e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home E-príloha S Jaroslavom Jedličkom o najsprávnejšej ceste k optimálnemu zdraviu

    S Jaroslavom Jedličkom o najsprávnejšej ceste k optimálnemu zdraviu

    E-mail Print

    Dôležitú úlohu v prevencii chronických ochorení majú potraviny s obsahom množstva biologicky aktívnych zložiek - ovocie a zelenina. A prevencia je nepochybne strategicky účinnejšia, ako je liečba chronických ochorení.

    „Vedecké štúdie odporúčajú konzumovať päť alebo viac porcií ovocia a zeleniny denne pre zníženie rizika mnohých závažných ochorení, medzi ktoré patrí rakovina, kardiovaskulárne choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba, šedý zákal či pokles niektorých funkcií, spojených so starnutím. Odborníci odhadujú, že zvýšenou spotrebou ovocia a zeleniny možno predísť až jednej tretine všetkých úmrtí na rakovinu.,“ hovorí PaedDr. Ing. Jaroslav Jedlička, PhD., z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI SPU. Ovocie a zelenina obsahujú širokú škálu antioxidačných zlúčenín (fytochemikálií), ako sú fenoly a karotenoidy, ktoré môžu pomôcť chrániť celulárne systémy z oxidačného poškodenia. Tým znižujú riziko chronických ochorení. „Doteraz bolo identifikovaných viac ako 5-tisíc fytochemikálií, ale veľké percento je stále neznáme. Čoraz viac presvedčivých dôkazov však naznačuje, že zdravotný význam fytochemikálií v ovocí a zelenine môže byť ešte väčší, než je v súčasnej dobe známe, pretože oxidačný stres vyvolaný voľnými radikálmi sa podieľa na etiológii širokej škály chronických ochorení,“ vysvetľuje odborník. Hypotéza, že fytochemikálie znižujú riziko chronických ochorení vzišla z epidemiologických štúdií, ktoré neustále dokazujú, že konzumácia ovocia a zeleniny, je úzko spojená so zníženým rizikom chronických ochorení. „Takéto účinky majú však ibafytochemikálie prítomné v celostných potravinách alebo v zmesi potravín. Nie je tomu tak v užívaní fytochemikálií izolovane, napríklad v syntetickej forme. To znamená, že doplnky stravy nemajú rovnaké zdravotné účinky ako strava bohatá na ovocie a zeleninu, pretože jednotlivé antioxidanty synergicky nespolupôsobia s inými, pre metabolizmus potrebnými látkami, a tak nedosahujú účinok komplexných potravín,“ zdôrazňuje J. Jedlička „Podľa štúdií, napr. fytochemikálie jablka s kožou v množstve 50 mg inhibujú proliferáciu nádorových buniek o 42 %, fytochemikálie jablka bez kože v množstve 50 mg len o 23 %. Žiadne pilulky, tabletky, džúsy a podobné syntetické prípravky nemôžu napodobniť vyváženú prírodnú kombináciu fytochemikálií prítomných v ovocí a zelenine. Ešte dôležitejšie je získavať antioxidanty konzumovaním širokej škály ovocia a zeleniny. Takže najsprávnejšia a najprirodzenejšia cesta k optimálnemu zdraviu, zníženiu rizika chronických ochorení je konzumovanie dostatočného množstva ovocia a zeleniny. Toto je jediný spôsob, ktorý bez vedľajších účinkov prispieva k celkovej vitalite organizmu,“ uzatvára odborník.

    Renáta Chosraviová