e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 11/50 S PROGRAMOM LEONARDO DA VINCI V TALIANSKU: Už viete, kde absolvujete svoju prax?

    S PROGRAMOM LEONARDO DA VINCI V TALIANSKU: Už viete, kde absolvujete svoju prax?

    E-mail Print

    Kancelária zahraničných vzťahov SPU v spolupráci s partnerskými organizáciami už niekoľko rokov organizuje preddiplomovú prax vo viacerých krajinách Európskej únie. Pre študentov, ktorí by chceli skúsiť viac ako pracovať v nekvalifikovaných pozíciách v reštauráciách, "puboch" a zábavných parkoch počas letných prázdnin, je projekt Leonardo da Vinci vynikajúcou príležitosťou, ako získať praktické skúsenosti z odboru svojho štúdia a nadviazať nové priateľstvá a kontakty.

    Za sprostredkovanie práce v zahraničí zaplatíte niekoľko desaťtisíc, čo sa vám pri projektoch Leonardo da Vinci nemôže stať. Účastníci tejto praxe síce nezbohatnú, ale nebudú ani chudobnejší. Národná agentúra poskytuje grant vo výške 2242 eur, čo pri troche skromnosti vystačí na pokrytie nákladov spojených so stravovaním, ubytovaním, cestovaním a ešte niečo zostane aj na "pivo". Porozmýšľajte preto, ako strávite svoju prípravu na budúcnosť. Pre mňa a mojich dvoch spolužiakov Juraja a Mateja sa prechodným domovom stalo mesto Andria, ležiace 63 km severne od Bari v talianskom regióne Puglia. Počas 3 mesiacov nášho pobytu sme ho mali možnosť spoznať dokonale. Každodenné dopravné zápchy, pretože mestská doprava nefungovala a ľudia preto jazdili autom, jeho staré město, v ktorom sme bývali, neďaleký hrad Castel del Monte, ktorého obraz možno nájsť aj na talianskom eurocente. Nevyskúšať taliansku kuchyňu znamenalo prísť o polovicu zážitkov. V deň príchodu sme ochutnali typickú pizzu, neskôr miestne rybie špeciality. Chutili nám aj talianske syry - Mozzarella a Burrata vyrábaná z byvolieho mlieka, ktorá sa práve z Andrie rozšírila do celého sveta.

    V práci

    Pred odchodom sme absolvovali prípravné sedenia, na ktorých sme dostali užitočné informácie týkajúce sa našej budúcej činnosti a pobytu. Napriek tomu bola pracovná doba spočiatku pre nás nezvyk, keďže čas medzi 12.30 a 15.30 bol vyhradený pre siestu. Práca tak bola posunutá až do večerných hodín, na čo sme si však postupne zvykli. V čase našej stáže prebiehali v meste rozsiahle úpravy verejných parkov pod dohľadom Úradu životného prostredia, kde Juraj pracoval. Mohol tak využiť svoje teoretické poznatky v praxi pri úprave, návrhoch, plánovaní a udržiavaní zelene v mestských aglomeráciách. Riešenie tejto problematiky zahŕňalo okrem klasického budovania záhrad a parkov najmä nové progresívne systémy využitia zastavaných plôch, ako využitie umelých pôdnych profilov a pod. Cenným prínosom boli aj novinky z oblasti materiálov a technológií vrátane legislatívnych predpisov týkajúcich sa tejto činnosti. Parky tak menili svoju tvár aj zásluhou slovenského študenta. Matej a ja sme pracovali v organizácií Puglia Natura, ktorá poskytovala služby ekonomického charakteru jednotlivcom a firmám podnikajúcim v agrosektore. Mali sme možnosť pracovať v oblasti marketingu poľnohospodárskych produktov, predaja a distribúcie, získať prehľad o celkovej hospodárskej situácii v Taliansku. Popri menších úlohách zabezpečujúcich chod organizácie, sme pracovali aj na projekte o spotrebiteľskej spoločenskej zodpovednosti podnikov, téme, ktorá sa čoraz viac dostáva do popredia v krajinách EÚ.

    Panenský olivový olej - miestna špecialita

    Región Puglia patrí k najväčším pestovateľom olív, vyrába tretinu celkovej produkcie olivového oleja Talianska. O tom, aké je význam pestovanie tejto plodiny v tomto kraji, sme sa presviedčali pri každom výlete mimo mesta - cesty boli lemované len olivovými hájmi, a to v dĺžke a šírke niekoľkých desiatok kilometrov. Zážitkom pre nás bolo aj pozvanie na seminár zameraný na degustáciu olivového oleja. Viedol ho pán Nicolla Perucci - jeden z najlepších odborníkov a prvý, ktorý sa tejto činnosti začal v Taliansku pred 30 rokmi venovať. Od pána Perucciho sme dostali pozvanie na prehliadku organizácie, v ktorej pracoval - firme Oliveti, ktorá sa zaoberala komplexným procesom výroby, plnením a distribúciou extra - panenského olivového oleja, vyrábaného zo špeciálnej odrody menom Coratina, nazvanej podľa neďalekého mesta Corato. Olej vyrobený z tejto odrody patrí k najaromatickejším a chuťovo najsilnejším - presvedčili sme sa o tom na spomínanej ochutnávke. Po chuťovom teste začali všetci prítomní gúľať očami a strúhať grimasy. Tieto reakcie však neboli známkou podradnosti. Extra-panenský olivový olej vyrobený z tejto odrody patrí k prestížnym a vo svete vyhľadávaným, o čom svedčí aj jeho cena, ktorá sa začína na úrovni 40 eur za 0,7-litrovú fľašu.

    Cestovanie

    Mestá a mestečká s typickou "cattedrale" postavenou v románskom slohu a pevnosťou - "palazzo" na pobreží Jadranského mora boli cieľom našich výletov počas víkendov. Centrom každého bola stará časť s úzkymi uličkami a zelenými drevenými okenicami, kde vzduch voňal avivážou z bielizne zavesenej na balkónoch domov a ich obyvatelia stáli pred domami a výrazne gestikulovali pri rozhovoroch na témy od futbalu až po politiku. Pravidelne sme cestovali do Bari - hlavného mesta Puglie a po Neapole druhom najväčšom meste južného Talianska, kde sme spolu so študentmi z celej Európy navštevovali kurzy taliančiny na miestnej univerzite. Prezreli sme si aj mesto Matera v susednom regióne Basilicata, ktoré vďaka svojej nezvyčajnej architektúre poslúžilo vo filmoch s biblickou tematikou ako obraz starovekého Jeruzalema. Natáčalo sa tu okrem iného aj Passoliniho Evanjelium podľa sv. Matúša a naposledy film Mela Gibsona Umučenie Krista. Na záver nášho pobytu sme si pozreli aj pamiatky v Ríme a Neapole.

    Dovidenia

    I keď o pár dní boli Vianoce a domov sme sa tešili, neodchádzalo sa ľahko. S kolegami v práci, ktorí sa počas nášho pobytu stali našimi priateľmi, sme sa rozlúčili s prísľubom, že sa nevidíme naposledy. Zabudnúť na to, čo sme počas 13 týždňov spolu s ostatnými účastníkmi praxe zažili, sa jednoducho nedá. Aj touto cestou chcem v mene všetkých praktikantov poďakovať pracovníkom kancelárie zahraničných vzťahov a všetkým, ktorí sa na príprave tohto projektu zúčastnili, za ich námahu, čas a plné nasadenie.

    MATEJ FARKAŠ, 5. FEM