e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 6/50 ZAČIATOK NOVEJ TRADÍCIE NA FBP: Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín

    ZAČIATOK NOVEJ TRADÍCIE NA FBP: Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín

    E-mail Print
    Názov 1. konferencie s medzinárodnou účasťou, ktorá sa uskutočnila na Fakulte biotechnológie a potravinárstva 10. novembra, plne vyjadruje a akceptuje svetové tendencie zhmotnené v slogane Zdravé potraviny pre všetkých, ktoré presadzuje a rieši aj OSN. Je preto dobré a užitočné, že práve v druhom novembrovom týždni, ktorý je orientovaný na vedu a výskum v EÚ, sa orientujeme na aktuálnu problematiku prítomnú nielen vo výskumných programoch, ale hľadajúcu riešenie základov pre existenciu modernej a vyváženej ľudskej spoločnosti v hlavných komponentoch, vytvárajúcich jeden z pilierov bytia človeka. Príspevkom do tejto problematiky bola prezentácia výsledkov výskumu aktívnych účastníkov na tému sledovania významu, úloh a funkcií vyprodukovanej suroviny rastlinného a živočíšneho pôvodu až po finálnu surovinu v súlade s kritériami zdravej a dostatočnej výživy človeka. V strede záujmu a pozornosti účastníkov už nebola len potravová dostatočnosť, ale vnútorná kvalita produkcie podľa platnej legislatívy EÚ, kódexov ich bezpečnosti a zdravotnej bezchybnosti. Príspevky vyjadrovali široký rozmer výskumných riešení s teoretickými hypotézami, matematicko-štatistickým modelovaním a hodnotením jednotlivých procesov a realizačnými riešeniami pre využitie v praxi. To sú tiež hlavné závery čiastkových úloh štátneho podprogramu výskumu a vývoja Potraviny - kvalita a bezpečnosť, koordinované prof. I. Michalíkom a prof. J. Kováčikom. Veľmi pozitívne bola hodnotená aktívna účasť doktorandov a mladých vedeckých pracovníkov, ktorí predstavujú novú a nádejnú generáciu, pripravenú reprezentovať a hlavne rozvíjať moderné a progresívne metódy rozvoja poznania. Výsledky významne prispievajú ku kvalite výučbového procesu a napĺňajú metodológiu uplatňovania vzdelanostnej ekonomiky nielen na našej fakulte, univerzite, ale aj v širších medzinárodných súvislostiach.

    Za úspešný priebeh a naplnenie vedeckých cieľov patrí úprimné poďakovanie organizačnému výboru pod vedením prodekanky FBP doc. Zdenky Gálovej. O vytvorenie elegantných a reprezentačných podmienok, hodných mena a postavenia FBP, sa zaslúžila tajomníčka Ing. Oľga Bániková s kolektívom a prispením sponzorov, zorganizovaných doc. Jozefom Golianom.

    Pozitívom je online prenos z rokovania konferencie, ktorý zabezpečil Ing. Kisý s kolektívom Centra informačných a komunikačných technológií SPU. Na konferencii boli tiež pripravené návrhy dohôd o vedeckej a pedagogickej spolupráci s ATR Bydgoszcz. Veríme, že konferencia v rámci týždňa vedy EÚ prispela k vytvoreniu novej tradície.

    Prof. Ing. JOZEF BULLA, DrSc.