e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 10/53 Predaj z dvora by mal rozšíriť možnosti poľnohospodárov

    Predaj z dvora by mal rozšíriť možnosti poľnohospodárov

    E-mail Print

    Legislatíva, umožňujúca predaj z dvora, nadobúda čoraz reálnejšie kontúry. Dôležité je zachovať jednotný, flexibilný a čo najjednoduchší postup pri legalizácii priameho predaja farmárskych produktov, ktorý má slúžiť maloproducentom, a nie expertom v legislatíve a hygiene potravín. So svojimi postrehmi a názormi k uvedenej problematike sa s nami podelil doc. Ing. LADISLAV LAGIN, CSc., z Katedry hodnotenia a spracovania živočíšnych produktov, člen komisie pre dlhodobo mrazené potraviny a hygienu potravín pri MP SR.

    Skrátiť reťazec

    V rámci výrobnej vertikály - obchodné reťazce, spracovatelia, poľnohospodári - má každý nárok na primeraný zisk. Existuje však dlhodobý nesúlad medzi predstavami o miere zisku. Obchodné reťazce si uplatňujú nárok na neprimeraný zisk, kým poľnohospodár nie je schopný pokryť svoje náklady. "Z tohto dôvodu vítam predaj z dvora, i keď ho vnímam ako pomocné opatrenie, pretože pôjde skôr o sezónnu zárobkovú činnosť. V každom prípade sa skráti celý reťazec, predaj čerstvých produktov pôjde priamo od adresného výrobcu k spotrebiteľovi a poľnohospodár získa alternatívu, ako rozšíriť svoje príjmy. Nevyhnutné je však zachovať parametre bezpečnosti, vyplývajúce z hygieny predaja, ale aj z kontroly produktov pred ich uvedením na trh. Zvlášť, pokiaľ ide o mäso jatočných zvierat," hovorí doc. Lagin.

    Usmrcovanie zvierat

    Podľa doc. Lagina je mimoriadne náročné vybudovanie porážacích priestorov a zabezpečenie veterinárneho dozoru. Skôr sa prikláňa k tomu, aby mal poľnohospodár možnosť dať opracovať jatočné zviera, čím by si vlastný predaj, teda skladovací a predajný priestor vybavený chladiarenským zariadením, nevyžadoval extrémne vysoké náklady. "Podľa mňa nie je najšťastnejšie riešenie, aby sa takéto priestory budovali v obciach v jednotlivých dvoroch, ale na jednom mieste v obci. Nie je múdre rozširovať porážacie miesta, skôr vidím cestu v istej integrácii, v tom, že potenciálni záujemcovia o predaj by si mali nechať opracovať svoje jatočné zvieratá na menších lokálnych, prípadne pojazdných bitúnkoch. K tomu by mala byť upravená aj kvóta pre zabíjanie na týchto bitúnkoch pre jednotlivých producentov. Poľnohospodári by mohli dovážať zvieratá aj na väčšie bitúnky, hoci ich je už na Slovensku pomenej. Museli by však starostlivo zvážiť náklady na prepravu, lebo dovoz niekoľkých kusov zvierat týždenne by bol finančne náročný," konštatuje odborník.

    Bez obmedzení

    Nariadenie o predaji z dvora predpokladá, že predaj poľnohospodárskych produktov by sa mal realizovať v určitom obmedzenom množstve. "Prečo kladieme bariéry predaju z dvora, pokiaľ je zabezpečená neškodnosť a čerstvosť produktov? Nech cena produktu ukáže, či je tovar konkurencieschopný s tým, čo dovážame a či má väčšiu dôveru z hľadiska jeho čerstvosti a pôvodu ako ten, čo mi ponúka bežný predajný sektor a obchodné reťazce," myslí si doc. Lagin a dodáva, že predajca získa spätnú väzbu od spotrebiteľa. "Ak ten bude mať výhrady k tovaru, viac nepríde."

    Povinná deklarácia

    Veľmi kritická situácia z hľadiska predaja je v súčasnosti podľa doc. Lagina v sektore hovädzieho mäsa, lebo sa nevyžaduje kategorizácia jatočných tiel. "Na pulty sa dostáva mäso z mladého dobytka, aj zo starších, z chovu vyradených kráv. To nepovažujem za korektné! Označovanie je dobrovoľné, takže väčšina predajcov nedeklaruje, že je to hovädzie mäso. Rozoznať ho podľa vzhľadu, či je z býka, vola, jalovice, by som si, napriek svojim skúsenostiam, nedovolil. Považujem za nešťastné riešenie, že sa upustilo od povinnej deklarácie podstatných faktorov, ktoré podmieňujú kvalitu mäsa.

    Predpokladám, že nič nebráni tomu, aby producent pri predaji z dvora, v rámci korektnosti vo vzťahu k svojmu spotrebiteľovi, riadne deklaroval, aké mäso predáva - a tomu by zodpovedala aj jeho cena," hovorí odborník.

    Čerstvé mäso

    Jeden z problémov, ktorý treba doriešiť je, že predajca nesmie mäso mraziarensky uskladňovať. Čerstvé mäso je vtedy, keď nebolo chladiarensky uskladnené dlhšie, ako je prípustné v rámci predpisov EÚ, bolo ošetrené chladom, ale nestuhlo. "Žiaľ, pri mäse veľkých zvierat je za čerstvé považované mäso ošetrené chladom vrátane mrazenia. Pri predaja z dvora nemôžu poľnohospodári predávať výsekové mäso, ktoré bolo mrazené. Pri zachovaní vysokej mikrobiologickej kvality, pri nízkych teplotách, možno bravčovinu skladovať najviac týždeň, hovädzinu 2 až 3 týždne," dozvedáme sa.

    Reaguje aj VPP

    Vysokoškolský poľnohospodársky podnik tiež reaguje na súčasnú situáciu. Z farmy v Žiranoch predáva živé ošípané a jahňatá mäsových plemien. Na tejto prevádzke je dlhodobo schválené porážacie miesto pre mladý hovädzí dobytok do veku 12 mesiacov.

    "Budem rád, keď podnik v budúcnosti, ak to legislatíva umožní, rozšíri ponuku aj o mladé hovädzie mäso, bravčové polovičky a opracované jatočné jahňatá. Keďže záujem o produkty je značný, treba doriešiť odberateľské miesta. Myslím si, že ideálne by bolo vyčleniť v areáli SPU priestor s chladiarenským boxom, prípadne predaj riešiť pojazdnou predajňou," uzatvára doc. Lagin.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ

    Ivan Oravec, poradca ministra pôdohospodárstva, o pripravovanom nariadení o predaji z dvora:

    "MP SR hľadá spôsoby ako rozšíriť farmárovi možnosti na realizáciu produkcie. Preto treba odstrániť všetky obmedzenia, ktoré v nariadení z hľadiska EÚ nemusia byť. Niekedy si ich pridávame navyše, a tým zhoršujeme konkurenčné prostredie pre našich sedliakov. Každý štát je povinný obhajovať záujmy svojich ľudí, našou povinnosťou je udržať krajinu a zabezpečiť obyvateľstvo potravinami. Prečo teda chceme byť pápežskejší ako pápež? Poľnohospodári predložili požiadavku, aby sa z nariadenia odstránili všetky obmedzenia, pretože ich nemá ani EÚ. Dostali sme prísľub, že ich nebudeme mať ani my! Uverím tomu však až vtedy, keď sa tak skutočne stane."

    -rch-