Z histórie pestovania viniča

Friday, 23 February 2007 15:00 -red- Poľnohospodár 11/51
Print

Vinič hroznorodý patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny. Väčšina autorov vedeckých publikácií uvádza, že pochádza zo strednej Ázie i z Kaukazu z oblasti Čierneho a Kaspického mora. Podľa vykopávok archeológov a nálezov semien viniča sa predpokladá, že zo spomínaných oblastí sa ďalej rozšíril do Egypta, Sýrie, Babylonu , neskôr do Číny i Grécka. Z historických výskumov vyplýva, že v Egypte bolo víno známe už v najstarších dobách jeho histórie. Dôkazy sa našli v hrobkách faraónov, kde sa nachádzali aj kresby o pestovaní viniča, lisovaní hrozna, ako aj o príprave vína a jeho pití. Mŕtvym dokonca dávali do hrobu džbány naplnené týmto mokom. Aj v hrobkách starých Etruskov sa našli fresky, ktorých vek sa odhaduje na viac ako 2500 rokov a obsahujú výjavy súvisiace s pestovaním viniča a výrobou vína.

Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza už zo 7. - 6. storočia p. n. l. Do tohto obdobia sa totiž datuje sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno, ktoré našli archeológovia na vrchu Molpír pri Smoleniciach, kde sa nachádzalo hradisko kalenderberskej kultúry. Dejiny vínneho moku na Slovensku sú spojené s obdobím Rímskej ríše, čo dokazujú nálezy ako napríklad hlinený rímskoprovinčný skyphos z pohrebiska z Kostolnej pri Dunaji z 1. storočia n.l., či bronzová figúrka boha vína Bakcha z 2. storočia n.l. nájdená v okolí Komárna.