e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 13/49 Filantropi na našej univerzite

    Filantropi na našej univerzite

    E-mail Print
    V rámci prvého ročníka grantového programu Mladí nitrianski filantropi sa Katedra výživy ľudí FAPZ zapojila do aktivít v oblasti prevencie civilizačných chorôb u stredoškolskej mládeže. Projekt, ktorého iniciátormi boli študenti odboru výživa ľudí, podporila Nitrianska komunitná nadácia a Rotaract Club Nitra.

    Koncom roka 2004 sme v spolupráci s našimi študentmi pripravili vystúpenia o prevencii civilizačných chorôb správnou výživou a zdravým životným štýlom pre žiakov Strednej priemyselnej školy potravinárskej a Hotelovej akadémie v Nitre. Stredoškoláci privítali aj možnosť merania telesného tuku a prejavili záujem o informácie týkajúce sa možnosti prevencie chorôb (obezity, osteoporózy a i.) správnou výživou a zdravým životným štýlom. Na riešení projektu participovala aj Slovenská únia proti osteoporóze.

    Do projektu sa zapojilo takmer päťsto stredoškolských študentov vo veku 15-22 rokov. Ako sa ukázalo pri meraniach, viac ako polovica dievčat mala podiel celkového telesného tuku v rozsahu od 20 do 30 percent a viac ako polovica chlapcov od 10 do 20 percent. Vyšší podiel tuku malo 7 % dievčat a 14 % chlapcov. Takmer polovica študentov mala normálnu telesnú hmotnosť, u necelých 13 percent sme zistili štíhlu postavu a 20 % študentov bolo obéznych. Zo stravovacích zvyklostí sme zistili, že viac ako polovica študentov konzumuje stravu 4- až 5-krát denne, čo je optimálne.

    Považujeme za vhodné, ak primárne poradenstvo v oblasti zdravého životného štýlu, správnej výživy a prevencie civilizačných ochorení poskytujú v spolupráci s odborníkmi aj študenti, pretože takto podané informácie sú pre mladú populáciu prístupnejšie. Pozitívne hodnotíme aj iniciatívu našich študentov. Motivujúcim faktorom bol aj záujem zo strany vedenia oboch stredných škôl a ich snaha vyjsť riešiteľom v ústrety.

    Ing. KATARÍNA ŠRAMKOVÁ,
    Katedra výživy ľudí