e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 16/50 DVADSIATY ŠIESTY APRÍL - DEŇ ŠTUDENTSKÝCH VEDECKÝCH KONFERENCIÍ: Univerzita žila švočkami

    DVADSIATY ŠIESTY APRÍL - DEŇ ŠTUDENTSKÝCH VEDECKÝCH KONFERENCIÍ: Univerzita žila švočkami

    E-mail Print

    Na XII. vedeckej konferencii študentov s medzinárodnou účasťou konanej pri príležitosti 60. výročia založenia Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov bolo prezentovaných 74 študentských prác v deviatich sekciách. Po príhovore prodekana prof. Ing. J. Jančoviča, PhD., ktorý vyzdvihol dôležitosť vedeckej práce v univerzitnom vzdelávacom systéme, nasledovalo rokovanie v sekciách. Autori prác sa orientovali na problémy z oblasti rastlinnej a živočíšnej produkcie, genetických technológií, udržateľného poľnohospodárstva, environmentalistiky a výživy ľudí. Potešujúce bolo hodnotenie predsedov komisií, ktorí konštatovali vysokú úroveň a vedeckú erudíciu našich mladých vedeckých nádejí. Popri bohatej účasti našich študentov treba oceniť aj účasť riešiteľských kolektívov z Jihočeskej univerzity v Českých Budejoviciach a Akademie Techniczno-Rolniczej v Bydgoszczi z Poľska. Ich účasť aktívne prispela k úspešnému priebehu konferencie.

    ING. ĽUBOŠ VOZÁR

    Na štvrtom ročníku medzinárodnej vedeckej konferencie študentov a doktorandov Fakulty biotechnológie a potravinárstva bolo prezentovaných 66 prác v štyroch študentských a troch doktorandských sekciách. Tak, ako v predchádzajúcich rokoch, aj tento raz sa na ŠVK zúčastnili študenti a doktorandi z Českej republiky - z Mendelovej poľnohospodárskej a lesníckej univerzity v Brne, z Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne a z Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe. Po prvýkrát boli našimi hosťami aj študenti a doktorandi z poľských univerzít - University of Technology and Agriculture Bydgoszcz a University of Warmia and Mazury Olsztyn. Okrem študentov FBP svoje práce prezentovali aj študenti z UKF Nitra, FAPZ SPU, UCM v Trnave, SCPV-VÚŽV Nitra a SCPV-VÚRV Piešťany.

    Doc. RNDr. ZDENKA GÁLOVÁ, PhD.,
    doc. Ing. DANA TANČINOVÁ, PhD.
    Mgr. ŽELMÍRA GREGÁŇOVÁ, PhD.

    Študentská vedecká činnosť a jej vyvrcholenie na študentských vedeckých konferenciách je významnou súčasťou vzdelávacieho procesu. Ako každoročne, i v roku 2006 zorganizovala Mechanizačná fakulta medzinárodnú študentskú vedeckú konferenciu s názvom Najnovšie trendy v poľnohospodárstve, v potravinárstve a v odpadovom hospodárstve. Do štyroch sekcií bolo prihlásených 47 študentských prác, z nich takmer tretina bola zo zahraničia - Institute of Agrophysics (Poľsko), University in Rousse (Bulharsko), Szent István University in Gödöllő (Maďarsko), Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu (Srbsko), ČZU v Prahe, VŠB TU v Ostrave, MZLU v Brne. Vyšší počet zahraničných účastníkov prispel k zvýšeniu úrovne konferencie. Väčšina prác bola veľmi kvalitná, a tak mali členovia poroty pri stanovení poradia zložitú úlohu. Študentom Mechanizačnej fakulty, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach, bolo za úspešnú reprezentáciu navrhnuté mimoriadne štipendium.

    RNDr. ZUZANA HLAVÁČOVÁ, CSc.,
    Ing. ROMAN GÁLIK, PhD.

