MESIAC V ZNAMENÍ VEDECKÝCH KONFERENCIÍ ŠTUDENTOV A DOKTORANDOV
Doc. Dr. Ing. JOZEF GOLIAN Ing. ĽUBOŠ VOZÁR
Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre usporiadala 14. apríla 2005 tretiu vedeckú konferenciu študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou. Tento ročník bol charakteristický vyšším počtom prihlásených účastníkov, a preto sa rozšíril aj počet sekcií - zo šiestich na osem. Spolu bolo prezentovaných 71 prác, z toho 27 prác doktorandov. Podobne ako v predchádzajúcich rokoch sa aj tento raz na ŠVK zúčastnili študenti a doktorandi z Českej republiky (15) - z Mendelovej zemědělskej a lesníckej univerzity a z Veterinárnej a farmaceutickej univerzity v Brne. Okrem poslucháčov našej fakulty prezentovali svoje práce aj študenti z FAPZ SPU a zo susednej UKF.
Na medzinárodnej vedeckej konferencii študentov a doktorandov, ktorá sa konala 20. apríla 2005 na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov, bolo prezentovaných 94 prác v dvoch doktorandských a desiatich študentských sekciách. Po príhovore dekanky prof. M. Lacko-Bartošovej, ktorá vyzdvihla dôležitosť vedeckej práce v univerzitnom vzdelávacom systéme, nasledovalo rokovanie v sekciách. Autori prác sa orientovali na problémy z oblasti rastlinnej a živočíšnej produkcie, genetických technológií, udržateľného poľnohospodárstva, environmentalistiky a výživy ľudí. Potešujúce bolo hodnotenie predsedov komisií, ktorí konštatovali vysokú úroveň a vedeckú erudíciu našich mladých vedeckých nádejí. Popri bohatej účasti našich študentov, treba oceniť aj účasť riešiteľských kolektívov z ČZU v Prahe, MZLU v Brne a Nicolaus Copernicus University Toruň z Poľska. Ich účasť aktívne prispela k úspešnému priebehu konferencie.
