V kongresovej sále nitrianskeho Agroinštitútu sa 16. októbra 2009 od 9.00 h bude konať SVETOVÝ DEŇ POTRAVÍN na tému Dosahovanie potravinovej bezpečnosti v čase krízy. Podujatie pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky, Výbor pre spoluprácu SR s FAO a Agroinštitút Nitra, š. p.
Kontaktná osoba:
Ing. Eva Barboriaková, Agroinštitút Nitra
tel.: 037/7910 218
e-mail:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
PROGRAM
8.30 - 9.00 Registrácia
9.00 - 9.10 Otvorenie podujatia - minister pôdohospodárstva SR Vladimír Chovan
Príhovor zástupcu Organizácie OSN pre výživu a potraviny - FAO UN
9.10 - 9.20 Krátky film zo zbierky Agrofilmu
9.20 - 11.00
Verejné odborné fórum
(moderuje Soňa Ludvighová)Panelová diskusia na tému: Dosahovanie potravinovej bezpečnosti v čase krízy
Podtémy
o Potravinová bezpečnosť v kontexte sveta a Slovenska
o Štrukturálne príčiny krízy a potravinová bezpečnosť
o Investovanie do poľnohospodárstva v čase krízy
o Potravinová legislatíva o bezpečnosti potravín
o Nástroje globálnej potravinovej bezpečnosti
o Dopady krízy na cenovú politiku potravín
Diskutujúci:
Ing. Vladimír Chovan - úvodné vystúpenie ministra pôdohospodárstva SR o riešení aktuálnych otázok v rezorte pôdohospodárstva;
Ing. Peter Benčúrik, Palma Tumys Bratislava;
prof. RNDr. Libor Ebringer, DrSc., Prírodovedecká fakulta UK Bratislava;
Ing. Ján Keresteš, Cech bryndziarov;
Ing. Ľubomír Partika, Ministerstvo pôdohospodárstva SR;
Ing. Štefan Petrík, MVL AGRO Malé Chlievany;
doc. Ing. Stanislav Šilhár, CSc., Výskumný ústav potravinársky Bratislava.
SPOLOČENSKÁ ČASŤ
11.00 - 11.45
o Ocenenie významných osobností Slovenska z oblasti pôdohospodárstva a potravinárstva medailou FAO;
o Vyhlásenie výsledkov súťaže Biofarma roka 2009 a odovzdanie ocenení;
o Ocenenie stredných odborných škôl potravinárskych odborov zúčastnených na výstavke Učíme sa pripravovať bezpečné a kvalitné potraviny.
12.00 - Kongres klub
o Ochutnávka slovenských výrobkov a jedál;
o Ochutnávka pekárských a cukrárských výrobkov žiakov SOŠ.
SPRIEVODNÉ PODUJATIA
16. októbra
o Aktivity Depozitnej knižnice FAO - Agroinštitút Nitra, štátny podnik;
o Výstavka Učíme sa pripravovať bezpečné a kvalitné potraviny - prezentácie odbornej zručnosti žiakov stredných odborných škôl potravinárskeho zamerania, odborov cukrár, pekár a príbuzných odborov;
o Výstavka Didaktické pomôcky vo výučbe v SOŠ v oblasti výživy - Výskumný ústav potravinársky, Bratislava;
o Podpora projektu Školské ovocie - pešia zóna v Nitre, Košiciach, Banskej Bystrici.
Dni otvorených dverí:
o Farma AFRA Odorica, Levočské vrchy (12. 10. 2009, 10.00 - 17.00);
o PVOD Madunice (12. - 14. 10. 2009, 8.00 - 12. 00);
o Salaš Krajinka, Ružomberok - BADAS (12. - 16. 10. 2009, 8.00 - 21.00);
o Salaš Lúžňan, Liptovská Lúžna (12. - 16. 10. 2009, 8.00 - 12.00);
o Plantex s.r.o., Veselé pri Piešťanoch (12. - 16. 10. 2009, 8.00 - 17.00);
o Salaš Turčianske Kľačany (12. - 16. 10. 2009, 8.00 - 21.00);
o POD Radoľa, Vadičovská cesta, Radoľa (13. 10. 2009, 8.00 - 15.00);
o Salaš Pastierska, Bobrovecká dolina (13. - 16. 10. 2009, 12.00 - 16.00);
o SHR Oľga Apoleníková, Farma Pružina (14. 10. 2009, 9.00 - 12.00);
o Gazdovský dvor Pod hájom, Rožkovany (14. 10. 2009, 15.00 - 18.00);
o Agropenzión Adam a Agrofarma, Podkylava (15. 10. 2009, 9.00 - 16.00);
o Farma VKK, Veľké Hoste (16. 10. 2009, 9.00 - 15.00);
o Biofarma Príroda, Stupava (16. 10. 2009, 9.00 - 21.00).
Podujatie podporili:
AGROSLATINA, družstvo, Zvolenská Slatina
Bryndziareň a syráreň, s.r.o., Zvolenská Slatina
Biofarma, Podkylava
Plose Fructop, s.r.o., Ostratice
POD Radoľa
SHR Oľga Apoleníková, Farma Pružina
Cech bryndziarov, Považská Bystrica
PVOD Veľké Uherce
Plantex, s.r.o., Veselé pri Piešťanoch
AGROMIX, Sedliská
SK FRUIT, Ostratice