Pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied organizovala Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre už deviatykrát medzinárodnú vedeckú konferenciu s uvedeným názvom. Konala sa 29. - 30. januárav Kaštieli Mojmírovce za účasti 113 vedeckých pracovníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Slovinska, Talianska, Španielska a Ruska.
Konferenciu otvorila prodekanka FBP doc. RNDr. Dana Urminská, CSc., následne so slávnostným príhovorom vystúpila prorektorka prof. Dr. Ing. Elena Horská. Tematické zameranie konferencie smerovalo do troch rokovacích sekcií: biotechnológie rastlinnej a živočíšnej produkcie, kvalita a hygiena surovín a potravín rastlinného pôvodu, kvalita a hygiena surovín a potravín živočíšneho pôvodu. Plenárne prednášky predniesli: štátna tajomníčka MPaRV SR prof. Ing. Magdaléna Lacko-Bartošová, PhD., riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR prof. MVDr. Jozef Bíreš DrSc., prof. Dr. Giuseppe Maiorana z Talianska, prof. Dr. Ángel A. Carbonell-Barrachina zo Španielska, prof. Dr. Ivan Kreft zo Slovinska, prof. Ing. Jozef Bulla, DrSc., emeritný dekan FBP, člen EFSA, doc. Ing. Milan Kováč, CSc., zo SR, Mgr. Iva Burešová, PhD., z ČR a RNDr. Juraj Miššík, PhD., zo SR. Cieľom konferencie bolo prezentovať najnovšie poznatky z oblasti kvality, bezpečnosti, hygieny surovín a potravín, rastlinných, živočíšnych a mikrobiálnych biotechnológií, genetických zdrojov, molekulárnych markerov hospodársky významných vlastností s perspektívami šľachtenia na kvalitu produkcie. Na základe prezentovaných výsledkov formou 19 prednášok a 86 elektronických posterov možno konštatovať, že podujatie bolo pre všetkých zúčastnených príležitosťou podeliť sa o odborné skúsenosti, získať nové vedomosti a poznatky z oblasti vedy. Príspevky z konferencie sú publikované vo vedeckom časopise The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. Touto cestou vyjadrujem úprimné poďakovanie organizačnému výboru konferencie za odvedenú prácu.