Jedna z kníh môjho života. Vlastné dielko. Rodí sa už vyše tridsať rokov a konca ešte stále nemá. Jej obsah je rôznorodý, a predsa stále o tom istom. Ale, čuduj sa svete, nedá sa zunovať!
Naopak, neustále ma inšpiruje, núti vymýšľať, dopisovať ďalšie a ďalšie kapitoly. Niektoré sú síce už zastarané, ale nie na zahodenie. Možno na spomínanie, ale aj pre poučenie. No a iné sú zas na dlhý čas šlágrom. Mojej kuchyne. Keď otvorím jednoduchý zelený obal svojej vzácnej knihy, sypú sa z nej návody na dobroty, jednu lepšiu ako druhú. Medové rezy podľa našej mamy, čokoládové guľky s orechom, ktoré pekávala moja lučenecká teta Ida, jednoduchý, no vynikajúci krémeš z časopisu Život. Fígle, aby sa kysnuté cesto naozaj podarilo, perníky boli hneď mäkké a uhorky ostali po celú zimu chrumkavé. Ale, čuduj sa svete, aj na to, ako urobiť z tekvice "ananásový" kompót a z tvarohu super tresku!
Už viete, milé kolegyne, o ktorej knihe hovorím? Že je vám téma povedomá? A že takú vzácnosť máte vo svojom kredenci aj vy? No jasné! Každá z nás je jedinečnou autorkou svojej vlastnej kuchárskej knihy, ktorej strany (možno) umazané od margarínu či čokolády evokujú vône, chute, sviatky, rodinu. Všetky si ich píšeme, a predsa je každá iná! Bestsellery našich domovov. Nie sú na predaj, ba ani na požičanie. Ale nič proti darovaniu dobrých rád a skúseností. Jedna druhej riekla, keď koláče piekla. Zaiste si svoje knihy otvoríme aj tento víkend a napečieme niečo fajnové našim blízkym pri príležitosti marcového sviatku všetkých žien. Takže, všetko najlepšie a dobrú chuť!