Technológia a riziká potravín rastlinného pôvodu
1. Z. Kondrlová: Porovnanie mikrobiologického zloženia svetlých a tmavých mladín
2. J. Bašista: Determinácia zmien kvality zrna pšenice počas skladovania sledovaním vybraných biochemických ukazovateľov
3. M. Baránková: Vstup rizikových kovov do poľnohospodárskych plodín pestovaných v blízkosti skládok odpadov
Technológia spracovania mäsa a mäsových výrobkov
1. F. Paulinská: Mäsová úžitkovosť transgénnych králikov
2. L. Štrba: Porovnanie jatočnej výťažnosti ošípaných od vybraných dodávateľov pri rôznych metódach hodnotenia
3. M. Zedník, M. Šalman: Zhodnotenie kvality vybraných mäsových výrobkov počas roka
Technológia spracovania mlieka a mliečnych výrobkov
1. E. Civáňová: Sledovanie závislosti medzi celkovou a psychotrofnou mikroflórou v mlieku
2. A. Chrastinová: Kvalita mlieka oviec plemena Lacouna v priebehu laktácie
3. S. Slobodová: Vplyv vysokej a šetrnej pasterizácie mlieka na kvalitu syra Encián
Aplikovaná biológia a biotechnológia
1. I. Filkuková, K. Kuchařiková: Aplikace genetických markerů u pšenice
2. P. Kovár: Využitie alelopatie v riadení rastu a produkcie rastlín
3. G. Kozejová: Tvorba a využitie transgénnych zvierat
Kontrola a bezpečnosť potravín
1. B. Šiška: Chronický účinok kadmia na rast a semenníky
2. M. Mokrý: Mykoflóra dehydratovaných výrobkov
3. A. Hrivnáková, M. Hrivnáková: Morčacie mäso vo výžive ľudí a vplyv krmiva na jeho kvalitu
Aplikovaná biológia a biotechnológia - doktorandi
1. Mgr. M. Šajgalík: Využitie dĺžkového polymorfizmu mikrosatelitov pri diferenciácii genotypov fazule
2. Ing. J. Zemanová: Účinok niklu na funkciu a štruktúru semenníkov
3. Ing. M. Chňapek: Využitie elektrofonetických analýz gluténových bielkovín pri charakteristike genotypov pšenice
3. Ing. E. Sendrejová: Enzymatická degradovateľnosť bielkovín zrna pšenice.
Technológia a bezpečnosť potravín rastlinného pôvodu - doktorandi
1. Ing. A. Okrajková: Kvalitatívne zmeny pšenice zrna počas dlhodobého skladovania
2. Ing. E. Fryščáková: Riziko kontaminace brambor a salátu kadmiem v závislosti na různé výživě rostlin sírou
3. Ing. M. Timoracká: Fazuľa - zdroj flavonoidov
Technológia a bezpečnosť potravín živočíšneho pôvodu - doktorandi
1. Ing. J. Mlček: Kontrola kvality syrů pomocí NIR spektroskopie
2. Ing. P. Zajac: Zavádzanie a využitie referenčnej metódy pre detekciu počtu somatických buniek v surovom kravskom mlieku
3. Ing. K. Kalábová: Změna obsahu hydroxymetylfurfuralů a dalších fyzikálno-chemických parametrů medu v důsledku skladování
Výživa zvierat a krmivárstvo
1. Z. Pjechová: Vplyv nízkobielkovinovej kŕmnej zmesi na produkciu vajec a kvalitu škrupiny u nosníc pri odlišných technológiách chovu
2. S. Strapáčová: Význam a perspektívy perorálnej aplikácie železa pre prasiatka v prvých hodinách po narodení
3. J. Priščáková, P. Hazucha: Jód - významný mikroprvok pre výživu zvierat a ľudí
Reprodukcia a morfológia hospodárskych zvierat
1. E. Galádová: Monitoring reprodukčných procesov kobýl prístrojom OVATEC
2. A. Sláviková: Vplyv chovateľského prostredia na testáciu ošípaných na SVJH
3. S. Kellerová: Vplyv ročného obdobia na výkrmové a jatočné ukazovatele ošípaných testovaných na SVJH Slatinka
Špeciálna rastlinná produkcia
1. M. Petrovská: Vplyv vybraných faktorov na poľnú vzchádzavosť a parametre úrody čakanky obyčajnej (Cichorium intybus, L.)
2. P. Šefčík: Porovnanie účinnosti vybraných metód regulácie pichliača roľného (Cirsium arvense (L.) SCOP.) v trávnom spoločenstve
3. S. Obertáš: Produkčná schopnosť ďatelinovinotrávnej miešanky v zrážkovo deficitnej oblasti
Špeciálna živočíšna produkcia
1. O. Darnadiová: Niektoré úžitkové parametre plemena Blonde d´Aquitaine
2. P. Krištofík, O. Ostrihoň: Vyhodnotenie reprodukčných ukazovateľov ošípaných v súvislosti s prídavkom organického jódu vo veľkovýrobných podmienkach
