e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Tri prasiatka

    E-mail Print
    prasiatka10

    Nie je to tak dávno, čo sa na našej univerzite konal už 4. ročník podujatia pod názvom Festival krajových klobás. O tom, že vyrobiť kvalitnú klobásu nie je žiadna hračka, sa presvedčili všetci súťažiaci a ani úloha poroty nebola jednoduchá. Veď namiešať tú správnu zmes, naplniť či správne zaúdiť klobásky si vyžaduje okrem teoretických vedomostí aj primeranú dávku fantázie, chuti a zručností. Napokon, sami ste mohli posúdiť, ktorá chutila najviac.

    To, že mäso nerastie v chladiarenskom boxe supermarketu, vieme všetci. O tom, ako dochovať kvalitné a zdravé zvieratá, by vedeli rozprávať chovatelia či šľachtitelia. Ale ako správne získať a spracovať mäso, to vám môžu porozprávať aj študenti štvrtého ročníka Fakulty biotechnológie a potravinárstva, ktorí študujú odbor technológia potravín živočíšneho pôvodu. Na začiatku sa nás doc. Ladislav Lagin, gestor predmetu jatočníctvo, spýtal: "Prakticky? Teoreticky?" Najprv sme trošku váhali, ale nakoniec sme sa aj tak všetci rozhodli pre praktickú formu výučby, veď teórie už bolo dosť...

    V priebehu semestra sme absolvovali cvičenia na našom školskom bitúnku, ktorý nám svojím vybavením poskytol všetko potrebné. Na prvom cvičení sme sa oboznámili s prevádzkou a po krátkom úvode hurá na vec. Čakali na nás dve ošípané. Zo začiatku sme sledovali doc. Lagina a pomaly sa priúčali mäsiarskemu remeslu. Neskôr sme si vyskúšali omračovanie aj vykrvovací vpich. Zachytenú krv zbavíme fibrínu a vo fľaši ju uskladníme v chladiarni. Nasleduje vonkajšie opracovanie jatočného tela, ktoré zahŕňa parenie, odštetinovanie, opálenie, umytie a vyrezanie očí a ušníc. Potom vnútorné opracovanie jatočného tela, čomu predchádza zavesenie za zadné končatiny na visutú dráhu. Na záver sa dve jatočné polovičky odvážia a podľa hrúbky slaniny a svaloviny zatriedia do príslušnej triedy.

    V rámci cvičení sme absolvovali aj dve exkurzie. Pozreli sme si opracovanie hovädzieho dobytka a porovnali jednotlivé bitúnky podľa ich technologického a priestorového usporiadania. Na záver zimného semestra nás čakala skúška. Teoretická aj praktická, na ktorej sme predviedli to, čo sme sa naučili. Skúška dopadla na výbornú a spokojnosť bola na obidvoch stranách - študentov i pedagóga.

    Len tým prasiatkam sa akosi nechcelo, a tak sa tri posledné s vidinou lepšej budúcnosti vybrali na vandrovku po areáli SPU. Ich cesta viedla k prvej kaluži, kde sa s radosťou vyváľali v bahne. Tak, aj takúto podobu môže mať skúška na našej univerzite... :-)

    MICHAL GONDA,
    4.FBP