e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 3/52 Zemolez v prevencii rakoviny

    Zemolez v prevencii rakoviny

    E-mail Print

    zemolez3Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva založila začiatkom 90-tych rokov poľný pokus s jedlými druhmi zemolezu. Tento netradičný druh drobného ovocia pochádza z juhovýchodnej Ázie a u nás je známy skôr ako dekoratívny ker s voňavými žltými kvetmi a nejedlými tmavomodrými bobuľami horkej chuti.

    Niektoré druhy, napr. zemolez kamčatský a zemolez jedlý, sa však vyznačujú vynikajúcimi chuťovými vlastnosťami a vysokou nutričnou hodnotou. Na Slovensku sa ich pestovaniu venuje spoločnosť Herbaton Klčov a VÚOOD, a.s., Bojnice, ktorého zásluhou boli na trh uvedené dve nové odrody jedlých zemolezov Amur a Altaj. Od tejto spoločnosti získala spomínaná katedra niekoľko klonov, ktoré v súčasnosti testuje. "Na pokusnom poli máme okolo 130 kríkov, v blízkej budúcnosti plánujeme založiť aj vzorovú plantáž, približne na pol hektári. Našou snahou je vytypovať malú kolekciu najlepších klonov a ponúknuť ich ÚKSUP-u na zaregistrovanie ako naše slovenské odrody," informuje prof. Ján Matuškovič, vedúci projektu. Cennosť plodov, najmä zemolezu jedlého (Lonicera edulis) a zemolezu kamčatského (Lonicera kamtschatica), je vo vysokom obsahu vitamínu C, minerálnych a polyfenolických látok. Z minerálnych látok sú zastúpené hlavne K, Na, Mg, K, P, Fe, Cu a I. Z polyfenolických látok sú to antokyaníny, katechíny, rutín a kvercetín, ich obsah môže dosiahnuť hodnotu až 2800 mg/100 g. Obsahom spomínaných biologicky aktívnych látok zemolez predstihuje aróniu čiernoplodú, bazu čiernu a ríbezľu čiernu. Zrelé plody sú vhodné na priamu konzumáciu, alebo sa spracúvajú na džem, kompót, šťavu, mrazené drene, zákvas a tonizujúce nápoje. V ľudovom liečiteľstve sa plody využívajú pri liečení chudokrvnosti, znižovaní krvného tlaku, pri liečbe srdcovo-cievnych chorôb, malárie, využíva sa ako močopudný prostriedok, pri poruchách trávenia, ochoreniach pečene a podobne. "Okrem iného majú priaznivý účinok na zrak, upevňujú imunitný systém a sú efektívne i v prevencii rakoviny. Extrakt z kvetov sa používa pri zápaloch močového mechúra. Odvar z listov sa vyznačuje antiseptickými účinkami a využíva sa pri liečení angíny, chorôb očí a hrdla," zdôrazňuje význam zemolezu prof. Matuškovič. Vysoký obsah antokyanínov predurčuje ďalšie využitie jedlých zemolezov ako potravinárskeho farbiva. "Plody majú silnú farbiacu schopnosť, ktorú si zachovávajú aj vo výrobkoch. Predmetom nášho skúmania je preto aj široké spektrum farebnosti, ktoré zemolez v sebe skrýva. Časť rastlín by sa tak pestovala na priamy konzum a časť by bola určená na priemyselné spracovanie."

    Zemolezy sa vyznačujú vysokou mrazuvzdornosťou, kry vydržia teplotu až do - 50°C ? kvety d? - 5 až - 7 °C. Rovnako dobre však znesú sucho a možno ich pestovať na všetkých druhoch pôd. Rastlina začína rodiť v treťom až štvrtom roku po výsadbe. Mimochodom, minuloročná úroda zemolezu na SPU bola okolo sto kilogramov, tento rok bola o niečo nižšia, čo podľa odborníkov spôsobila netypická, mimoriadne teplá zima. Napriek tomu, že rastline sa výborne darí aj v našich klimatických podmienkach a je nenáročná na pestovanie, na Slovensku zatiaľ nemáme plantáže, na ktorých by sa pestovala.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ

    zemolez3

    Vysoký obsah rutínu a kvercetínu predurčujú zemolez pre farmaceutický priemysel