e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 12/53 O vinohradníctve, víne a vinároch

    O vinohradníctve, víne a vinároch

    E-mail Print
    skalica121
    Konzorcium Erasmus - SAPA, mesto Skalica a Vínna cesta Záhorie zorganizovali 25. a 26. februára v Skalici 2. ročník Fóra Viti - Viniculture Slovakia 2009. Konalo sa pod záštitou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitra a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Konferencia bola zameraná na súčasné trendy a systémy pestovania viniča a jej cieľom bolo vytvoriť diskusné fórum pre odborníkov z výskumu, školstva a odbornej praxe, ktorí sa zaoberajú uvedenou problematikou.

    Novinky v legislatíve
    Podujatie bolo rozdelené na viacero oblastí - prvá bola venovaná legislatíve a najaktuálnejším otázkam vinohradníctva a vinárstva na Slovensku. V uplynulých dňoch vláda schválila návrh zákona o vinohradníctve a vinárstve. Toto nariadenie ustanovuje kategorizáciu vín podľa nariadenia Európskej komisie, v ktorej sa ustupuje od tradičného členenia na stolové a akostné vína. Vytvoria sa tri kategórie: víno s názvom odrody a ročníkom, víno s chráneným zemepisným označením a víno s chráneným označením pôvodu.

    "Napriek zmene členenia vín zostala zachovaná aj možnosť označiť vína tradičným výrazom, ako napríklad akostné víno, avšak tento výraz sa bude používať iba popri chránenom označení pôvodu alebo chránenom zemepisnom označení vín," informovala Ing. Jaroslava Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Ďalšia zmena súvisí so systémom kontroly, ktorá sa má viac sústrediť na dodržiavanie špecifických podmienok výroby vín s chráneným označením pôvodu a zemepisným označením. Zavádza sa tiež nový spôsob označovania na etiketách. Na Slovensku je podľa zákona šesť hlavných vinárskych oblastí - Malokarpatská, Nitrianska, Južnoslovenská, Stredoslovenská, Východoslovenská a Tokajská. Kľúčom ku kúpe kvalitného vína má byť práve takéto označenie oblasti.

    "Špičkové odrody navyše dostanú aj doplňujúci názov, ktorý môže miesto pôvodu určiť ešte presnejšie, opíše víno aj ako akostné, prípadne pridá aj prívlastok ako neskorý zber či bobuľový výber. Najlacnejšie vína z pultov obchodných reťazcov však ani zmenou ich označovania nezmiznú. Napríklad názov Nitrianske knieža prežije v pôvodnej podobe iba v prípade, že bude spĺňať prísnejšie normy viazané na miesto pôvodu. Naopak, lacné vína môžu zostať," povedala J. Pátková. Kto bude pri označovaní vína zavádzať, bude mu hroziť pokuta.

    O problematike kontroly kvality vína pred uvedením na trh oboznámila účastníkov konferencie RNDr. Jarmila Laštincová z ÚKSUP-u Bratislava. "Na Slovensku sme skontrolovali niekoľko tisíc hektolitrov vín, vyradených bolo pomerne málo. Na náš trh sa, v porovnaní s minulosťou, dostávajú oveľa kvalitnejšie vína," povedala odborníčka.

    skalica122

    Spektrum tém
    Vzhľadom na zmenu klimatických podmienok, najmä otepľovanie, odborníci prezentovali choroby viniča hroznorodého, hovorili o potrebe doriešiť otázky závlah, ako aj o nevyhnutnosti meniť odrody.

    Osobitný blok tvorili prednášky o účinkoch vína na ľudský organizmus. "Pitie červeného vína v miernom množstve, okolo 150 ml denne, priaznivo vplýva na srdce a pomáha znížiť krvný tlak", povedal MUDr. Peter Chlebo, vedúci Katedry výživy ľudí FAPZ, ktorá uskutočnila aj pilotnú štúdiu súvisiacu s výskumom účinkov krátkodobého pitia červeného vína na ľudský organizmus. "Zaznamenali sme pozitívne zmeny niektorých biochemických parametrov, vzniku civilizačných ochorení, najmä v oblasti lipidového spektra. Na srdcovo-cievny systém priaznivo vplývajú najmä prirodzené antioxidanty nachádzajúce sa vo víne," informoval P. Chlebo.

    Dôraz na krajovú špecialitu vín kládla prednáška prof. Fedora Malíka z STU v Bratislave, jedného z popredných európskych enológov a znalcov vína. Nové trendy vo vinohradníckej praxi, napríklad extrakcia krajových kvasiniek, ktoré sa pridávajú do vína, čím ho výrazne obohacujú, vhodne prezentovali aj postery.

    Podnetné bolo aj vystúpenie doc. Jána Moroviča z Katolíckej univerzity v Ružomberku o spôsoboch, ako sa dostať z hospodárskej krízy. Načrtol, že rezervy a zdroje treba najskôr hľadať vo svojich podnikoch (v marketingu, v efektivite práce) a až potom vyhľadávať pomoc inštitúcií.

    Na podujatí rezonovala i téma reklamy vína. "Zákon je pomerne striktný, pokiaľ ide o alkoholické nápoje, medzi ktoré patrí aj víno, pričom výnimku tvorí pivo. Na februárovom zasadnutí NR SR bola predložená ďalšia novelizácia, ktorá prešla do prvého čítania. V nej sa sprísňujú podmienky reklamy alkoholu, z dôvodu ochrany mladistvých," informoval doc. Anton Kretter z Katedry marketingu FEM, ktorý zároveň prezentoval názory, umožňujúce propagovať víno ako ušľachtilý nápoj s využitím marketingových nástrojov pri reklame a predaji z dvora. Popri odborných stretnutiach mali účastníci možnosť zúčastniť sa na kultúrnom a spoločenskom programe, v ktorom účinkovali žiaci umeleckej školy v Skalici a ľudová hudba Skaličan. Vzhľadom na zameranie konferencie nechýbalo ani ochutnávanie kvalitných vín zo Skalického a Malokarpatského regiónu, kde by malo smerovať budúce fórum v roku 2010.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ

     

    Slovo organizátorov

    "Konferencia v Skalici mala výbornú úroveň a oceňujem, že práve z tohto regiónu bola značná časť účastníkov z poľnohospodárskej praxe. Popri záštite ministra pôdohospodárstva, Stanislava Becíka a oboch rektorov, Mikuláša Látečku a Vladimíra Báleša, významnú úlohu zohral aj prorektor STU, František Janíček. Primátor Skalice Stanislav Chovanec a predseda občianskeho združenia Vínna cesta Záhorie Ľudovít Bránecký zabezpečili rokovanie fóra v dôstojnom stánku, v Dome kultúry v Skalici, ktorý je reprezentatívnou secesnou stavbou Dušana Jurkoviča, jedného z najvýznamnejších slovenských architektov," povedal prof. Dušan Húska, prezident konferencie a člen organizačného výboru. Zároveň podotkol, že už na prvom Fóre vinohradníkov a vinárov v Piešťanoch, padol návrh, aby sa podujatie postupne organizovalo v hlavných vinohradníckych oblastiach Slovenska. "Začali sme v Záhorskom regióne a veríme, že ďalšie ročníky postupne umožnia získať prehľad o úrovni ďalších."

    MUDr. Peter Chlebo, člen organizačného výboru konferencie, dodal, že v budúcom roku by uvítali obohatenie programu o prednášky, ktoré by sa venovali technologickému spracovaniu viniča a výrobe vína. Plánujú osloviť aj drobných vinárov a rozšíriť podujatie o medzinárodnú účasť.

    -rch-