e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 7/50 Festival krajových klobás,alebo Ako sa na FBP klobásky robili

    Festival krajových klobás,alebo Ako sa na FBP klobásky robili

    E-mail Print
    Nápad, myšlienka, akcia, zábava! Asi v takomto poradí, iba týždeň pred oslavami študentských dní, prebiehali udalosti, ktorých výsledkom bol prvý ročník Festivalu krajových klobás. Doc. Ing. Ladislav Lagin, CSc. (medzi študentmi veľmi obľúbený pedagóg), nositeľ myšlienky usporiadať takúto akciu, Katedra hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov a Študentská rada Fakulty biotechnológie a potravinárstva sa rozhodli (aj napriek nedostatku času na prípravu) zorganizovať akciu, ktorá by priniesla zábavu nielen pre návštevníkov a súťažiacich, ale zároveň by reprezentovala zameranie našej fakulty na potraviny.

    Na festival sa prihlásilo šesť družstiev so siedmimi súťažnými klobáskami. Úlohou súťažiacich bolo z pripravenej suroviny vlastnoručne a podľa vlastnej receptúry vyrobiť klobásky typické pre tú oblasť Slovenska, z ktorej pochádzajú. Po zaúdení a tepelnom opracovaní mali produkt prezentovať pred porotou a v prípade záujmu ponúknuť návštevníkom festivalu na predaj.

    A tak, po čase príprav strávenom v technologickom laboratóriu katedry KHSŽP, dôkladnom študovaní receptúr, mletí a miešaní diela, ochucovaní a ochutnávaní, nadišiel deň D, 14. november, keď sprievod zložený zo súťažiacich študentov a ich sympatizantov, s klobáskami na paliciach vystavenými na obdiv, vyrazil od T pavilónu, popod aulu von, smerom k ŠD Mladosť, kde celý festival prebiehal. Viete si predstaviť tie udivené tváre "četujúcich" študentov zmietajúcich sa na okraji reality, reakciu nášho školského maskota, alebo ohlas chodcov a ľudí čakajúcich na zastávke MHD? Takýto sprievod sa nevidí v Nitre každý deň. Určite by mi dal za pravdu aj šofér autobusu s cestujúcimi, ktorý pribrzdil celú kolónu, len aby si lepšie obzrel toto divadlo. A my sme v duchu ďakovali osudu, že KHSŽP nesídli niekde na Mariánskej alebo pod Zoborom. Predsa len, predstava túlavých štvornohých kamarátov a iných podobných zvieratiek, oblizujúcich sa po našich klobáskach, nás strašila celou cestou na Mladosť.

    Po šťastnom príchode bolo treba klobásky už len uvariť, prestrieť, naservírovať a zvoliť správnu stratégiu, ako upútať pozornosť návštevníkov a za symbolický poplatok klobásky predať. Marketingoví experti by určite ocenili vynaliezavosť družstiev. Za minimálny vklad dosiahli maximálny efekt. Členovia družstiev hájili svoju príslušnosť k tímu rovnakým oblečením, prvkami vizáže, plagátmi, skandovaním. "Poďte ochutnať naše klobásky, špecialita dnešného dňa. Také u iných nenájdete!" Nechýbala študentská recesia, jemná provokácia i "kradnutie" si potenciálnych zákazníkov. Sváko Ragan z rovnomenného seriálu by sa od nás ešte mohol čo-to priučiť. Kysucká-brezovská, Tlmačská, Vrábeľská, Dunajská, Pohronská, Komárňanská, Zoborská - každá niečím špecifická - v jednej je kus majoránky, v druhej viac papriky, táto riadne páli, tamtá je z jahňaciny a tá s prídavkom králičieho mäsa. Len jedno majú spoločné, všetky sú výborné, podľa gusta svojich majstrov. Každá skupina tak intenzívne chválila svoj produkt, núkala a ospevovala ho natoľko, že niektorí návštevníci ochutnali z každej. A nie je dôvod sa čudovať, chutili vynikajúco. Klobásky, pivko, dobrá hudba a zábava vždy išli ruka v ruke a bolo tomu tak aj teraz.

