e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Vinárske okienko

    E-mail Print

    Pozdrav patrí všetkým priateľom dobrého vína! Chcel by som vás pozvať na malú exkurziu do sveta vinohradníctva a vína.


    Na úvod krátke zhodnotenie roka 2003, ktorý je pre vinohradníkov a vinárov vzhľadom na extrémne klimatické podmienky veľmi zaujímavý. Ide hlavne o nedostatok zrážok v hlavnom vegetačnom období, čo malo za následok nižšie úrody hrozna ako v minulom roku. Kvalita hrozna sa vyznačuje vyššou cukornatosťou, a preto netreba robiť špeciálne zásahy na úpravu cukornatosti muštu. Kvantitu vystriedala kvalita. Ale suchý rok sa podpísal aj na menšom obsahu kyselín v hrozne, takže víno bude hladšie, čo môže byť charakteristickým znakom vín vyrobených v tomto roku na Slovensku. Vplyvom suchého počasia sa neprejavili rôzne ochorenia viniča, a tak sa ušetrili chemické ochranné prostriedky, čo je pozitívne. Vypestované hrozno možno tak považovať za zdravšie.

    Druhy hrozna

    Stolovéhrozno je určené na priamy konzum a nie je vhodné na výrobu vína. Muštové hrozno, ktoré dozrieva neskôr (pravda, nie je to pravidlom), je zase určené predovšetkým na výrobu vína. Dá sa použiť i na priamy konzum, no nedosahuje chuťových vlastností stolového hrozna.

    Defilé vín

    Podľa obsahu zvyškového cukru po prekvasení muštu sa do kategórie tichých vín zaraďuje suché, polosuché, polosladké a sladké víno. Kategóriu šumivých, perlivých a sýtených vín reprezentuje extra brut, brut, extra suché (extra dry), suché (sec), polosuché alebo polosladké (demi sec , demi doux) a sladké (doux) víno. Vína na Slovensku podľa kvality, cukornatosti, odrody, spôsobu zberu a spracovania hrozna delíme na stolové, akostné (odrodové a značkové) vína, vína s prívlastkom kabinetné, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber, hrozienkový výber a ľadový zber, ďalej tokajské vína, vína upravované a určené na priemyselné spracovanie.
    Ak by niekto z vás, milí študenti, mal záujem prehĺbiť si vedomosti v oblasti vinohradníctva a vinárstva, odporúčam, zapíšte si niektorý z predmetov na našej Katedre ovocinárstva vinohradníctva a vinárstva!
    Ing. MARTIN BENKOVIČ