Posledné stretnutie partnerov projektu riešeného v rámci Programu celoživotného vzdelávania a podprogramu Leonardo da Vinci – Partnerstvá č. 13342 1013 The View of Different Angle on Organic Production Training [Rôzne uhly pohľadu na tréning v organickej produkcii] sa uskutočnilo v jednom z najbohatších regiónov na severe Talianska, Emilia – Romagna.
Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia Adanského provinčného riaditeľstva Ministerstva potravín, poľnohospodárstva a dobytka a Asociácie organizácií ekologického poľnohospodárstva, pobočka Adana (Turecko), Slovinskej poľnohospodárskej a lesníckej komory v Ľjubľane a SPU v Nitre bola zastúpená pracovníkmi Katedry ochrany rastlín (FAPZ). Hostiteľom bola talianska spoločnosť E.A.R.T.H Academy. V rámci výmeny skúseností sa počas trojdňového stretnutia (22. - 24. apríla 2015) absolvovali exkurzie do štyroch fariem – Azienda Apebianca (Forli), Azienda Rivalta (Forli), Fattorie Faggioli (Cusercoli), Il Capannino (Croce di Monte Colombo).
Azienda Apebianca je zameraná na podporu takého spôsobu bývania a uvedomelej spotreby, ktorý spĺňa podmienky udržateľnosti tak z ekonomického hľadiska, ako aj z ekologického a sociálneho. Dosiahnutie takejto udržateľnosti vidia v zavedení „kultúry“ opätovného využívania a recyklácie, predaji ekologických a k životnému prostrediu šetrných produktov a služieb a posilnením miestnej ekologickej výroby. Základom firemnej stratégie je poskytovať kvalitné zážitkové aktivity. Okrem toho predávajú produkty, majú jedinečné skúsenosti v oblasti vzdelávania a slúžia aj ako vyučovacie laboratórium. Ich cieľom je nájsť spôsoby ako prepojiť jednotlivé produkty a služby v multifunkčnom priestore, ktorý daná oblasť poskytuje.
Farmu s názvom Azienda Rivalta prevádzkuje už deväť generácií rodina Rivaltových. Sú symbolom miestneho poľnohospodárstva a jeho premeny v priebehu posledných 20 rokov. Ekologickú výrobu zaviedli v roku 1988, vzdelávacie aktivity praktizujú od roku 1996, realizujú priamy predaj na farme, poukazujú na kultúru bývania na farme, majú laboratórium pre spracovanie produktov, sú prepojení na Fair Trade a na ekologické reštaurácie, a tiež disponujú fotovoltaickým systémom na výrobu elektrickej energie.
Fattorie Faggioli je didaktická agroturistická farma postavená na základoch starovekého hradu Castrum Basin. Nedávno bola zrekonštruovaná tak, aby sa zachovala miestna identita a energetická udržateľnosť. Predstavuje model absolútnej environmentálnej rovnováhy. Pre svoju priateľskú a príjemnú atmosféru je ideálnym prostredím pre zážitky a pohodu. Európska únia definovala farmu Fattorie Faggioli ako „európsky model farmy" pre svoju multifunkčnosť, kvalitu návrhov žiadostí a pilotných projektov ako napr. stáže na farme, manažérske kurzy pre rozvoj vidieka, šírenie svojich vlastných skúseností vo forme prednášok a rozhovorov na vysokých školách , vzdelávacích inštitúciách, vo verejnej a súkromnej správe. Farma podporuje zelený vzdelávací systém, ktorý je schopný uviesť do súladu vidiecku oblasť, kvalitu života, ekonomický rozvoj, trvalú udržateľnosť, tradície a modernosť.
Il Capannino je tiež didaktická farma, ktorá produkuje olivový olej a miestne špeciality. Je súčasťou programov v rámci miestnej akčnej skupiny, ktorej cieľom je šírenie kultúrneho, gastronomického a ubytovacieho potenciálu miestneho územia uvedomovaním si hodnoty miestnych produktov a daného miesta a tak rozvíjať, posilniť a podporiť miestny vidiecky cestovný ruch. Medzi ciele farmy patrí podpora schopnosti synergicky fungovať a spolupracovať s ostatnými miestnymi prevádzkovateľmi/podnikateľmi a vytvárať siete ako reálne motory rozvoja vidieckych oblastí.
Súčasťou exkurzie bolo aj stretnutie so zástupcami dvoch projektov – Happy Bio a Always Connected to Ravenna. Oba projekty prepájajú poľnohospodárstvo s turizmom, kultúrou, umením, tradíciami a životným prostredím, aby zvýšili hodnotu produktov daného územia a tým zároveň podporujú iniciatívu KM0. KM0 je skratka pre „0 kilometrov“ a je to koncept, ktorý označuje potraviny vyrábané, predávané a konzumované na miestnej úrovni.
Vo všetkých prípadoch sa zdôrazňoval teritoriálny prístup k rozvoju ekologického poľnohospodárstva, ako príležitosti pre rozvoj a rast miestnej ekonomiky a zároveň ochranu životného prostredia, zachovanie biodiverzity, ochranu biologických produktov pred náhodnou kontamináciou GMO a ochranu poľnohospodárstva, čo zároveň znamená aj podporu multifunkčnosti a integráciu s ostatnými sektormi v rámci miestnej ekonomiky. Viac na: www.facebook.com/leonardowdaonopt
Ing. Monika Tóthová, PhD., FAPZ
Best practice - Ing. Peter Tóth, PhD. - prezentácia príkladu dobrej praxe na Slovensku
Fattorie Faggioli - slovensko-slovinský tím: zástupcovia z Katedry ochrany rastlín, FAPZ (M. Tóthová, R. Gregušková, J. Tancík, P. Tóth, a zástupca zo Slovinskej poľnohospodárskej a lesníckej komory v Ľubľane - Franc Palčič
Didaktická farma Fattorie Faggioli
Olivovníky a ekologický luxus v podobe výhľadu z farmy Il Capannino
Foto: archív autorky