e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 14-15/53 RECENZIA: Výživa a systémy hnojenia rastlín

    RECENZIA: Výživa a systémy hnojenia rastlín

    E-mail Print
    hnojenie14-15

    Pod týmto názvom vyšla nedávno vo vydavateľstve Kurent, s.r.o, v Českých Budějoviciach monografia doc. Ing. Petra Kováčika, CSc., ako efektívny príspevok k základným i aplikovaným problémom výživy rastlín a ich hnojeniu.

    Stostranová publikácia pozostáva zo štyroch kapitol, obsahuje podrobné a originálne hodnotenie (opis) vizuálnych prejavov deficitu, prípadne nadbytku základných živín a mikroelementov na vybraných plodinách, resp. ich jednotlivých orgánoch. Text je doplnený originálnymi fotografiami autora.

    Dnes už nikto nepochybuje, že nehnojená pôda sa neustálym používaním vyčerpáva a výnosové parametre pestovaných rastlín sú ovplyvnené výživou. Nedostatočná výživa, nepriaznivé poveternostné podmienky, ako aj choroby a škodcovia rastlín, sú častým faktorom znižovania úrod a kvality rastlinnej produkcie. Hoci aj na univerzitách existujú odbory štúdia ochrana a výživa rastlín, súborné literárne zdroje, ktoré by problematiku výživy a chorôb, resp. škodcov účinne syntetizovali, sú zriedkavé alebo absentujú. Z tohto aspektu je kapitola Vplyv výživy na choroby rastlín v tejto publikácii veľkým prínosom. Navyše, autor v nej aspoň pri niektorých interakciách živina - choroba (napríklad Ca - hubové choroby) načrtáva aj fyziologické príčiny odolnosti alebo náchylnosti rastlín v závislosti od úrovne výživy. Zaujímavé je aj zhodnotenie tejto kapitoly v podobe všeobecne platných vzťahov medzi úrovňou živín v pedosfére, rastline a výskytom chorôb. Odborník tiež venuje pozornosť pôdnej reakcii vyjadrenej ako pH, považované za kardiálnu agrochemickú charakteristiku rozhodujúcu v podstatnej miere o efektívnosti príjmu a využitia prakticky všetkých makro i mikro elementov, ale do značnej miery aj o rozvoji patogénnych húb, baktérií a výskyte burín. Zásady eliminácie nepriaznivej pôdnej reakcie sú pre jednotlivé plodiny uvedené v samostatnej kapitole Systém výživy a hnojenia rastlín.

    V záverečnej kapitole sú syntetizované parciálne poznatky do systému výživy a hnojenia vybraných poľnohospodársky významných plodín.

    Publikácia je obohatená tabuľkami, grafmi, farebnými fotografiami, praktickými údajmi, konštantami, tabelovanými hodnotami a metodickými postupmi výpočtu optimálnych dávok živín a hnojív pre vybrané modelové plodiny (pšenica ozimná, jačmeň jarný, kukurica siata, slnečnica ročná, repka olejná a mak siaty). Použité metodické prístupy a postupy výpočtov vychádzajú z najnovších poznatkov a trendov výživy a hnojenia poľnohospodárskych plodín založených na analýze pôdy a rastlín na obsah živín.

    -rch-