Od roku 2001 platí v Európskej únii zákaz kŕmiť prežúvavce krmivami obsahujúcimi bielkoviny živočíšneho pôvodu, aby sa zamedzilo šíreniu choroby šialených kráv (BSE). Nemecko je však vo svojej legislatíve ešte prísnejšie. V krajine platí zákaz skrmovania tukov z tkanív teplokrvných zvierat a rýb hospodárskym zvieratám, ktoré sú určené na produkciu potravín.
Dôvodom tohto opatrenia sú výsledky štúdií, ktoré poukazujú na to, že na vzniku BSE sa môžu podieľať aj tuky živočíšneho pôvodu. Pri jatočných technikách, ktoré sa v súčasnosti používajú, nie je možné získavať tuky bez podielu nervového tkaniva. Práve tieto tkanivá môžu za určitých okolností obsahovať infekčné prióny, ktoré nemožno zachytiť ani prostredníctvom rýchlych testov na BSE. Zhodli sa na tom odborníci z nemeckých výskumných ústavov zameraných na veterinárstvo a hodnotenie rizík. Dospeli ku konsenzu, že prítomnosť infekčného materiálu v tuku z tkanív prežúvavcov nemožno vylúčiť. Žeby parafráza biblického "nebudeš variť kozľa v mlieku jeho matky"?