Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP usporiadala v dňoch 28. -29. marca IX. vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín. Zúčastnilo sa na nej 110 účastníkov, z toho 14 zo zahraničia, najmä z Česka, Poľska a Rakúska.
Na konferencii, ktorá slúži na udržiavanie a rozširovanie vzťahov medzi potravinármi z oblasti školstva, priemyslu, laboratórnej praxe a všetkých, ktorí majú záujem stabilizovať potravinársky priemysel, odznelo 27 referátov a formou posterov bolo prezentovaných 62 prác. Hlavnými témami boli otázky aktivít SR v rámci spolupráce s Európskym úradom pre Bezpečnosť potravín (EFSA), systém kontroly mäsa, antimikrobiálna rezistencia a bezpečnosť potravín rastlinného pôvodu, bezpečnosť potravín živočíšneho pôvodu. Pozitívom bola účasť takmer 40-tich zástupcov potravinárskych firiem, pre ktorých boli určené predovšetkým témy zamerané na certifikáciu nového systému bezpečnosti potravín, kontrolu prenosných ochorení, rýchlu detekciu patogénnych baktérií a alergénov. Druhým pozitívom je pravidelná účasť firiem s laboratórnou technikou. Tento raz ich bolo päť, z nich tri mali aj prezentácie a prednášky. Prístrojová technika ako textúrometer, zariadenie pre testovanie obalov, analyzátor obsahových zložiek v mlieku, univerzálny viacúčelový analyzátor potravín a ďalšie, boli umiestnené v samostatnej miestnosti, kde si záujemcovia mohli zmerať vlastné vzorky a bližšie sa s nimi oboznámiť. Toto je prínosom nielen pre našich študentov, ale aj pre študentov stredných škôl potravinárskeho zamerania z Nitry, ktorí sa každoročne na konferencii zúčastňujú v počte takmer 120. Z podujatia bol vydaný zborník plných textov a vybrané príspevky boli uverejnené v časopise Potravinárstvo (aj v elektronickej verzii: www.potravinarstvo.com). Na záver sa konal spoločenský večer s podporou firiem a s prezentáciou kvalitných a tradičných slovenských výrobkov. K jeho obohateniu prispeli prezentácia vín z Rykynčíc, prezentácia syrov a iných výrobkov.
Ďalšou akciou, ktorú organizujeme pre študentov, je seminár Škola – veda – prax - kariéra, ktorý sa konal 18.apríla. Pozývaní boli zástupcovia potravinárskych firiem a spoločností, najmä personálny riaditelia, ktorí informovali študentov o požiadavkách na vzdelávanie, jazykové a manažérske zručnosti so zreteľom čo najlepšie ich pripraviť pre prax.
Treťou akciou bol Týždeň bezpečnosti potravín od. 23. do 27. apríla. V rámci neho sme navštívili dve stredné školy v Nitre. Študenti kládli respondentom v uliciach mesta otázky súvisiace s označovaním potravín a ich bezpečnosťou a zároveň informovali o sebe.
Poslednou pripravovanou aktivitou v prvom polroku bude Letná škola bezpečnosti potravín, ktorá sa uskutoční 2.- 4. júla v Nitre.
Prof. Ing. Jozef Golian, Dr.,
vedúci KHaBP FBP