e-poľnohospodár

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home E-príloha Analyzovali kvalitu medu

    Analyzovali kvalitu medu

    E-mail Print

    med6Med obsahuje zistiteľné množstvá niektorých stopových prvkov, potrebných pre ľudský organizmus. Zinok znižuje obezitu a úroveň cukru v krvi, horčík utlmuje kŕče, spomaľuje činnosť srdca, zneškodňuje toxíny a podporuje imunitu. Pracovníci Katedry mikrobiológie FBP sledovali zastúpenie ťažkých kovov a stopových prvkov v tridsiatich štyroch vzorkách slovenského medu. Zamerali sa aj na mikrobiologickú kvalitu medu. Aké boli výsledky analýzy?

    Zastúpenie ťažkých kovov, stopových prvkov a tiež počty mikroorganizmov v 34 vzorkách slovenského medu sledovali pracovníci z Katedry mikrobiológie.

    "Med obsahuje zistiteľné množstvá niektorých stopových prvkov, potrebných pre ľudský organizmus. Zinok znižuje obezitu a úroveň cukru v krvi, horčík utlmuje kŕče, spomaľuje činnosť srdca, zneškodňuje toxíny a podporuje imunitu. Vápnik je antialergickým činiteľom, spomaľuje zápaly, meď znižuje krvotvorbu a nikel obsah cukru v krvi. Avšak nadbytok mikroelementov môže spôsobiť zdravotné problémy. Preto je dôležité prijímať stopové prvky v malom množstve," vysvetľuje Ing. Vladimíra Kňazovická z Katedry mikrobiológie. Hodnoty ťažkých kovov a stopových prvkov v kvetových, zmiešaných a medovicových medov z rôznych regiónov Slovenska, ktoré boli produkované v rokoch 2005 - 2007 boli namerané v požadovaných limitách a výsledky vyhovovali príslušným slovenským normám. "Priemerná hodnota zinku bola 1,73 mg.kg -1, medi 0,39, niklu 0,27 a horčíka 18,02. Vápnik sa v mede nachádzal v množstve s priemernou hodnotou 33,39 mg.kg -1," informuje odborníčka.

    Pri analýze mikrobiologickej kvality medu sa zamerali na zastúpenie mikroskopických húb a koliformných baktérií. "Z mikrobiologického hľadiska je med relatívne čistá potravina. Dokážu v ňom rásť len mikroskopické huby a kvasinky. Prežijú aj niektoré baktérie, ale ich rast je nepravdepodobný, nachádzajú sa len vo forme spór. Mikroskopické huby boli v mede zastúpené v nízkych počtoch v porovnaní s inými potravinami a výskyt koliformných baktérií nebol preukázateľný," uzavrela Ing. Kňazovická.

    RENÁTA CHOSRAVIOVÁ

    (6. 6. 2008)