e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 8-9/54 Rezervy v hygiene a pestrosti podávaných jedál

    Rezervy v hygiene a pestrosti podávaných jedál

    E-mail Print

    54-89stravovanieZ rokovania stravovacej komisie. Prehodnotiť kvalitu stravovania zamestnancov a študentov SPU bolo cieľom stretnutia stravovacej komisie (SK), ktoré sa konalo prvý decembrový deň minulého roka. Zasadnutie viedol jej predseda, prof. Ing. Ján Supuka, DrSc., prorektor SPU.

    Okrem iného skonštatoval, že s hygienou od ostatného rokovania SK neboli vážnejšie problémy. Určité nedostatky sa vyskytli v ŠD Mladosť, najmä čo sa týka čistoty tanierov, príborov, šalátových misiek a pohárov. Ing. Danica Vraniaková poukázala na rezervy v hygiene najmä počas letných mesiacov a prijímanie žetónov na príbor aj s celým zväzkom kľúčov. Treba zabezpečiť dostatok žetónov, aby stravníci nemuseli pristupovať k podobným praktikám. V ŠD A. Bernoláka neboli ohľadom hygieny zaznamenané žiadne pripomienky. Zástupkyňa študentov Bc. Vladimíra Liptáková prezentovala návrhy a postrehy študentov, ktorí sa stravujú na ŠD Mladosť a vyzdvihla dôležitosť pestrej stravy na dobrej hygienickej úrovni. Študenti vidia určité rezervy v hygiene, teplota podávaného jedla nie vždy zodpovedá predpísanej hodnote, na večeru sú malé porcie, prípadne to, čo ostalo z obeda, niekedy je nevhodná kombinácia hlavného jedla a prílohy. Okrem toho prezentovala niektoré námety študentov ohľadom spestrenia ponúkaných jedál vo forme konkrétnych obľúbených jedál, rozšírenia sortimentu šalátov, prípadne kompótov a pod. Zástupcovia firmy GASTROMIR akceptovali uvedené pripomienky a námety a uviedli, že sa nimi budú zaoberať. Taktiež pripomenuli, že prípadný  problém v súvislosti so stravovaním možno zaznamenať v Knihe prianí a sťažností alebo ho okamžite riešiť v kancelárii firmy GASTROMIR.

    Autorka príspevku informovala o priebehu 2. zasadnutia Pracovnej skupiny k stravovaniu na vysokých školách, ktoré sa konalo 22. októbra 2009 na Technickej univerzite v Košiciach. Táto univerzita dosahuje najvyššiu stravovanosť študentov i zamestnancov (37,9 %)  v porovnaní s ostatnými VŠ na Slovensku, pričom ich systém stravovania by mohol byť podnetom k vylepšovaniu stravovania aj na SPU. Komisia má záujem zorganizovať vo februári 2010 pracovný výjazd na uvedenú univerzitu za účasti zástupcu prevádzkovateľa firmy GASTROMIR.

    Pokiaľ ide o percento stravovaných študentov na vybraných pätnástich VŠ na Slovensku v roku 2008, naša univerzita sa umiestnila na 6. mieste. Z celkového počtu

    9 874 študentov sa u nás denne (230 dní) stravovalo 1 338, čo je 13,6 %. Počet podaných jedál dosiahol 307 741.

    Ing. MARTA HABÁNOVÁ, PhD.

     

    54-89stravovanie

    Počet  jedál podaných v stravovacích zariadeniach SPU v Nitre dosiahol v roku 2008 vyše 307-tisíc.

    Foto: za