využitia potravín a špecifických produktov biotechnológií. Hlavným cieľom je dosiahnuť biologickú a technologickú integritu systému "poľnohospodársky produkt - kvalitná potravina".Dominantnou oblasťou pôsobenia fakulty je príprava odborníkov zameraných na hodnotenie poľnohospodárskych produktov, na potravinárske vedy a technológie výroby potravín, aplikovanú biológiu a biotechnológie. Druhou významnou oblasťou je koncepčné a programové iniciovanie, riadenie, koordinácia a kontrola cieleného výskumného programu moderných biotechnológií a potravinárstva v rámci domácich grantových a medzinárodných výskumných projektov, ako aj riadenie a koordinácia spolupráce základných pracovísk a fakulty ako celku s analogicky alebo príbuzne zameranými fakultami vysokých škôl na Slovensku a v zahraničí. Nadviazanie konkrétnej spolupráce fakulty s pracoviskami a inštitúciami VVZ, SAV, organizáciami služieb, štátneho a potravinového dozoru, riadiacej sféry, výrobnými zväzmi a združeniami a výrobnými organizáciami potravinárskeho priemyslu s cieľom prehĺbiť a skvalitniť prípravu odborníkov je ďalšou z priorít FBP. Nemožno tu nespomenúť cieľavedomé budovanie materiálno-technickej experimentálnej bázy a personálne dobudovanie katedier, ako aj bezprostrednú účasť na tvorbe koncepcií a programov rozvoja potravinárstva v SR a zabezpečenie úloh na úseku poradenstva, propagácie a osvety v oblasti výroby potravín, hodnotenia ich výživnej a hygienickej hodnoty.
Štúdium
Ponúkame bakalárske, inžinierske a doktorandské štúdium v študijných odborov v súlade so zákonom č. 131/2002 Z.z. o vysokých školách. Fakulta má akreditované bakalárske štúdium v odboroch agropotravinárstvo a aplikovaná biológia, inžinierske štúdium v odboroch aplikovaná biológia, technológia potravín v špecializácii potraviny rastlinného pôvodu a potraviny živočíšneho pôvodu, biotechnológia a technológia spracovania poľnohospodárskych produktov. Doktorandské štúdium jestvuje v súčasnosti len vo vednom odbore biotechnológia. Všetky študijné odbory realizujeme v dennej forme štúdia, pričom agropotravinárstvo od akademického roka 2003/2004 aj v externej forme. Aj doktorandské štúdium vo vednom odbore biotechnológia má dennú a externú formu.
Absolventi
Aká je profilácia našich študentov a budúcich absolventov? Absolventi odboru agropotravinárstvo a technológia potravín sú pripravovaní pre uplatnenie v profesiách technológov poľnohospodárskych, spracovateľských a potravinárskych podnikov, v obchodných reťazcoch, v službách pre poľnohospodárov a potravinárstvo, v kontrolných a inšpekčných inštitúciách, vo výskume a v školstve. Študijný program biotechnológia je orientovaný tak, aby bol absolvent pripravený uplatniť sa v biotechnologických podnikoch, biotechnologických, biochemických laboratóriách, na pracoviskách molekulárnej biológie, v organizáciách biologických služieb, v šľachtiteľských podnikoch, vo vede, výskume a v školstve. Absolventi aplikovanej biológie majú možnosť uplatnenia v semenárskych a plemenárskych podnikoch, výskumných a šľachtiteľských ústavoch, v kontrolných a skúšobných inštitúciách, vo výskume a v školstve, v inštitúciách štátnej a miestnej samosprávy na úrovni regionálnych a miestnych orgánov.
Z hľadiska požiadaviek novelizácie zákona o vysokých školách, ale aj vnútornej orientácie fakulty sme pre akreditáciu pripravili nové, resp. inovované študijné programy v rámci štyroch študijných odboroch. Spracovanie poľnohospodárskych produktov - agropotravinárstvo na bakalárskom stupni, technológia potravín na inžinierskom a doktorandskom stupni; biotechnológie - agrobiotechnológie na bakalárskom, biotechnológia na inžinierskom a doktorandskom stupni; biológia - aplikovaná biológia na prvom a druhom a molekulárna biológia na treťom, doktorandskom stupni štúdia. Väčšinu študijných programov poskytujeme v dennej i externej forme.
Ako ďalej?
Cieľom plánovanej akreditácie je diverzifikácia študijných programov tak, aby boli nielen zaujímavé a atraktívne pre našich nových potenciálnych poslucháčov, ale súčasne umožnili aj ich uplatnenie po absolvovaní štúdia na našej fakulte. Obsahová náplň štúdia a personálne zabezpečenie výučby v plnom rozsahu garantujú predpokladanú realizáciu vedeckých a pedagogických zámerov fakulty.Mimoriadny dôraz kladieme na spoluprácu s domácimi partnermi a zahraničím. Začíname rozvíjať vzťahy na medzinárodnej úrovni s primárnou orientáciou na podobné inštitúcie v Českej republike, Poľsku, Maďarsku a Rakúsku. Veríme, že v budúcnosti sa nám podarí nájsť partnerov v širšom medzinárodnom vedeckom a pedagogickom priestore. Študenti sa budú musieť na to pripraviť povinným štúdiom cudzích jazykov a absolvovaním štátnej skúšky z niektorého svetového jazyka. Jazyková, komunikačná a informačná zdatnosť, vysoká profesionálna odbornosť, to sú devízy, ktoré našim študentom a absolventom otvoria dvere pre uplatnenie sa nielen doma, ale aj v zahraničí. Potvrdzuje to aj záujem o štúdium, s ktorým sme v prvom roku samostatnej existencie fakulty spokojní. Nemáme obavy o jej budúcnosť, lebo potravinárstvo a biotechnológie sú tými "komoditami", ktorým je venované 21. storočie.