Netradičné obilniny pre zdravie

Friday, 21 October 2005 00:00 František Horvát Poľnohospodár 3/50
Print

V DIAZÁHRADKE NA AGROKOMPLEXE

V prevencii a podpornej liečbe cukrovky - diabetes mellitus - je veľmi dôležité konzumovať celozrnné výrobky z rôznych obilnín v zmysle odporúčaní odborného lekára.

Dôležitou súčasťou prevencie je aj konzumácia naklíčených semien rôznych druhov plodín, medzi nimi aj obilnín, ako náhrady menšieho sortimentu zeleniny v čase zimného nedostatku, najmä v januári, februári a marci.

Štatisticky a vedecky bolo dokázané, že pod vplyvom európskej civilizácie, najmä zmenou stravy, napríklad aj konzumáciou bielej múky, sa zvýšil počet diabetikov v pôvodnom obyvateľstve. Celozrnné výrobky majú vyššiu biologickú hodnotu aj vyšší obsah vlákniny, ktorú by diabetici mali konzumovať v dostatočnom množstve.

Pre väčšiu informovanosť odbornej i laickej verejnosti boli na 32. ročníku AGROKOMPLEXu, na ploche L 1, dopestované a vystavené všetky potravinársky využívané obilniny. Z hustosiatych pšenica letná, tvrdá, špaldová, jačmeň dvojradový, šesťradový, nahý, ovos siaty, nahý, raž siata, tritikale; z teplomilných obilnín kukurica siata, láskavec, proso siate a pohánka jedlá. Písalo sa o nich v časopise Diabetik a hovorilo na Agrofóre.

Ak chceme urobiť niečo pozitívne pre svoje zdravie, skúsme sa zamyslieť nad tým, koľko iných druhov obilnín, okrem bielej múky a ryže, skonzumujeme! Bolo by veľmi užitočné nahradiť ich aspoň čiastočne ovsenými vločkami, jačmennými krúpkami, pšenom (prosom) či pohánkou...

Ing. FRANTIŠEK HORVÁT