    Výsledky

    FAKULTA EKONOMIKY A MANAŽMENTU

    Ekonomika a obchod
    1. D. Drabik: Hodnotenie špecializácie zahraničného agropotravinárskeho obchodu SR
    2. M. Bachňák: Návrh projektu využívania biomasy na energetické účely pre mesto Brezno
    3. M. Hlinka: Vplyv ekonomickej integrácie na medzinárodný obchod

    Manažment podniku
    1. I. Moravský: Analýza vývoja SHR vo vybranom regióne
    2. S. Jasaňová: Navrhovanie výrobku prostredníctvom metódy QFD
    3. M. Blaško: Analýza podnikateľskej činnosti vybraného PS

    Marketing
    1. Z. Janošková: Marketingové riadenie medzinárodne činného podniku v podmienkach lokálneho trhu
    1. A. Lenárová: Zhodnotenie nástrojov komunikačného mixu vo vybranom podnikateľskom subjekte
    2. M. Kaul: Trendy na trhoch s nealkoholickými nápojmi vo vybraných krajinách EÚ
    2. L. Slaná: Inovatívny marketing vo vybranom podnikateľskom subjekte
    3. K. Géčová: Analýza spotrebiteľského správania na trhu syrov a bryndze
    3. M. Kuzminová: Reklama a jej vplyv na spotrebiteľa potravín

    Účtovníctvo
    1. E. Horňáková: Účtovná závierka - zdroj finančnej analýzy podniku
    2. V. Chomjaková: Zhodnotenie majetku a zdrojov krytia vo vybranom podnikateľskom subjekte
    3. M. Adame: Zhodnotenie účtovných a daňových aspektov lízingu v podnikateľskom subjekte

    Financie
    1. M. Valovičová: Podpora poľnohospodárstva pred a po vstupe Slovenska do EÚ
    2. M. Popelka: Menové riziko - možnosti jeho zaistenia a prax v slovenských podnikoch
    3. L. Bosá: Zdroje financovania reprodukčného procesu vo vybranom podniku

    Kvantitatívne metódy
    1. Z. Kováčová: Modelovanie počtu podvyživených vo svete
    2. M. Majorová: Environmentálne premenné a ich vplyv na efektívnosť poľnohospodárskej výroby
    3. M. Boďa: Použitie kvantitatívnych metód pri riešení vybraných problémov ekonómie cestovného ruchu

    Informatika
    1. M. Madunický: Internet ako prostriedok komunikácie podniku s vonkajším prostredím
    2. D. Hudák: Spracovanie podnikovej agendy v prostredí intranetu
    3. R. Herceg: Internet a elektronické obchodovanie


    FAKULTA AGROBIOLÓGIE A POTRAVINOVÝCH ZDROJOV

    Udržateľné poľnohospodárstvo a environmentalistika
    1. A. Golisová: Vplyv redukovaného obrábania pôdy na vybrané agroenvironmentálne indikátory pôdy pri pestovaní jačmeňa jarného
    2. M. Galliková: Vplyv popol-popolčekovej zmesi na úrodu jačmeňa jarného a niektoré parametre pôdy
    3. S. Šillerová: Poľnohospodárstvo a biodiverzita v poľnohospodárskej krajine

    Výživa ľudí
    1. G. Slivinská: Výchova k zdravému životnému štýlu v materských školách
    2. I. Chytilová: Ekologický nedostatok jódu, následky a prevencia
    2. D. Slančíková: Stravovacie zvyklosti vo vybranej časti populácie v Banskobystrickom kraji
    3. S. Pullmannová: Pitný režim u študentov I., II., III. ročníkov SPU a zdravie
    3. M. Píšová: Monitoring stravovacích zvyklostí vo vybranej časti populácie Trenčianskeho kraja

    Špeciálna rastlinná produkcia
    1. J. Medo: Vplyv odrody, výsevku a hnojenia na úrodu a úrodotvorné prvky ľanu siateho olejného
    2. P. Šefčík: Regulácia pichliača roľného (Cirsium arvense L. SCOP.) v lúčnom poraste
    3. L. Baláž: Vplyv obrábania pôdy a hnojenia na úrodu hrachu siateho

