e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Bezpečnosť a kvalita

    E-mail Print
    To sú pojmy, ktoré vo všetkých oblastiach činnosti človeka 21. storočia rezonujú každodenne a prinášajú stále nové príklady pre naplnenie ich formy a obsahu.
    konferencia9

    Jednou z foriem plnenia zámerov tejto dôležitej úlohy je pravidelné stretávanie sa domácich a zahraničných odborníkov na špecializovanom vedeckom podujatí. Naša konferencia, venovaná problematike bezpečnosti a kvality surovín a potravín, konaná 27. a 28. januára, bola v poradí už štvrtá. Orientácia na strategické funkcie udržateľnosti základných zložiek potravového reťazca je organickou súčasťou vzdelávacieho a vedeckovýskumného pôsobenia našej Fakulty biotechnológie a potravinárstva. Primárne ide o stálosť systémov udržateľnosti a konkurencieschopnosti biologických zdrojov (mikroorganizmy, rastliny, zvieratá) a využívanie biodiverzity či nových technológií pri zabezpečovaní zdravia konzumentov a znižovanie pôsobenia negatívnych faktorov vrátane klimatických zmien.

    Optimalizácia podmienok pestovania úžitkových rastlín, chovu hospodárskych zvierat a vytváranie podmienok pre produkciu bezpečných a zdravých potravín v spojení s vedomosťami a vedeckými poznatkami sú základom budovania vedomostnej bioekonomiky. Tento termín je hlavným motívom rozvoja poznania aj v druhej téme 7. rámcového programu, venovanej potravinám, pôdohospodárstvu, rybárstvu a biotechnológiám.

    Je pozitívne a hlavne užitočné, že účastníci konferencie sa venovali problematike, ktorá je koncentrovaná do vzájomne prepojených okruhov (nové potraviny, GMO, mikrobiológia, probiotiká, ťažké kovy, biodegradácia odpadov, technológie spracovania produktov a iné). Potešiteľná bola účasť zahraničných hostí z Európy, ktorí dokumentujú nielen záujem o vedecké podujatie, ale tiež spolupatričnosť univerzít, fakúlt a ústavov v reálnej spolupráci s našou fakultou a univerzitou. Práve z tohto hľadiska oceňujem vecnosť uzatvorených bilaterálnych dohôd medzi domácimi a zahraničnými pracoviskami. Nemenej významná je aj účasť mladej generácie, doktorandov, vedeckých i pedagogických pracovníkov, pri prezentácii svojich výsledkov v konkurencii s ostatnými.

    Za veľmi dôležité považujem aj to, že záštitu nad 4. vedeckou konferenciou s medzinárodnou účasťou prevzala Mária Kadlečíková, regionálna predstaviteľka FAO pre Európu a Strednú Áziu a Stanislav Becík, minister pôdohospodárstva Slovenskej republiky. Je to nielen dôkaz odborného, ale aj spoločenského a politického významu bezpečnosti a kvality surovín a potravín.

    Vyslovujem poďakovanie sponzorom nášho podujatia, organizačnému výboru a recenzentom príspevkov za všetky aktivity a činnosti, ktorými rozhodujúcou mierou prispeli k úspešnému priebehu konferencie a reprezentácii Fakulty biotechnológie a potravinárstva doma i v zahraničí.

    Prof. Ing. JOZEF BULLA, DrSc.,
    dekan FBP