Na podujatí sa zúčastnilo vyše 100 registrovaných ovocinárov a okolo 15 prednášajúcich z piatich štátov. Seminár začal večerným neformálnym a veľmi pútavým prednesom dr. Pultara o jeho ceste do Amazónie. Ráno čakal na účastníkov blok prednášok. Doc. Krška zo ZF Lednice na Morave hovoril o vhodnosti vybraných podpníkov broskýň do intenzívnych výsadieb a Ing. Cvopa sa venoval komplexnej technológii ochrany jadrovín. Zaujímavé bolo aj vystúpenie Ing. Urbanoviča z ISATu Nitra o možnosti vedenia elektronickej dokumentácie v súlade s požiadavkami IPM, GlobalGap a GAP. Ing. Mezey sa zameral na problematiku chorôb a fyziologických poškodení v procese zberu a skladovania jabĺk a hrušiek a Ing. Mezeyová referovala o výsledkoch výskumu vplyvu klimatickej zmeny na počet generácií obaľovača jablčného.
Po obedňajšej prestávke nasledovala prednáška dr. Ertla z Bio-Ferm Tulln o možnosti riešenia spály jadrovín. O možnostiach energetického zhodnocovania bioodpadu zo sadov a viníc prednášal Ing. Križan z STU v Bratislave. Nasledoval Ing. Turlík z odbytového združenia Bonum, ktorý hovoril o možnostiach realizácie ovocia prostredníctvom odbytových združení. Na záver prvého dňa vystúpil dr. Pultar z Bioly Chelčice s prednáškou o škodlivosti a celkovom význame mér v ovocinárstve.
Po večeri nasledovala degustácia bezmála päťdesiatich vzoriek tichého bieleho, ružového a červeného vína, ktorú viedol popredný degustátor a porotca Tibor Vittek. Paralelne prebiehala aj degustácia domácich destilátov pod vedením Ing. Říhu z podniku Ovosad Myjava. Druhý deň seminára sa na rad dostal príspevok Ing. Ondráška zo ZF Lednice o vhodnosti vybraných odrôd broskýň a nektariniek do veľkovýsadieb. Dr. Deckers z Inštitútu Gorsem v Belgicku hovoril o skúsenosti so spálou ružokvetých v Belgicku. Doc. Kalášek z Elstar International Brno pokračoval problematikou využitia podporných prípravkov proti chorobám a škodcom. Ing. Íro z podniku Danubius Fruct Dunajská Lužná predniesol hodnotnú prednášku o výžive a hnojení ovocných sadov. Záver seminára mal patriť prof. Hrotkóovi a dr. Magyarovi z Korvínovej univerzity v Budapešti, ktorí však kvôli chorobe museli svoju účasť odriecť. Prednášky oboch odborníkov o intenzívnom pestovaní čerešní, resp. slivkovín si účastníci vypočuli v pohotovom a vtipnom preklade Ing. Mezeya, ktorý ich obdržal tesne pred vystúpením.
Organizátori ovocinárskeho seminára v Papradne zaznamenali veľmi pozitívne ohlasy od účastníkov, ktorí odchádzali so slovami, že sa na budúci rok v hoteli Podjavorník určite opäť stretnú. Ak aj vás niektoré z tém osobitne zaujali, obráťte sa na Ing. Jána Mezeya ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ), ktorý vám materiály zo seminára ochotne poskytne.