e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 8/50 DO KNIHOVNIČKY: Mliekarstvo a syrárstvo sú slovenskou tradíciou

    DO KNIHOVNIČKY: Mliekarstvo a syrárstvo sú slovenskou tradíciou

    E-mail Print
    Na pôde Katedry genetiky a plemenárskej biológie FAPZ sa 29. novembra 2005 konala milá slávnosť, keď sa do života vítala nová publikácia autorov Ing. Jána Keresteša a MVDr. Jána Seleckého s názvom Syrárstvo na Slovensku, história a technológie.

    Prečo práve tu? Odpoveď zaznela v príhovore prof. Alojza Kúbeka, vedúceho katedry, ako aj Ing. Jána Keresteša, jedného z autorov tejto reprezentačnej knihy. Je to prejav vzájomných dobrých kolegiálnych a odborných vzťahov, ktoré pretrvávajú už dlhé desaťročia. Ján Keresteš, absolvent našej alma mater, si s úctou a vďakou spomenul na svojich bývalých pedagógov, ktorí mu vštepili lásku k tomuto mliekarskemu remeslu, ktoré ho sprevádza po celý život. Vzdal hold aj tradíciám a hlbokým koreňom produkcie a spracovania mlieka na Slovensku, ktoré sa môžu pýšiť nejednou raritou vo svetovom sortimente mliečnych výrobkov.

    Čitateľ sa pri listovaní v tejto publikácii oboznámi s výrobou rôznych druhov syra od A po Z. Počnúc kvalitatívnymi parametrami mlieka ako základnej suroviny, cez jeho úpravu a základné technologické parametre až po ich balenie. Nechýba ani kapitola o odbornom vzdelávaní od čias Juraja Fándlyho až po dnes, ako aj o slávnej histórii syrárstva na pozadí významných syrárskych rodín a osobností, ktoré šírili slávu po Európe i celom svete. Spomeňme rod bryndziarov Vagačovských zo Starej Turej, Teodora Vallo z toho istého miesta, vynálezcu mäkkej roztierateľnej bryndze, ktorú uviedol do výroby už v roku 1892, rodinu Makovických a ďalších výrobcov až do dnešných dní.

    Bezmála 400-stranová kniha je bohato ilustrovaná čiernobielymi aj farebnými fotografiami z rodinných albumov, ako aj množstvom etikiet, dokumentujúcich široký rozsah mliečnych výrobkov, predovšetkým syrov za dlhé obdobie existencie mnohých prevádzok. Autori ju venujú širokej mliekarskej a syrárskej verejnosti, ktorá má záujem o nové informácie, ale rada načrie aj do histórie tohto odvetvia.

    Keresteš, J. - Selecký, J.
    Syrárstvo na Slovensku. História a technológie. Považská Bystrica : Eminent, 2005.