Dva týždne skutočne intenzívnej práce majú úspešne za sebou nielen študenti, ale aj organizátori Erasmus Intenzívneho programu Food Quality and Safety, ktorý prebiehal na našej univerzite od 7. do 20.júna 2009.
Záštitu nad ním prevzala Kancelária zahraničných vzťahov a medzinárodných projektov SPU v spolupráci s Mendelovou poľnohospodárskou a lesníckou univerzitou v Brne, Vysokou školou vo Fulde, Poľnohospodárskou univerzitou vo Varšave, Korvínovou univerzitou v Budapešti a Univerzitou v Segedíne.
Intenzívne programy sú jednou z projektových aktivít podprogramu Erasmus. V rámci nich študenti a učitelia z partnerských univerzít zapojených v projekte absolvujú počas dvoch týždňov intenzívnu výučbu ukončenú skúškou a pridelením ECTS kreditov. Na júnovom programe sa zúčastnilo 17 zahraničných a šesť slovenských študentov SPU, ktorí si v medzinárodnej komunite, popri serióznej práci, užili aj veľa zábavy. Počas dvoch týždňov absolvovali náročný maratón jedenástich modulov, odborných exkurzií a spracovania prípadových štúdií v anglickom jazyku, zameraných na rôzne aspekty kvality a bezpečnosti potravín - od analýzy rizík, cez hodnotenie kvality potravín, biotechnológie a geneticky modifikované potraviny až po legislatívne zabezpečenia kvality a bezpečnosti potravín na úrovni EÚ. Za svoju snahu získali päť ECTS kreditov a známku podľa ECTS stupnice. Okrem nabitého odborného programu zostal, samozrejme, čas aj na kultúru. Absolvovali výlet do Bojníc, prehliadku Nitry, výstup na Zobor ako i ďalšie typicky študentské aktivity, ktoré ani nebolo treba príliš organizovať. Moduly zabezpečili deviati zahraniční a traja domáci učitelia, s prípravou a realizáciou odborného i kultúrneho programu pomohli aj učitelia a pracovníci FAPZ, FBP, FEM a FEŠRR, ktorým týmto srdečne ďakujeme. Študenti odchádzali síce unavení, ale spokojní. Veríme, že okrem certifikátov si odnášajú aj nové vedomosti, skúsenosti, zážitky a kamarátstva. Viac informácií o intenzívnom programe spolu s fotogalériou nájdete na http://intensiveprogrammefqs.uniag.sk.