e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 11/53 Ovocinársky seminár Papradno 2009

    Ovocinársky seminár Papradno 2009

    E-mail Print
    jablka11
    V atraktívnom horskom prostredí Javorníkov sa 3. až 5 februára konal druhý ovocinársky seminár Papradno 2009. Organizáciu si medzi sebou rozdelila firma Kohaplant Levice, ktorej majiteľom je náš absolvent Ing. Marián Komžík, časopis Sady a vinice a ako garant aj Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI, menovite jej zamestnanci, Ing. Ján Mezey a doc. Oleg Paulen.

    Na podujatí sa zúčastnilo vyše 100 registrovaných ovocinárov a okolo 15 prednášajúcich z piatich štátov. Seminár začal večerným neformálnym a veľmi pútavým prednesom dr. Pultara o jeho ceste do Amazónie. Ráno čakal na účastníkov blok prednášok. Doc. Krška zo ZF Lednice na Morave hovoril o vhodnosti vybraných podpníkov broskýň do intenzívnych výsadieb a Ing. Cvopa sa venoval komplexnej technológii ochrany jadrovín. Zaujímavé bolo aj vystúpenie Ing. Urbanoviča z ISATu Nitra o možnosti vedenia elektronickej dokumentácie v súlade s požiadavkami IPM, GlobalGap a GAP. Ing. Mezey sa zameral na problematiku chorôb a fyziologických poškodení v procese zberu a skladovania jabĺk a hrušiek a Ing. Mezeyová referovala o výsledkoch výskumu vplyvu klimatickej zmeny na počet generácií obaľovača jablčného.

    Po obedňajšej prestávke nasledovala prednáška dr. Ertla z Bio-Ferm Tulln o možnosti riešenia spály jadrovín. O možnostiach energetického zhodnocovania bioodpadu zo sadov a viníc prednášal Ing. Križan z STU v Bratislave. Nasledoval Ing. Turlík z odbytového združenia Bonum, ktorý hovoril o možnostiach realizácie ovocia prostredníctvom odbytových združení. Na záver prvého dňa vystúpil dr. Pultar z Bioly Chelčice s prednáškou o škodlivosti a celkovom význame mér v ovocinárstve.

    Po večeri nasledovala degustácia bezmála päťdesiatich vzoriek tichého bieleho, ružového a červeného vína, ktorú viedol popredný degustátor a porotca Tibor Vittek. Paralelne prebiehala aj degustácia domácich destilátov pod vedením Ing. Říhu z podniku Ovosad Myjava. Druhý deň seminára sa na rad dostal príspevok Ing. Ondráška zo ZF Lednice o vhodnosti vybraných odrôd broskýň a nektariniek do veľkovýsadieb. Dr. Deckers z Inštitútu Gorsem v Belgicku hovoril o skúsenosti so spálou ružokvetých v Belgicku. Doc. Kalášek z Elstar International Brno pokračoval problematikou využitia podporných prípravkov proti chorobám a škodcom. Ing. Íro z podniku Danubius Fruct Dunajská Lužná predniesol hodnotnú prednášku o výžive a hnojení ovocných sadov. Záver seminára mal patriť prof. Hrotkóovi a dr. Magyarovi z Korvínovej univerzity v Budapešti, ktorí však kvôli chorobe museli svoju účasť odriecť. Prednášky oboch odborníkov o intenzívnom pestovaní čerešní, resp. slivkovín si účastníci vypočuli v pohotovom a vtipnom preklade Ing. Mezeya, ktorý ich obdržal tesne pred vystúpením.

    Organizátori ovocinárskeho seminára v Papradne zaznamenali veľmi pozitívne ohlasy od účastníkov, ktorí odchádzali so slovami, že sa na budúci rok v hoteli Podjavorník určite opäť stretnú. Ak aj vás niektoré z tém osobitne zaujali, obráťte sa na Ing. Jána Mezeya ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ), ktorý vám materiály zo seminára ochotne poskytne.

    -nuno-