Koncom roka 2004 sme v spolupráci s našimi študentmi pripravili vystúpenia o prevencii civilizačných chorôb správnou výživou a zdravým životným štýlom pre žiakov Strednej priemyselnej školy potravinárskej a Hotelovej akadémie v Nitre. Stredoškoláci privítali aj možnosť merania telesného tuku a prejavili záujem o informácie týkajúce sa možnosti prevencie chorôb (obezity, osteoporózy a i.) správnou výživou a zdravým životným štýlom. Na riešení projektu participovala aj Slovenská únia proti osteoporóze.
Do projektu sa zapojilo takmer päťsto stredoškolských študentov vo veku 15-22 rokov. Ako sa ukázalo pri meraniach, viac ako polovica dievčat mala podiel celkového telesného tuku v rozsahu od 20 do 30 percent a viac ako polovica chlapcov od 10 do 20 percent. Vyšší podiel tuku malo 7 % dievčat a 14 % chlapcov. Takmer polovica študentov mala normálnu telesnú hmotnosť, u necelých 13 percent sme zistili štíhlu postavu a 20 % študentov bolo obéznych. Zo stravovacích zvyklostí sme zistili, že viac ako polovica študentov konzumuje stravu 4- až 5-krát denne, čo je optimálne.
Považujeme za vhodné, ak primárne poradenstvo v oblasti zdravého životného štýlu, správnej výživy a prevencie civilizačných ochorení poskytujú v spolupráci s odborníkmi aj študenti, pretože takto podané informácie sú pre mladú populáciu prístupnejšie. Pozitívne hodnotíme aj iniciatívu našich študentov. Motivujúcim faktorom bol aj záujem zo strany vedenia oboch stredných škôl a ich snaha vyjsť riešiteľom v ústrety.
Ing. KATARÍNA ŠRAMKOVÁ,
Katedra výživy ľudí