Negatívne vplyvy počasia neobišli ani vinohradníkov. Získať kvalitné hrozno na výrobu kvalitných vín bude v tomto roku veľký problém.„Problémom počas vegetácie bolo veľké množstvo zrážok, ktoré vytvárali vhodné podmienky pre hubovité choroby. Vo veľkovýrobe, kde sa na chemickú ochranu používajú stroje, dažde zamedzovali pravidelnú ochranu viniča - nebolo možné vstupovať do sadov a v správnom termíne zabezpečiť ochranu.
Vinič je poškodený plesňami a múčnatkou, hrozno hnije a cukornatosť je podstatne nižšia ako v minulých rokoch,“ hovorí doc. Ing. Oleg Paulen, PhD., vedúci Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva FZKI. Z toho dôvodu budú mať spracovatelia hrozna v tomto roku problém získať kvalitnú surovinu na výrobu kvalitného vína. „Peronospóra a múčnatka na viniči spôsobila, že úrody hrozna sú nižšie v niektorých oblastiach o 50 až 70 % oproti minulým rokom. Navyše, poškodená je i listová plocha viniča, čo bude mať za následok horšie vyzrievanie dreva, horšie prezimovanie a v konečnom dôsledku to môže ovplyvniť budúcoročnú úrodu," konštatuje doc. Paulen. Daždivé počasie koncom leta, ktoré pravdepodobne bude pokračovať aj na jeseň, neprispieva ku kvalite hrozna. „Obmedzilo sa hromadenie cukrov, takže cukornatosť bude nižšia ako v predchádzajúcich rokoch a zároveň dochádza aj k hnitiu hrozna," zhodnotil situáciu odborník.