V priestoroch národného výstaviska Agrokomlex v Nitre sa 1. júna 2018 uskutočnil už piaty ročník Chovateľského dňa ošípaných, stretnutia chovateľov, odbornej ale aj laickej verejnosti , ktoré bolo zamerané na podporu slovenského chovu ošípaných a konzumácie zdravých domácich výrobkov z bravčového mäsa.
Okrem hlavného organizátora, ktorým bol Zväz chovateľov ošípaných sa na organizácii podieľala aj Katedra veterinárskych disciplín a Katedra špeciálnej zootechniky. Súčasťou podujatia bol odborný seminár k súčasnej situácii v chove ošípaných na Slovensku a súťaž vo varení bravčového kotlíkového guláša. Na súťaži sa aktívne zúčastnilo aj družstvo SPU v Nitre v zložení prof. Ing. Juraj Mlynek, CSc., Ing. Ivan Imrich, PhD., Ing. Jozef Homola a Pavol Gašparík. Súťažilo sa vo viacerých disciplínach, okrem samotného guláša sa hodnotila aj prezentácia menu so stolovaním a výber vhodného nápoja. Družstvo SPU prišiel podporiť aj vedúci Katedry veterinárskych disciplín prof. Ing. Vladimír Tančin, DrSc., a zamestnanci spoluorganizujúcich katedier.
Ako správna voľba sa ukázal výber vína z produkcie VPP, s.r.o., Kolíňany, ktoré do súťaže poskytol jej konateľ Ing. Ján Lajda. Vďaka tomu tím SPU získal 3. miesto v kategórii vhodný nápoj. Bohatá účasť návštevníkov na tejto akcii nasvedčovala, že napriek nepriaznivej situácii v chove ošípaných na Slovensku, existujú ešte nadšenci pre ich chov a kvalitné potraviny z bravčového mäsa.
Ing. Ivan Imrich, PhD.
Zástupcovia SPU v Nitre na Chovateľskom dni ošípaných