    Genetické technológie a veterinárne disciplíny
    1. S. Masnicová: Zhodnotenie genetického polymorfizmu medzi vybranými líniami kukurice siatej (Zea mays, L.) pomocou RAPD a ISSR markérov
    2. N. Urcikánová, Milan Sobčák: Histologická a chemická analýza svalov jarabice poľnej (Perdix perdix)
    3. Cs. Mészárosová: Potraviny 3. tisícročia - GM potraviny (postoj verejnosti)

    Ochrana rastlín
    1. J. Kohlmajerová: Návrh možností regulácie ploskáčika pagaštanového (Cameraria ohridella) v mestskom prostredí
    2. T. Vereš: Výsledky aplikácie prípravku Trichoplus® v porastoch kukurice proti vijačke kukuričnej Ostrinia nubilalis Hbn. v roku 2005
    3. I. Molnárová: Identification, bionomy and damage of Yponomeuta padellus, Hyphantria cunea and Euproctis chryssorhoea in southwestern Slovakia

    Špeciálna živočíšna produkcia
    1. J. Romaňák: Etológia teliat pri odchove s využitím dojčiacich kráv
    2. J. Wulczynska: The effects of age, breed and season on the boars semen quality traits
    3. L. Boháčová: Mateřské chování krav v systému chovu bez tržní produkce mléka

    Fyziológia plodín a botanika
    1. P. Kovár: Modulácia vzťahov source - sink asimilátov alelopatickým efektom
    2. K. Ivanišová: Invázne a ohrozené druhy vyšších rastlín v katastroch obcí Liešťany a Kostolná Ves (Strážovské vrchy)
    3. G. Kostolaniová: Spôsoby pestovania a rozmnožovania stévie cukrovej (Stevia rebaudiana B.)

    Špeciálne chovateľské odvetvia
    1. M. Grácová: Využitie probiotického preparátu Lactiferm L-50 pri odchove bažantov
    2. P. Naďová: Úžitkovosť brojlerových kurčiat vo vzťahu k ich pôvodu z rozmnožovacích chovov
    3. R. Kakody: Vplyv probiotika s účinnou zložkou baktérií Enterococcus faecium DSM 7134 na rast moriek

    Výživa zvierat a krmivárstvo
    1. P. Látečka: Vplyv probiotika IMB 52 na kvalitu vajec u nosníc
    2. M. Masrna: Použitie mycélia vo výžive ošípaných
    3. V. Frzonová: Použitie nórskeho programu PC-HORSE na kontrolu pokrytia potreby niektorých živín v kŕmnych dávkach žrebných a laktujúcich kobýl


    MECHANIZAČNÁ FAKULTA

    Sekcia A
    1. J. Adamovský: Vplyv priestorovo diferencovaných výrobných podmienok a vstupov na efektívnosť výroby poľných plodín
    2. P. Šimičková (ČR): Návrhy na modernizaci stávající kompostárny
    3. Z. Malý: Kontrola niektorých ukazovateľov kvality práce sejačiek

    Čestné uznanie získala M. Jančovičová za prácu Analýza miery opotrebenia strojov používaných v živočíšnej výrobe v okrese Nitra.

    Sekcia B
    1. T. Géci: Meranie fyzikálnych veličín a telemetria dát prostredníctvom internetu
    1. M. Plačko: Tvorba softvéru "Poľnohospodársky slovník" s využitím produktu "Microsoft Visual Basic 2005 Express"
    3. J. Horecký: Návrh programu na výučbu kombinačných logických obvodov

    Čestné uznanie získala E. Hristova, N. Mihailov, I. Stoyanov (Bulharsko) za prácu Research for the Electrical Consumption in Layer Farm.

    Sekcia C
    1. J. Bartko: Návrh matematickej simulácie virtuálneho piestového spaľovacieho motora v počítači
    2. M. Andó (Maďarsko): Mechanical and Tribological Research of Cast Polyamide 6 Nano-Composite Material
    3. R. Ottmár: Meranie deformácie pílového kotúča

    Čestné uznanie získal D. Orlík za prácu Overenie odolnosti návarových materiálov v prevádzkových podmienkach.

