e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 14/50 FUNKČNÉ POTRAVINY Z POHĽADU VEDCA I BEŽNÉHO KONZUMENTA: Ražný chlieb pre zdravie

    FUNKČNÉ POTRAVINY Z POHĽADU VEDCA I BEŽNÉHO KONZUMENTA: Ražný chlieb pre zdravie

    E-mail Print

    Ak sa spýtate obyvateľa Fínska, čo mu chýba najviac z jeho domova v zahraničí, odpoveď najčastejšie znie: ražný chlieb a sauna. Prípadne oboje. Na univerzite v Turku sa 8. až 10. marca konala konferencia o funkčných (zdravších) potravinách, podporovaná Európskou komisiou. Cieľom tohto prvého stretnutia bolo implementovať doterajšie poznatky vedy z 5. a 6. rámcového programu a skúsenosti potravinárskych podnikov z oblasti funkčných potravín. Prednášali predstavitelia významných podnikov, napríklad z Fínska a Veľkej Británie, vedci zo švédskych, írskych a rakúskych univerzít a predstavitelia inštitúcií (EFSA, ILSI).

    Hlavný koordinátor pán Finn Holm (FoodGroup Dánsko) si spolu s ďalšími spolupracovníkmi dali za cieľ počas dvoch rokov vytvoriť efektívnu sieť na spoluprácu medzi potravinárskymi podnikmi EÚ, napr. v pekárskom priemysle, mliekarstve a podobne, so záujmom vyvíjať funkčné potraviny v danej oblasti, nezávisle na zemepisnej polohe a v nových konceptoch, pri nižších cenách a rizikách. Na svojej ceste po Fínsku, zameranej na účasť v projekte o funkčných potravinách, som zaostrila pohľad aj na typické fínske jedlá, produkované z raže. Fíni konzumovali raž po stáročia, ale len nedávno začali objavovať, že jedia vlastne funkčnú (zdravú) potravinu. Pozitívne účinky raže na zdravie boli skúmané vo viacerých krajinách. Získal sa tak nepopierateľný dôkaz jej pozitívnych účinkov súvisiacich s obsahom vlákniny: znižuje sa riziko srdcovo-cievnych ochorení, redukuje výskyt cukrovky, kontrola telesnej hmotnosti sa stáva jednoduchšou a konzumovanie potravy bohatej na vlákninu sa spája so zníženým rizikom určitých typov rakoviny. Pridávanie ražnej vlákniny do stravy podľa vedcov redukuje hladinu cholesterolu v krvi. Konzumácia ražného chleba pomáha udržiavať metabolizmus cukru na normálnej hladine, čo je dôležité hlavne pri cukrovke. Raž sa vo Fínsku využíva v mnohých formách. Používa sa ako prídavok do kaší (ovsené) a koláčov. Začali sa tu produkovať aj ražné cestoviny. Nemenovaný veľký fínsky reťazec rýchleho občerstvenia ponúka dokonca vo svojom menu aj ražný hamburger. Výber rôznych druhov ražného chleba na policiach fínskych obchodov je široký. Tradičný má tvar kruhového bochníka alebo plochého bochníka s dierou v strede.

    Stretla som vo Fínsku veľa príjemných ľudí a videla krásny kus zasneženej krajiny, ale aj záujem európskeho potravinára, ktorý má vo svojej budúcnosti jasno a chce do nej investovať, pretože vie, že sa mu to vráti. Škoda, že som medzi sedemdesiatimi aktívnymi poslucháčmi bola jedinou zástupkyňou zo Slovenska.

    Ing. MARTINA FIKSELOVÁ,
    Katedra skladovania a spracovania rastlinných produktov