e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 16/53 Bezpečnosť a kontrola potravín

    Bezpečnosť a kontrola potravín

    E-mail Print
    konfer16

    Pod týmto názvom usporiadala Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP začiatkom apríla už šiestu vedeckú konferenciu, ktorá sa konala pod záštitou MP SR a Slovenskej potravinárskej komory. Na dvojdňovom rokovaní sa zúčastnilo 130 delegátov, z toho 45 zahraničných, z Portugalska, Rakúska, Česka, Poľska a z Maďarska.

    Po prvýkrát sa na konferencii zúčastnil aj zástupca Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín Sergio Potier Rodeia, ktorý v úvodnom vystúpení prezentoval úlohy a postavenie tejto inštitúcie. Významná bola aj účasť dekanky Technologickej fakulty UR Krakow, prof. Teresy Fortuna s kolegami, či zástupcov rakúskej firmy Quantas analytics v Tullne, ktorí sa vo svojich príspevkoch venovali otázkam mykotoxínov. Najviac účastníkov bolo už tradične z Českej republiky.

    V rámci Slovenska boli zastúpené univerzity, ktoré sa danou problematikou zaoberajú, zástupcovia orgánov úradnej kontroly potravín, potravinárskych laboratórií a študenti stredných škôl, ako aj našej univerzity. Okrem všeobecných prednášok, zameraných na systémy riadenia bezpečnosti potravín, odzneli príspevky z oblasti chemickej a mikrobiologickej bezpečnosti potravín, zamerané predovšetkým na problematiku mykotoxínov. Značná pozornosť bola venovaná aj problematike mlieka a mliečnych výrobkov, kvalite a bezpečnosti potravín rastlinného pôvodu. Diskusia, výmena názorov, ako aj nadväzovanie nových kontaktov boli predmetom spoločenského večera, ktorý bol obohatený vystúpením FS Zobor. Konferencia si za doterajšie roky získala dostatočný počet záujemcov nielen zo strany vedeckovýskumnej základne, ale aj praxe. Významne ju obohatila aj prítomnosť ôsmich firiem s laboratórnou technikou aj ukážkami analýz vybraných vzoriek. Súčasťou konferencie boli aj ukážky pečenia mrazených sladkých a slaných výrobkov, ktoré nevyžadujú vysoké technické ani ekonomické nároky.

    Doc. Ing. JOZEF GOLIAN, Dr.,
    vedúci Katedry hygieny a bezpečnosti potravín FBP