3. E. Mlyneková, L. Mlyneková: Testovanie reprodukčných a produkčných ukazovateľov finálneho hybrida KA-HYB
4. P. Prítrský: Analýza potravinového a agresívneho správania ošípaných počas príjmu potravy
Genetické technológie
1. S. Masnicová: Genetický polymorfizmus vybraných línií kukurice
2. J. Šándor: DNA analýza genofondu a archeo vzorky prosa siateho (Panicum miliaceum L.)
3. M. Adamkovičová: Tvorba chimerických jedincov
Špeciálne chovateľské odvetvia
1. L. Solčianska: Vplyv probiotík na rast moriek
2. M. Laco: Produkčné parametre Tisovníckeho potoka s ohľadom na diverzitu rybích spoločenstiev
3. M. Dubecký: Vplyv teploty a tvrdosti vody na reprodukčné vlastnosti ostrieža purpurového (Hemichromis lifalili)
M. Odstrčil: Diagnostika pohlavia monomorfných druhov podradu Ophidia
Udržateľné poľnohospodárstvo a environmentalistika
1. K. Janíková, A. Papajová: Návrh agroenvironmentálneho programu pre VPP SPU Kolíňany, spoločnosť s r.o.
2. J. Fúsková: Pedologická charakteristika parku Arborétum Mlyňany
3. A. Golisová, J. Jančíková: Vplyv hnojenia a redukovaného obrábania pôdy na bazálnu respiráciu pôdy a na obsah pôdneho uhlíka
Fyziológia plodín a botanika
1. P. Kovár: Kvantifikácia rastu rastlín v podmienkach alelopatických vzťahov
2. L. Melichárová: Reprodukčná biológia bazy čiernej (Sambucus nigra L.)
3. M. Jeloková: Vplyv biologickej ochrany na vybrané fyziologické ukazovatele pri rýchlení šalátu hlávkového (Lactuca sativa var. capitata)
Výživa ľudí
1. M. Baloghová, R. Kochanová: Antioxidanty vo vybraných vzorkách drobného ovocia a ich antiradikálová aktivita
2. Z. Minárová: Výživa v gravidite
2. D. Lachová: Laktózová intolerancia
3. L. Bušta: Vplyv ekológie na kvalitu potravín a zdravie človeka
3. G. Butášová: Stravovacie zvyklosti obyvateľov okresu Levice vo vzťahu k nádorovým ochoreniam
3. B. Paulovicsová: Droga, drogová závislosť a ich dopad na ľudský organizmus
Výživa a ochrana rastlín (podsekcia Výživa rastlín)
1. S. Bašistová: Bilancia živín v osevnom postupe pri aplikácii vyhnitého kalu ako organického hnojiva
2. L. Kiššová: Súčasné trendy vo výžive a pestovaní cibule kuchynskej (Allium cepa L.)
3. M. Töröková: Vplyv hnojenia na výšku produkcie kukurice siatej na zrno pri rôznych spôsoboch obrábania pôdy
Výživa a ochrana rastlín (podsekcia Ochrana rastlín)
1. T. Vereš: Vplyv teploty a zrážok na výskyt mory bavlníkovej (Helicoverpa armigera Hubner)
2. J. Kohlmajerová: Parazitácia ploskáčika pagaštanového (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) prirodzenými nepriateľmi z radu Hymenoptera a ich význam pre biologickú reguláciu
3. M. Brychtová: Analýza účinnosti moridiel v "in vitro" a "in vivo" podmienkach
Rastlinná produkcia - doktorandi
1. Ing. M. Živčák: Fyziologický prístup hodnotenia tolerancie genotypov pšenice na sucho a vysokú teplotu
2. Ing. J. Nôžková: Adaptácia informačného systému pre evidenciu a hodnotenie genetických zdrojov ľanu siateho (Linum usitatissimum L.) v systéme GENOTYPDATA
3. Ing. A. Plačková: Parazitoidy vijačky kukuričnej (Hübner) 1976 (Lepidoptera: Crambidae) v severozápadnej časti Slovenska a juhu Českej republiky
Živočíšna produkcia - doktorandi
1. Ing. D. Karkulín: Vplyv rozdielnych klietkových technológií na frekvenciu výskytu neštandardných vajec a kvalitu škrupiny konzumných vajec
2. Ing. L. Monsbergerová: Analýza výkonnostných skúšok teplokrvných žrebcov v Slovenskej republike za obdobie 1993-2004
3. Ing. P. Priatka, Ing. Š. Škorvánek: Produkčné vlastnosti u hybridných skupín ošípaných na Slovensku v roku 2002