    Sekcia D
    Študenti inžinierskeho štúdia
    1. P. Halmo: Analýza využitia solárnej energie v klimatických podmienkach Slovenskej republiky
    2. J. Vurdelja, R. Lazic (Srbsko): Energetic and Economic Efficiency of Boiler for Farm Heating and Burning Dead Animals at Pig Farm by Using Biomass and Gas
    3. B. Gyarmati (Maďarsko): Convective Instabilities in Cylindrical Systems

    Čestné uznanie získal V. Cviklovič za prácu Meranie fotosynteticky aktívnej radiácie úsporných kompaktných žiariviek.

    Študenti tretieho stupňa VŠ štúdia
    1. K. Skiba, J. Tys (Poľsko): Quality of Rapeseeds Storage in Low Temperature
    2. D. Porebska, R. T. Walczak, C. Slawinski, Witkowska, B. Walczak (Poľsko): Relation Between Granulometric Composition and Van Genuchten´s Parameters of Soil Water Retention Curve
    3. P. Szarlip, T. Wlodarczyk, M. Brzezinska (Poľsko): Soil Dehydrogenase and N2O Reduction in some Mineral Soils


    FAKULTA EURÓPSKYCH ŠTÚDIÍ A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

    Európske rozvojové programy
    1. J. Malinová: Porovnání problematiky malých obcí v ČR a SR s přihlédnutím k problematice malých obcí v EÚ
    2. L. Chromeková: Analýza hospodárskej situácie vybraného podnikateľského subjektu
    3. I. Trippé: Usporiadanie majetkových pomerov dlžníka konkurzom

    Regionálny a miestny rozvoj
    1. M. Gašperová: Možnosti využitia alternatívnych zdrojov energie v obci Batizovce
    2. V. Chmeľová: Komparácia vybraných zariadení VCR a agroturistiky vo vybranom regióne
    3. D. Bokrošová: Zabezpečenie verejných služieb na miestnej úrovni vo vybraných subjektoch miestnej samosprávy

    Manažment prírodných zdrojov
    1. M. Reforová: Ochrana biotopov a jej postavenie v ekosystémovom manažmente
    2. V. Miklovič: Návrh konceptu lokálnej Agendy 21 pre obec Dubovany so zameraním na ekonomické ukazovatele
    3. Ľ. Zátopková: Manažment biodiverzity v území a regionálny rozvoj (západná časť Bratislavy)

    Manažment životného prostredia
    1. J. Prazňáková: Využitie slnečnej energie na energetické účely
    2. E. Vincentyová: Manažment odpadového hospodárstva vo vybranom podnikateľskom subjekte
    3. E. Mihalčinová: Ekologické a ekonomické posúdenie ČOV


    FAKULTA ZÁHRADNÍCTVA A KRAJINNÉHO INŽINIERSTVA

    Doktorandská sekcia
    1. Ing. M. Oboňová: Alternatívne spôsoby použitia zelene v urbanizovanom prostredí
    2. Ing. P. Kalúz: Majetková ujma v chránených oblastiach
    3. Ing. M. Antalíková: Agrobiologické zhodnotenie a proces adaptácie kolekcie výberov zemolezu kamčatského

    Študentská sekcia
    1. B. Matáková: Drobné sakrálne objekty v krajine
    2. S. Mečárová: Obnova vybraných priestorov v obci Tovarníky
    3. T. Čičová: Bilancia organickej hmoty v pôde


    FAKULTA BIOTECHNOLÓGIE A POTRAVINÁRSTVA

    Študenti

    Kvalita a a spracovanie surovín a potravín rastlinného pôvodu
    1. E. Ivanišová: Antioxidačný a antiradikálový účinok vybraných druhov bylín
    2. M. Ondrejovič: Izolácia biocídnych látok z odpadu pri spracovaní jabĺk
    3. I. Kovaliková: Vplyv aditív na zmenu reologických vlastností cesta a kvalitu chleba

    Ocenenie za významný prínos pre rozvoj vedy získala V. Oslovičová za prácu Biochemická charakteristika mutantných línií pšenice letnej.

