Pozdrav patrí všetkým priateľom dobrého vína! Chcel by som vás pozvať na malú exkurziu do sveta vinohradníctva a vína.
Na úvod krátke zhodnotenie roka 2003, ktorý je pre vinohradníkov a vinárov vzhľadom na extrémne klimatické podmienky veľmi zaujímavý. Ide hlavne o nedostatok zrážok v hlavnom vegetačnom období, čo malo za následok nižšie úrody hrozna ako v minulom roku. Kvalita hrozna sa vyznačuje vyššou cukornatosťou, a preto netreba robiť špeciálne zásahy na úpravu cukornatosti muštu. Kvantitu vystriedala kvalita. Ale suchý rok sa podpísal aj na menšom obsahu kyselín v hrozne, takže víno bude hladšie, čo môže byť charakteristickým znakom vín vyrobených v tomto roku na Slovensku. Vplyvom suchého počasia sa neprejavili rôzne ochorenia viniča, a tak sa ušetrili chemické ochranné prostriedky, čo je pozitívne. Vypestované hrozno možno tak považovať za zdravšie.
Druhy hrozna
Stolovéhrozno je určené na priamy konzum a nie je vhodné na výrobu vína. Muštové hrozno, ktoré dozrieva neskôr (pravda, nie je to pravidlom), je zase určené predovšetkým na výrobu vína. Dá sa použiť i na priamy konzum, no nedosahuje chuťových vlastností stolového hrozna.
Defilé vín
Ak by niekto z vás, milí študenti, mal záujem prehĺbiť si vedomosti v oblasti vinohradníctva a vinárstva, odporúčam, zapíšte si niektorý z predmetov na našej Katedre ovocinárstva vinohradníctva a vinárstva!