    Odborná porota pozostávajúca z doc. Ing. Heleny Frančákovej, CSc., doc. RNDr. Aleny Vollmanovej, PhD., Ing. Margity Čanigovej, CSc., Ing. Tomáša Tótha, PhD., a hosťa z FAPZ Ing. Juraja Chlpíka, PhD., sa zhostila svojej úlohy bravúrne. V zásterkách, dokonca v chirurgickom obleku ochutnávali, hodnotili a prideľovali klobáskam bez názvov, označenými len číslami, body. A keďže všetci členovia poroty sú tu, chvalabohu, živí a zdraví medzi nami, bez nejakých viditeľných postihov, môžeme konštatovať, že klobásky boli aj zdravotne neškodné. :-) Značný ohlas vyvolalo podozrenie poroty, že v Štefánikovskej klobáse bol použitý veterinárom neschválený prídavok neznámeho mäsa. Toto podozrenie znásobil aj fakt, že pes Edo z dvora Ing. Čanigovej bol už týždeň nezvestný a keďže majiteľka si svoje spozná, čo by kde bolo, Štefánikovská klobása bola vyradená z hodnotenia. (Len na okraj uvádzame, že Štefánikovská klobása bola zakúpená v OD Tesco a predložená na pomýlenie poroty ako vzorka číslo osem. Usporiadatelia celý čas tŕpli, aby chuťové poháriky členov poroty privyknuté na súčasnú "kvalitu" mäsových výrobkov v obchodnej sieti, náhodou nevyhodnotili spomínanú klobásku za najlepšiu!)

    Na základe senzorického hodnotenia porota nakoniec určila nasledujúce poradie. Na treťom mieste sa umiestnila Dunajská klobása, ktorú vyrobili doktorandi KHSŽP (Ing. Viera Ducková, MVDr. Ľubica Horňanová, Ing. Miroslav Kročko a Ing. Zuzana Krupová), druhé miesto obsadili Andrej Kupka a Michaela Hochelová s Tlmačskou klobásou a diplom za prvé miesto si odniesli opäť doktorandi KHSŽP s víťaznou Pohronskou klobásou. Chuťovo charakteristická Pohronská klobása bola vyrobená s 50-percentným podielom jahňacieho mäsa. Samotní víťazi boli prekvapení, že tak chutila. Ešteže niektorí hostia netušili, čo jedia. :- ) Do hlasovania podmieneného zakúpením si klobásky sa mohli zapojiť aj návštevníci. Jeden šťastlivec bol vyžrebovaný a odmenený balíčkom zloženým zo všetkých súťažných klobás.

    Čo povedať na záver? Chcela by som poďakovať všetkým, čo sa akýmkoľvek podielom pričinili o úspech tohto podujatia; členom odbornej poroty za to, že bez váhania obetovali svoj voľný čas tejto akcii a nám; docentovi Laginovi za jeho ústretovosť, podnecovanie študentských aktivít, za vieru v naše schopnosti a najmä za jeho veľké srdce a priateľstvo; študentskej rade FBP za pomoc pri organizácií; všetkým súťažiacim za chuť a odvahu ísť do niečoho nového, neznámeho, bez záruky, že z toho budú akýmkoľvek spôsobom profitovať a nakoniec aj všetkým, ktorí sa na nás prišli pozrieť, podporiť nás a vytvorili perfektnú atmosféru.

    Sme radi, že sa nám tento festival tak vydaril. Urobíme všetko preto, aby sa jeho prvý ročník nestal aj posledným. Začali sme budovať tradíciu a budeme sa tešiť, keď sa na budúci rok s vami opäť stretneme na tejto alebo iných akciách, sláviac študentské dni, utužujúc priateľstvá.

    P.S. Len tak mimochodom, doktorandi KHSŽP sľúbili, že na budúci rok sa zúčastnia na festivale len s jednou súťažnou klobáskou, prípadne ochotne poskytnú svoje služby majstrov-profesionálov v odbornej porote. To je výzva pre vás!!!

    Ing. ZUZANA KRUPOVÁ