    Kvalita a spracovanie surovín a potravín živočíšneho pôvodu
    1. J. Kovárová: Vplyv probiotického preparátu na niektoré biochemické ukazovatele moriek
    2. A. Pelikánová: Vplyv štádia laktácie a úrovne výživy na technologické vlastnosti kravského mlieka
    3. T. Čierny: Hodnotenie senzorickej kvality hodinového mäsa po kulinárskej úprave vplyvom podávania probiotického preparátu Propoul

    Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca
    1. M. Jurkowska, A. Andrzejewska: Mykotoxins present in fodder and fodder components in year 2005 in Poland
    2. J. Fabianová: Sledovanie závislosti medzi celkovou a psychrotrofnou mikroflórou v mlieku
    3. Z. Baníková: Výskyt vybraných mykotoxínov v potravinách

    Ocenenie za významný prínos v oblasti aplikovaného výskumu získala Z. Fačková za prácu Kontaminácia hydinového mäsa patogénnymi baktériami a ich vplyv na výskyt alimentárnych ochorení v Nitrianskom kraji.

    Aplikovaná biológia a biotechnológia
    1. P. Pupel: An unusual stilbene metabolite in callus of tobacco transformed with resveratrol synthase gene of grapevine
    2. J. Viskupičová: Biotransformácie flavonoidov s využitím lipázy z Candida antarcita
    3. P. Chylová, Z. Prieberová: Kultivácia hlivy ustricovej na druhotných substrátoch

    Ocenenie za významný prínos pri využití vedeckých výsledkov v praxi získala I. Samborska za prácu Identification of genes which confer antimicrobial peptide Bac7 resistance in Escherichia coli.

    Doktorandi

    Aplikovaná biológia
    1. Ing. K. Naďová: Monitoring rezistence mandelinky bramborové (leptinotarsa decemlineata, SAY) k insekticidům a antirezistenční strategie
    2. Ing. Z. Mlyneková: Nutričná hodnota zrna vybraných hybridov kukurice
    3. Ing. Z. Mikušová: Příspěvek k poznání korelační funkce dělohy u klíčních rostlin hrachu

    Ocenenie za náročnosť metodiky a perspektívu biologického výskumu získala Ing. R. Maláková za prácu Anatomie střeva mandelinky bramborové - model pro hodnocení účinků inhibitorů trávicích enzymů.

    Biotechnológie
    1. Mgr. A. Benčo: The influence of hormones ghrelin, leptin and apoptosis related kinase on processes of proliferation, apoptosis and secretion in porcine ovaries
    2. Mgr. D. Mihálik: Identification of alleles encoding new high-molecular-weight glutenin subunits of wheat (Triticum aestivum L.)
    3. Ing. J. Zemanová: In vitro cytotoxicita niklu

    Ocenenie za významný prínos v oblasti aplikovaného výskumu získala Ing. H. Nevimová za prácu Využití SSR markerů pro identifikaci genotypů jarního ječmene rezistentních k Rhynchosporium secalis.

    Technológia a bezpečnosť potravín
    1. Ing. M. Líšková: Vzťahy medzi dormanciou jačmeňa a parametrami klíčivosti
    2. MVDr. E. Standarová: Vliv teploty na obsah biogenních aminů během skladování sýrů pod zrajícím mazem
    3. Ing. L. Mačuhová, PaedDr. M. Uhrinčať: Reakcia bahníc na strojové dojenie: hodnotenie toku mlieka

    Ocenenie za významný prínos pri využití vedeckých výsledkov v praxi získala Ing. J. Růžičková za prácu Hodnocení napadení gleosporiovovu hnilobou u odrůd jablek Idared a Golden Delicious Reinders pomocí NIR spektroskopie.