e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 9/53 Aké je dnešné slovenské chmeliarstvo?

    Aké je dnešné slovenské chmeliarstvo?

    E-mail Print
    chmel9
    Spýtali sme sa doc. Ing. IVANA ČERNÉHO, PhD., vedúceho Katedry rastlinnej výroby FAPZ.

    - Prežíva obdobie recesie. Odvetvie, ktoré bolo v minulosti ozdobou nášho poľnohospodárstva, z roka na rok slabne pod tlakom svetovej konkurencie. Predstavujú ju výrobcovia lacného chmeľu, ktorý sa vyznačuje vysokým obsahom horkých látok. Slovenský chmeľ je považovaný za kvalitný, so skvelou vôňou, ale obsahuje niekoľkonásobne menšie množstvo horkých látok ako lacnejší zahraničný. V súčasnosti konkurencii "úspešne" čelia už len najlepší domáci pestovatelia aromatických žateckých odrôd chmeľu. Z pôvodnej, pestovateľsky uznávanej topoľčiansko - piešťanskej a trenčianskej pestovateľskej oblasti, ktoré sa rozprestierali na vyše 1 200 hektároch, zostali len ostrovčeky chmeľníc s celkovou výmerou okolo 350 ha. Väčšina z nich sa nachádza v okolí Trenčína. Posledným pestovateľom, ktorý si udržal pôvodnú 60-hektárovú výmeru chmeľníc, je PD Čachtice.

    Zdrojom neistoty slovenského chmeliarstva je predovšetkým nízka výkupná cena. Začiatkom 90. rokov minulého storočia dostali pestovatelia za tonu chmeľu okolo 190-tisíc Sk. Dnes je cena ešte nižšia (od 111- do 130-tisíc Sk), a to pestovateľom, ktorí potrebujú urýchlenú modernizáciu pozberových liniek, jednoducho nestačí. Problematický je aj odbyt. Najväčší spracovateľ, Slovchmeľ Horná Streda, vyváža 80 percent domácej produkcie do zahraničia. Na Slovensku majú o jeho produkciu záujem len dva pivovary, Topvar a Šariš. Za zníženú výrobu chmeľu nesie nepriamu zodpovednosť aj samotný spotrebiteľ. Štatistické údaje každoročne vykazujú rastúci trend konzumácie 10°piva na úkor piva 12°, na ktorého výrobu sa spotrebuje podstatne viac chmeľu.

    Prognózy pestovania chmeľu na Slovensku sú veľmi opatrné. Sú založené na vyššej efektívnosti pestovania, ako aj konkurenčnej schopnosti samotných pestovateľov. V tomto smere nezanedbateľnú úlohu zohráva i optimálny výber pestovaného biologického materiálu, nakoľko Žatecký poloskorý červenák a Prémiant sú neodmysliteľnou súčasťou receptúry výroby piva na Slovensku.